Bērnudārzs: Jā privātajam, vai valsts dārziņam

Bērnudārzs: Jā privātajam, vai valsts dārziņam

24. Aug 2016, 14:27 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Vakardienas bērnudārza sapulce deva iedvesmu šodienas blogam šeit. Bijām uz otro sapulci mūsu jaunajā bērnudārzā, kurā uzsāksim iet no 1.septembra. Pirmā sapulce bija jūnijā, tikai vecākiem, bet šī otrā - kopā ar bērniem. Sapulcē piedalījās gan abas audzinātājas, gan medmāsiņa, gan arī bērnudārza vadītāja.

Iesniedzot medicīnas dokumentus, medmāsiņa tos rūpīgi pārbaudīja, vai viss nepieciešamais ir, pretēji privātajam dārziņam, kurā mēs gājām, tur bija pilnīgi vienalga, lai tikai skaitītos, ka šī blanka ir atnesta. Tad audzinātājas iepazīstināja ar grupiņu, dienas plānu, viņas papildināja arī vadītāja un, labprāt, atbildēja uz visiem vecāku jautājumiem, kur iepriekšējā- privātajā bērnudārzā - vadītāju bija iespējams sastapt tikai no 10-12tiem, reāli, kad vecāki jau ir darbā un vēl nav atpakaļ. Par sapulci pusgadā reizi mūs neviens nebrīdināja, neviens nepiezvanīja, vai e-pastu neuzrakstīja, pieļauju, tā atsijājot lieko jautājumu uzdevējus. Šeit gan vadītāja, gan medmāsiņa ir pieejamas no rīta un līdz pat pēcpusdienai, tiek iedoti audzinātāju telefona nr., privātajā dārziņā tas tā nebija, jo visas audzinātājas rotēja pa visām grupiņām, līdz ar to, vienas, vai divu konkrētu, kurām piezvanīt, nebija. Runājot par bērnudārza samaksu, fonda naudām, esot taču bezmaksas izglītība valstī un pašvaldība nodrošina visu, izņemot ēdināšanu, bet, mums kā daudzbērnu ģimenei, arī šos izdevumus sedz pašvaldība, līdz ar to par dārziņu un dārziņā nebūs jāmaksā it nekas. Privātajā bērnudārza mums bija sekojoši - neatkarīgi, vai esat daudzbērnu ģimene, vai esat no Stopiņu, Salaspils, vai Ropažu novada, jāmaksā 90eiro, plus 3,50eiro dienā par ēdināšanu, pus otru mēnesi iepriekš saņemot mazas zaļas līmlapiņas ar kopējo summu, ne rēķini, nekas. Kā viņiem tas grāmatvedībā iet cauri, būtu interesanti paskatīies. Tagad, kad esmu izpētījusi visu, saprotu, ka mēs tikām maldināti un, piedodiet par izteicienu, slaukti... Piemēram, ja vienas pašvaldības un valsts finansējums kopā sastāda 220eiro, bet citas 160eiro, tad tikai loģiski būtu tas, ja mums būtu jāmaksā starpība, vai ne?  Attiecīgi, vienas pašvaldības bērnam vairāk, otras mazāk, nevis noteiktie 90eiro un viss. Kā vēlāk izradījās, ir vēl interesantāk, jo dažādiem bērniem no vienas pašvaldības, reāli kaimiņu bērniem, šis vecāku maksājums ir dažāds, mums, piemēram 90eiro, citiem 18eiro plus ēdināšana. Tad kopējā bērnudārza summa sanāk sekojoša 228eiro, ko sedz pašvaldība un valsts, plus 90eiro, kurus maksā vecāki un plus ēdināšana, sanāk tuvu 400eiro. Tad par ko šie 400eiro, par to, ka bērni guļ turpat, kur spēlējas, par to, ka uz visu grupiņu ir divi roku dvieļi, 2 izlietnes un 2 podiņi. Par to, ka vadītāja pieejama nav, par to, ka vārtiņi atverami visiem un beiži vien atvērti, kad bērni rotaļājas ārā un par to, ka bērnam ir jābūt obligāti pakaļ 18:45, jo 19:00 audzinātājai ir jāazver durvis un jābeidz darbs... Šis nav vienīgais rūgtums un dusmas par šo konkrēto bērnudārzu.

Kad saņēmām apstiprinājumu no pašvaldības, ka mūsu meitiņa ir uzņemta valsts dārziņā, nedomājot nolēmām bērnu nemocīt un izņemt no privātā bērnudārza, jo meitiņa nespēja iejusties, nespēja pieņemt n-tās tantes, kuras katru dienu mainījās un uztrāpīt uz vienu foršo, kura viņai patika, bija grūti. Protams, brīdinājām vadību, ka bērnudārzā vairs neiesim, protams, mēnesi uz priekšu samaksājām, jo lauzām līgumu. Tā kā bija radusies pārmaksa no ēdināšanas, jo mazā pēdējās 3 nedēļas dārziņā nebija vispār, radās jautājums, kas būs ar šo samaksu. Mums atbildēja, grāmatvede sarēķinās un atskaitīsim naudiņu atpakaļ. Paiet nedēļa, zvanām, vai ir veikts pārrēķins, nē nav, grāmatvede esot atvaļinājumā, tad paiet otra nedēļā, nē, tagad atvaļinajumā esot pati vadītaja, kura neesot nodevusi ziņas par to, kad bērns ir bijis, kad nav. Ok, zvanām pēc mēneša, mūs nostāda fakta priekšā, ka mēs esam parādā bērnudārzam, jo līgums ar pašvaldību esot noslēgts tikai pirms mēneša, ne pirms četriem, kad uzsākām iet dārziņā. Mēs, protams, bijām pārsteigti, jo iepriekš zvanot uz pašvaldību un jautājot, cik liels finansiālais līdzfinansējums tiek maksāts par mūsu bērnu, viņi to nosauca pa mēnešiem. Tad, kad sacēlām kājās pašvaldību, tad tomēr izrādījās, ka maksājumi katru mēnesi par mūsu bērnu ir veikti, bet līgums esot ar nepareizu datumu. Pieļauju, ka ir kāds % vecāku, kuri neseko līdzi un, ja viņiem pasaka, ka jāsamaksā 90eiro, 200eiro, 500eiro, tad viņi tā arī izdara, bet pēc šī visa man jau bija ieslēdzies princips. Protams, nekāda atvainošanās no bērnudārza puses nebija un naudiņu par pārmaksāto ēdināšanu gaidām vēl joprojām, jau pus otru mēnesi, pašlaik bērnudārza atruna ir sekojoša:"Kad saņemsim izsūtīto laboto līgumu, to parakstīsim mēs un Jūs, tad arī veiksim pārrēķinu." Protams, ja neizdomās vēl kādu iemeslu, kā noilgums, ka pa daudz ēdusi, kaut ko sabojājusi, pa daudz raudājusi, vai kādu reizi, izņemta pēc 18:45 :)

Sazinoties ar pašvaldību, līgums izsūtīts jau pirms 2 nedēļām, var jau būt, ka atkal "haltūrē" Latvijas pasts :)

Tādēļ pēc visa šī, ko piedzīvojām privātajā bērnudārzā, esam priecīgi un gandarīti, ka mums būs savs dārziņš, kurā mūs gaida, kurā mums būs sava konkrēta gultiņa atsevišķā guļamistabā, savs aizverams skapītis, savs dvielītis, savs podiņš un savas divas audzinātājas, un auklīte. Gandarīti par to,  ka esam redzējuši un komunicējuši ar medmāsiņu, vadītāju, kuras labprāt, atbildēja uz mūsu uzdotajiem jautājumiem. Un tas viss no septembra mums būs par BRĪVU, bet iepriekš pašvaldība un mēs izmetām tādu naudu par nekādu attieksmi privatajā bērnudārzā. 

Tas, kā mums ies šeit, kur šķiet mājīgi, gaidīti, ziņosim septembrī.

Varbūt vēl kādai ģimenei ir bijusi sāpīga pieredze ar privāto bērnudārzu, cik Jūs maksājāt mēnesī par ēdināšanu un, cik Jums bija starpība stapt pašvaldības-valsts finansējumu un bērnudārza mēneša maksu kopumā? Padalieties, mammas, varbūt dzīvoju ilūzijās un tā ir tikai norma privātajos dārziņos, ka konkrētu audzinātāju grupiņai nav, ģērbjas visi koridorī, priekštelpā, neatkarīgi, lieli, vai mazi, katrai grupiņai pa istabiņai, kurā bērni gan guļ, gan spēlējas, maza vannasistaba uz visu dārziņu, pāris podiņi uz visu grupiņu, vadītāja nepieejama utt., varbūt normāls privātais dārziņš maksā divas reizes vairāk un problēma ir tajā, ka par 400eiro jau neko prātīgu nevar gadīt?

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 25. Aug 2016, 13:07

Mīļš paldies, mammas, par viedokļiem, ļoti to novērtēju

pandulaacis pandulaacis 24. Aug 2016, 22:16

Mani bērni 2. nedēļu uzsākuši gaitas pašvaldības dārziņā. Ir lietas, kas man nepatīk, bet tā ir sistēmas, nevis konkrētā dārziņa vaina. Ir lietas, kas patīk. Mums gan tāds pateicīgs vecums - 4, 5 gadi (starp citu, meita nav gājusi privātajā, visu laiku dzīvojām mājās) un gandrīz 3, attiecīgi bērni visu māk paši izdarīt vai vismaz painformēt par savām vajadzībām. Par ēšanu abiem būs pāri 100 eur, kas, manuprāt, ir normāli. Pārsteidza prasība pēc visādām kancelejas precēm, tai skaitā krāsojamās grāmatas un salvetēm kastē, bet ko vajag, to vajag. Jaunākajam sākums nav viegls, jo nekad nav bijis atrauts no māsas, bet man šķiet, ka ar laiku tas būs vērtīgi - katram uzradīsies savi draugi. Mīnuss ir tas, ka ar bērniem dārziņā īpaši neauklējas, kā arī - abiem jau ir klepus un jaunākais šodien pēc dārziņa izvēmās... bet, kā izskatās, tas nav vīruss, bet drīzāk nesakošļāta pārtika, jo jāēd, jāguļ utt. pēc pulksteņa - bērniem iedzen ātru ēšanu un tad nav brīnums, ka pusdienas ir mammai pa kleitu...

Es vispār esmu diezgan liela pašvaldības dārziņu skeptiķe, bet, ja rinda ir pienākusi, neko darīt - iespējams, vieglāk sagatavosies skolai, jo tur būs vēl lielāki ierobežojumi.

cecii cecii 24. Aug 2016, 15:40

Skumji, ka ir tādi privātie dārziņi. Mums ir tieši pretēji- pozitīva pieredze. Visi 3 bērni apmeklē privāto dārziņu. Lai arī vairākas reizes esam saņēmuši uzaicinājumu no pašvaldīvas bd, izlēmām par labu palikt privātajā. Jo tur ir ļoti labi - mazas grupiņas, jaukas skolotājas, nesalīdzināmi kvalitatīvāka ēdināšana, dažādi pulciņi un nodarbības, gan maksas, gan bezmaksas. Un pats pats galvenais, kas bija aizliegts pašvaldības dārziņā, bet ko drīkst te, privātajā- visi mani 3 knariņi var čupoties, rotaļāties, iet ēst vai iet laukā visi 3 kopā. Protams, ir brīži, kad vecākajam ir kāda nodarbība vai mācības, vai jaunākajiem jāguļ. Bet principā, ja viņi vēlas, visi 3 var atrasties blakus. Tas tāpēc, ka mazs bērnudārzs, personiska attieksme, vadītāja ieinteresēta, virtuve uzklausa idejas, ieteikumus. Vārdu sakot, labāku neko nevaru iedomāties. Bērni tiešām iet ar prieku.

mamma27 mamma27 24. Aug 2016, 14:47

Apsveicu! Prieks,ka ar vien vairāk pozitīvu atsauksmju ir par valsts dārziņiem! Man abi bērni ir gājuši valsts dārziņā -tāpec salīdzināt nevaru.Tomēr arī valsts dārziņā ir jāmaksā-mums tās ir nodarbības angļu val. un dejošana,kas katrs maksā 15 eiro mēnesī + ēšana ap 36-40 pēc dienu skaita un šis tas jāpērk,ar ko bērns strādā ikdienā. Tad nu mēnesī aiziet ap 75eiro. Skolā nemaksājam neko ,tikai kancelejas preces ko paši pērkam un jaunākajam čalim dārziņš nākamgad! Arī es priecātos,ja ēšanu dārziņā atmaksātu ,kā tas ir skolā.