Bērniņš maz ēd. Ko darīt?

25. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Liela daļa no mums, mammām, zina, kāds stress pārņem mirklī, kad rodas aizdomas, ka mūsu bērniņš ēd pārāk maz. Ko darīt, kā pierunāt bērnu ēst vairāk? Meklējam atbildes pie speciālista.

Vienīgais rādītājs, kas var liecināt par to, ka bērns ēd nepietiekoši, ir slikta svara dinamika. Šajos gadījumos ģimenes ārste Lolita Zorģe iesaka divus rīcības plānus - vai nu biežāk likt bērnu pie krūts, cenšoties viņu pieradināt pēc iespējas vairāk un biežāk ēst, vai, ja tas nedod rezultātu un kontrolbarošanā redzams, ka bērns nesaņem pietiekami daudz barības, izmantot piena maisījumus.

Mammas un ārsti parasti cenšas īstenot visus iespējamos variantus, lai nodrošinātu mazulim vajadzīgo uzturvielu uzņemšanu, nodrošinot gan dalīto barošanu, gan barošanu pēc režīma, lai bērns saprastu, ka viņš grib ēst. “Ir dažādas taktikas, taču problēmu ieteicams risināt kopīgi ar ārstu,” teic L. Zorģe.

Kā vienu no variantiem, lai bērns izjustu vajadzību pēc ēdiena, ārste iesaka ievērot režīmu, kas ļautu bērnā radīt izsalkuma sajūtu. Tas nozīmē, ka starp ēdienreizēm jāietur 3 stundu pārtraukums, šajā laikā bērnam piedāvājot tikai ūdeni un izslēdzot jebkādus našķus, sulas vai maizītes. Speciāliste iesaka arī vērot, kas no piedāvātajiem produktiem bērnam garšo labāk, bet - kas mazāk. “Ja bērns ir vecumā līdz gada vecumam un viņš nevēlas ēst kartupeli, tad nevajag piedāvāt kartupeļus, bet to, kas viņam garšo. Piemēram, var piedāvāt jebkuru piena maisījumu, jo tiem ir pilnvērtīgs sastāvs, kas nodrošina bērnam normālu attīstību,” teic ģimenes ārste Lolita Zorģe. Viņa atgādina, ka vecākiem ir visu laiku jāatcerās, ka maziem bērniem ir jāēd, jo olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti ir akūti nepieciešami, lai nodrošinātu iekšējo orgānu, smadzeņu, ādas un kaulu augšanu.

Ņemot vērā, ka bērnam var būt arī dažādi uzsūkšanās traucējumi, piemēram, alerģija, celiakija, ģenētiskas slimības vai neiroloģiskas patoloģijas, ārste mudina uz bērna ēšanas problēmām raudzīties kompleksi. Tas nozīmē, ka gadījumos, ja ir izmēģināti dažādi paņēmieni un pāris nedēļu laikā nav izdevies panākt, lai bērns ēstu un tiktu sasniegta vēlamā svara dinamika, būtu jāvēršas pie speciālista.