DISKUSIJA ar balviņu: Vai tavā ģimenē ir savs Jānis?

DISKUSIJA ar balviņu: Vai tavā ģimenē ir savs Jānis?

22. Jun 2016, 22:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas gan tie būtu par Jāņiem, ja kompānijā nebūtu neviena Jāņa? Latvijā ir vairāk kā 52 tūkstoši Jāņu - vai tavā ģimenē ir savs Jānis?

Raksti tepat komentāru joslā un piedalies balvas izspēlē!

Pastāsti, kas ir tavs Jānis - vīrs, brālis vai tētis, vai dēls. Un, ja dēls, tad kāpēc izvēlējies dēlam šo vārdu?

Starp citu, Gunnars Treimanis savā 2002.gadā izdotajā grāmatā "Vārdu noslēpumi", raksta tā:

Jānis ir vislatviskākais vārds, un tāpēc ir vislielākā tipu dažādība.

Pirmais tips. Vīrišķīgais Jānis. Iejūtīgs kolēģis, pasakains bērnu tēvs, labs laulāts draugs. Tomēr arī šis Jānis izstrādā tādus gājienus, par kuriem grūti spriest, - kāpēc? Vīrišķība izpaužas galantumā pret dāmām. Viņš ciena un mīl savu darbu. Nepļēguro un nedauzās pa svešu ģimeņu labirintiem.

Otrais tips. Jūtīgais sapņotājs. Piemīt maigums, iekšējā kautrība, bijība pret sievieti. Arī zināma turēšanās savrup. Vai sapņotājs vienmēr ir spējīgs visus vest uz priekšu? Šis Jānis reizēm nobīstas no vilinājuma, stipras kaislības, nobaidās no sevis. Varbūt tās ir tipiskas Jāņa šaubas - vai vispār iespējama miesas un dvēseles tieksmju saskaņa?

Trešais tips. Baudītājs, pašapzinīgais un triviālais dzīves tramdītājs, dimdinātājs un arī tukšinieks. To pēdējā laikā saradies ļoti daudz, un par tiem atmiņā iegulst rūgtas mieles.

Ceturtais tips. Sarežģītības un daudzplākšņainības paraugs. Šis Jānis iziet garu jo garu nobriešanas ceļu. Viņš iesāk ar diezgan naivu artiskumu, bravūru, kā arī nereti ir anarhists - runā visiem pretī, lai tikai nezaudētu individualitāti. Pa līkumotiem ceļiem (draud arī slīdēšana lejup) Jānis sasniedz īstu spēku atraisītību. Protams, ja viņa celā rodas tāda sieviete, kura saprot šo mētāšanos no vienas galējības otrā.

Piektais tips. Mīkstmiesis un "capļaks", ārišķīgi teatrāls pozētājs, nelaimes čupiņa ikdienā.
Un tomēr Jāņiem ir gan intuīcija, gan izpalīdzētspēja, gan praktiskuma gars, gan fantāzija, kas ikdienu pārvērš svētkos. Visīsākās nakts burvība dzīvē bieži vien savijas ar dziļu traģismu.

Kurš no šiem tipiem atbilst tavas ģimenes Jānim?

PĀRSTEIGUMA BALVA NO MĀMIŅU KLUBA :)

Tavu personīgo pieredzi un atbildes uz jautājumiem gaidām līdz 26.jūnijam ieskaitot.

Māmiņu Klubs

inleila inleila 27. Jun 2016, 06:29

Tuvākajos rados nav neviena Jāņa. Tik vectevs bija Jānis.

veesma veesma 26. Jun 2016, 23:38

Manas mammas tētis (mans vectēvs), brālis (mans krustēvs) un mans brālēns (krustēva dēls) ir Jāņi. Arī mans otrs vectēvs bija Jānis. Bet jaunajai paaudzei gan neviena Jāņa nav. Svinam Jāņus parasti kopā ar manu krustēvu kurš vairāk atbilst pirmajam tipam.

Supersausins Supersausins 26. Jun 2016, 19:11

Man radu saime paliela ar Jāņiem😉..No topošā vīra puses ir 3.. vectevs,Tetis un ari viņa vidējais brālīts..😃
No manas puses ir 4 Jāņi-Mammas krustēvs ,3 brālēni..Kad sanākam kopā katram savs Jānis blakus😃.

26. Jun 2016, 12:43

Esmu jau 2.6 gadus mamma delam Robertam Janim. 😀
Sakuma domajam tikai vienu vardu likt delam,bet negribejas divus uzvardus jo tie ir loti gari man un viram 😃Ta izlemam turpinat manas dzimtas Janus.ielikam otru vardinu janis par godu opim Janim,vecvecvectevam janim.Prieks,ka musu gimene nu ir mazais janitis. 😀
Musu mazais janitis ir tuvu 4 tipam ir bravurigs un runa pretim ari 😃

IlvaV IlvaV 26. Jun 2016, 08:18

Vārds Jānis mūsdienās patiešām tiek reti dots bėrniem. Ļoti žėl patiesībā. Kad gaidīju savu trešo bėrnu, no šīs pasaules aizgāja mans tētis Jānis. Viņam visvairāk no dotajiem aprakstiem atbilst 1.+2. tipāžs. Viņš man bija labs un mīļš tētis. Patiesībā nepazīstu nevienu Jāni, kurš būtu nepatīkams cilvēks.
Ja mans trešais bērns būtu puika, būtu ielikusi vārdu Jānis. Gan par godu tētim, gan lai saglabātu šo latvisko un patiesībā vīrišķīgo vārdu savā ğimenė un līdz ar to arī tautā.

25. Jun 2016, 14:33

Mans dēls ir Jānis. Lai gan tas ir dēlam otrs vārds, tomēr ikdienā tiek lietots tikpat svarīgi kā pirmais. Ar tēti abi zinājām, ka būs latvisks vārds. Jānis tieši tādēļ, ka tāds ir tikai mums latviešiem (nerunāju par starptaustiskajiem variantiem), otrs arguments kādēļ tā izvēlējāmies- jo : lai arī ir mums vairāk nekā 50 tūkst. Jāņu, tomēr mūsdienās mazos puisēnus par Jāņiem dēvē arvien retāk. Var teikt rets vārds 😀 (Dzīvojam Jelgavā, kur pilsēta parasti sveic mazos Jāņus. Mūsu gadā dzimušie bija tikai divi Jāņi, un tie paši otrie vārdi).
Pašlaik grūti spriest par tipāžu, nedaudz pāri pusotram gadam . Zināms ka "capļaks " nav 😀 Ir drosmīgs, pastāvīgs un pašpietiekams. Meitenes dažkārt papaijā 😀 Ar atvērtu interesi pret visu apkārtesošo. Šad tad patīk sevi ievērtēt spogulī 😀. Ļoti patīk mūzika.

sandux sandux 24. Jun 2016, 14:10

Man gan ģimenē un tuvajos rados nav neviena Jāņa un Līgas... Bet nejūtu tādu trūkumu, svinēšana tāpat katru gadu notiek😀

kintijad kintijad 23. Jun 2016, 15:20

Arī manā ģimenē ir Jānis, tas ir mans brālēns. Par tipiem grūti spriest,par cik viņš vēl ir pusaudzis. Bet cik tagad redzu, viņš ir prātīgs, peklājīgs , sportisks un pozitīvs puika . Kā es mēdzu par viņu teikt...Jancim viss dzīvē būs labi! 😍

Ilvija82 Ilvija82 23. Jun 2016, 11:30

Par tipiem runājot, pèc horoskopa dvīnis, katrā pusē kāds no tipiem....

Ilvija82 Ilvija82 23. Jun 2016, 10:38

Labrīt! Mans tētis ir Jānis....viņš ir vismīļākais, labākais tētis pasaulē!