Bērna vadītas ēdināšanas gadījumā jāpievērš uzmanība tam, lai bērns paēstu pietiekami

27. Nov 2018, 00:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī Tu esi dzirdējusi par bērna vadītu ēšanu, kas mūsdienās kļūst aizvien populārāka, un to par savējo variantu, kā iepazīstināt bērniņu ar jaunām garšām, pieņēmušas daudzas mammas. Vienlaikus bērna vadīta ēšana nes līdzi arī bažas par to, vai bērns neaizrīsies, un vai ar to būs pietiekami, lai bērniņš būtu paēdis? Par šiem jautājumiem konsultē Veselības centra Vivendi uztura speciāliste Liene Sondore.

Speciāliste skaidro, ka bērna vadītas ēšanas pamatideja ir brīdī, kad mazulis sāk lūkoties vecāku šķīvja virzienā un viņam jau ir attīstījies pincetes satvēriens, piedāvāt mazajam paņemt no pieaugušā šķīvi kādu ēdiena gabaliņu, lai to nogaršotu. Šis laiks arī ir signāls tam, ka būtiski ir jāizvērtē ģimenes ēšanas paradumi, jo brīdī, kad bērns aptuveni septiņu vai astoņu mēnešu vecumā ar savām rociņām sāk darboties pa tēta vai mammas šķīvi, vecākiem jāpiekopj ideāli ēšanas paradumi. Ko tas nozīmē? “Pieaugušajam uz šķīvja jābūt dārzeņiem, graudaugiem un arī gaļai,” vērš uzmanību L. Sondore. Viņa arī kā sliktu piemēru min gadījumus, kad vecāki par bērna vadītu ēdināšanu uzskata mazuļa barošanu ar desu vai saldinātiem dzērieniem tikai tāpēc, ka bērns ir pastiepies pēc vecāku šķīvja un šie produkti atradušies vecāku ēdienkartē.

Bērnu vadīta ēdināšana reizēm nes līdzi arī vecāku bažas par to, ka bērns varētu aizrīties, taču uztura speciāliste zina stāstīt, ka gan bērna aukslējas, gan mēle ir stingra, līdz ar to mazuļi nemēdz tik viegli aizrīties. Tā vietā viņa iesaka lielāku uzmanību pievērst tam, vai ar bērna vadītu ēšanu bērns ir pietiekami paēdis, jo sākotnēji aptuveni 80% no paņemtajiem ēdiena gabaliņiem vienkārši nokrīt zemē. L. Sondore: “Ir mammas, kuras dalās pieredzē par veiksmīgo bērna vadīto ēdināšanu, taču nedrīkst aizmirst arī par bērna auguma un svara mērījumiem un analīzēm, jo ir svarīgi, lai mazuļa organismam nekas netrūktu. Bērns nav mazs pieaugušais - lai gan viņa kuņģis ir daudz mazāks, viņa vajadzība pēc uzturvielām un vitamīniem ir daudz lielāka nekā pieaugušajam.” Tas nozīmē vien to, ka pastāv risks, ka mazulis bērna vadītas ēdināšanas gadījumā var arī paēst nepietiekami.

Tāpēc Liene Sondore iesaka vecākiem apvienot bērna vadītu ēdināšanu ar ierastajiem biezenīšiem. Tas nozīmē, ka vecāki piedāvā bērnam no šķīvja paņemt, piemēram, brokoļa gabaliņu, lai nogaršotu, taču vienlaikus pēc tam ar karotīti piedāvājot brokoļa biezeni.

Vienlaikus jāatcerās, ka arī bērna ēdienam ir jābūt garšīgam, tiesa, tam nedrīkst pievienot ne sāli, ne cukuru. Tā vietā uztura speciāliste rekomendē ēdienam pievienot olīveļļu vai linsēkļu eļļu, kas pastiprinās ēdiena garšas. Savukārt, kad bērns jau ir nedaudz paaudzies, ēdienam var pievienot arī nedaudz timiāna vai minimālā daudzumā muskatriekstu.

Mamm.mamm Mamm.mamm 27. Nov 2018, 11:27

Ja pareizi saprotu, piebarojums ir bērna iepazīstināšana ar jaunām garšām, īsto ēdienu, vienlaikus saglabājot krūtsbarošanu vai piena maisījumu kā pamatēdienu, no kā mazulis paēd un uzņem nepieciešamās uzturvielas. Vai tad nē?