Attīstām bērna sajūtas šajā vasarā

Attīstām bērna sajūtas šajā vasarā

01. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr bērniņš ir mazs, viņam daudzas mums pašsaprotamas lietas ir milzīgs atklājums. Nu, piemēram, kaut vai tas, ka, ejot pa jūrmalas smiltīm, kājiņas tajās grimst iekšā, tāpēc pārvietoties ir daudz grūtāk nekā pa asfaltu. Par sajūtu attīstību vasarā stāsta fizioterapeite Vita Lakša.

"Smiltis var būt siltas, bet tās var būt arī vēsas," stāsta fizioterapeite. "Ikviena lieta, kas rada kaut kādas sajūtas, sniedz arī izpratni par pasauli, kas mazajam cilvēkam ir apkārt. Tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību bērna sajūtu attīstībai, un kur gan to darīt vēl labāk kā brīvā dabā? Viens no labākajiem veidiem, kā to izdarīt vasarā, ir kopīgi doties uz pludmali."

Fizioterapeite Vita Lakša iesaka spert pirmos soļus smiltiņās kopā ar bērnu, pretējā gadījumā var rasties situācija, ka mazais ir sabijies, nokļuvis tik nepazīstamā vidē, – ķeras kājas, grūti paiet. Pats galvenais priekšnoteikums jaunu lietu iepazīšanai un bērna sajūtu attīstībai ir – ļaut mazajam iepazīt jauno lietu un pierast pie tās. Ja bērniņš sākumā nevēlas iet pa smiltīm, ļaujiet viņam tajās apsēsties, apčamdīt tās, parotaļāties un saprast, ka smiltis – tas nav nekas bīstams.

Staigājot pa smiltīm, tiek trenēta līdzsvara izjūta un tiek vingrinātas gūžas, lai pārnestu svaru no vienas kājas uz otru, kā arī tiek dots ieguldījums, lai vēlāk iemācītos brīvāk staigāt. Ja gadījumā bērnam ir bail staigāt pa smiltiņām, viņam pietrūkst līdzsvara izjūtas, taču to var trenēt mājās, šūpojot uz bumbas, pacilājot kājas uz mīksta, brīžam uz cieta pamata.

Dodoties uz pludmali, lieliski ir arī tas, ka veikalā pirktās rotaļlietas pavisam noteikti varam atstāt mājās. Bērna sajūtas tiek attīstītas, arī ļaujot mazajām rociņām apčamdīt čiekurus un kociņus vai pieskaroties kājiņām ar dažādām faktūrām un materiāliem. Sākot no 10 mēnešu vecuma, mazulim ir jāprot sist viena mantiņa pret otru, kā arī paņemt to no vienas rokas otrā. Šo prasmi var attīstīt un pilnveidot, rotaļājoties ar kociņiem.

Lielākajai daļai bērnu ūdens šķiet īpaši jauka padarīšana, taču ir bērni, kuri sākumā nevēlas pat bradāt pa ūdeni, jo tas ir vēss un galu galā – arī slapjš! Nekādā gadījumā nestiepiet mazo ūdenī ar varu! Tā jūs varat panākt vienīgi to, ka bērns sāks baidīties no ūdens un atteiksies doties plunčāties vispār. Parādiet, kā jūs protat bradāt vai šļakstīties, dodiet mazajam laiku saprast – ja mammīte vai tētis tā dara, tātad tas ir droši. Un pavisam drīz bērniņš pats labprātīgi jums sekos. Pēc peldes vēsajā ūdenī noteikti jādodas sasildīties saulītē un siltajās smiltīs. Bet papildus siltumam un jautrībai varam paberzēt bērna pēdiņas.

Ar sajūtu attīstības palīdzību veidojas bērna pieredze, bet līdz ar to arī viņa priekšstats par pasauli. Gaidām saulainu dienu un dodamies jaunu sajūtu meklējumos brīvā dabā!

Māmiņu klubs

Pastāsti, kā Tu ar savu mazuli attīsti sajūtas šajā vasarā!

 

Dodoties peldēt šajā vasarā, paņem līdzi HUGGIES® Little Swimmers®!

20170719144207-79049.jpg