Bērns neēd. Ko darīt?

Bērns neēd. Ko darīt?

19. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Manam bērniņam ir piecarpus gadu, un viņš jau kādu laiku neko neēd. Kā šajā situācijā rīkoties,” vaicā kāda Māmiņu Kluba lasītāja. Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna. 

Lai adekvāti varētu konsultēties ar uztura speciālistu vai ģimenes ārstu, māmiņai iesaku izveidot bērna uztura dienasgrāmatu un, apmēram, trīs dienas pēc kārtas pierakstīt visu, ko mazais dienas laikā ir ēdis un dzēris!

Bieži vien arī augļu sulas un tādi dzērieni kā, piemēram, kakao, bērnam nomāc apetīti, un tieši šī iemesla dēļ viņš atsakās ieturēt normālas maltītes.

Uztura dienasgrāmata mammai varēs parādīt, vai bērnam pietiek enerģijas, un vai dienas laikā viņš patiešām uzņem pārāk maz pārtikas produktu.

Tomēr veidojot šādu dienasgrāmatu, mammai ik reiz, pilnīgi godīgi ir jāpieraksta visu, ko bērns ir apēdis, pat, ja tie ir tikai cepumiņi!

Bieži vien vecāki pat nepamana, ka dienas laikā bērniņš paspējis panašķoties ar pietiekami enerģētiski bagātiem produktiem, kuru dēļ viņam pēc tam vairs ēst negribas.

Patiesībā, prasība pēc našķiem, ir prasība pēc enerģijas. Tomēr kārumi un maizītes laikā starp ēdienreizēm noteikti nav tas, ko bērnam vajadzētu atļaut! Tā vietā vecākiem būtu jāpavēro, vai dienas laikā starp bērna ēdienreizēm nav pārāk ilgi pārtraukumi, kuru dēļ viņam kārojas našķi!

Tomēr, ja šī problēma ir ieilgusi, bērns jau ilgāku laika periodu tik tiešām ēd ļoti maz un tas redzams arī pēc uztura dienasgrāmatas, tad vecākiem ir jāmēģina bērniņam dot tos produktus, kurus viņš vēl lieto, jo bērni sevi badā nekad netur!

Iespējams, ka bērniņam šobrīd ir kāds emocionāls pārdzīvojums, kādēļ viņš atsakās ēst. Tomēr šajā gadījumā viņam to nevajadzētu spiest, jo šādi pastāv risks, ka pēc laika, kad viņš būs paaudzies, bērns savu satraukumu būs iemācījies remdēt ar ēšanu. 

Kāda ir tava pieredze, kā tu esi rīkojusies brīžos, kad tavs bērniņš atteicies ēst?