Atopiskais dermatīts uz bērna ķermeņa

Atopiskais dermatīts uz bērna ķermeņa

09. Mar 2020, 09:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atopiskais dermatīts ir ļoti bieži sastopama neinfekcioza ādas slimība, ar kuru visā pasaulē slimo 2–5% pieaugušo un līdz pat 10–20% bērnu. Tā ir hroniska saslimšana, proti, slimības simptomi var saglabāties ļoti ilgi, tomēr zīdaiņi un bērni no atopiskā dermatīta simptomiem var arī „izaugt”. Atopiskajam dermatītam parasti ir divas atšķirīgas fāzes – neaktīvā fāze („remisija”) un aktīvā jeb akūtā fāze („saasinājums”). Atbilstoša ādas kopšana var mazināt diskomfortu gan remisijas, gan saasinājuma fāzē.

Slimības simptomi parādās uz galvas ādas (tā sauktā „piena krevele”), sejas un ķermeņa, taču slimības pazīmes un slimības biežāk skartās ķermeņa daļas zīdaiņiem, bērniem un pieaugušajiem atšķiras.

  • Zīdaiņiem pirmie simptomi var parādīties jau 2–3 mēnešu vecumā. Parasti pēkšņi parādās izsitumi, un āda kļūst sausa, zvīņaina un niezoša. Slimības saasinājuma laikā iekaisusī āda var sulot.

·       Bērniem, kuriem atopiskais dermatīts parādās vēlāk (laikā no divu gadu vecuma līdz pubertātei), parasti uz ķermeņa parādās sausi izsitumi un niezoši, zvīņaini ādas laukumi. Āda ir nelīdzena, bieza un raupja.

Šī slimība var būt ļoti mokoša ne tikai slimajiem bērniem, bet arī viņu vecākiem, jo vecākiem var būt ļoti grūti atturēt bērnus no kasīšanās. Bērni, jo īpaši zīdaiņi un mazuļi vecumā līdz trim gadiem, dažkārt berzē ķermeni pret gultasveļu, paklājiem un citām virsmām, lai atvieglotu niezi.

Kā mazināt diskomfortu, ko rada atopiskais dermatīts uz bērna ādas?

Lai gan joprojām nav atrasts līdzeklis, kas ļautu izārstēt atopisko dermatītu, dermatologi iesaka regulāri lietot mitrinošus līdzekļus, lai novērstu ādas sausumu, kairinājumu un niezi un mazinātu emocionālo stresu, ko slimība rada gan bērnam, gan vecākiem. Remisijas fāzē ir svarīgi ievērot ikdienas ādas kopšanas režīmu un lietot ādu mīkstinošus līdzekļus.

Ādu mīkstinošo līdzekļu galvenās sastāvdaļas cita starpā ir:

  • omega-6 taukskābes. Naktssveces eļļa un vīnogu kauliņu eļļa  nomierina un pabaro slimības skarto ādu un atjauno tās dabīgās aizsargspējas;
  • likohalkons A. Likohalkons A, kas tiek iegūts no lakricas saknes, ir dabīgs un spēcīgs antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis, kas efektīvi samazina ādas apsārtumu un novērš iekaisumu.

Klīniskā pētījumā ir pierādīts, ka Eucerin AtopiControl akūtas kopšanas krēmam piemīt ādu kopjošas īpašības, kas būtiski uzlabo ādas izskatu atopiskā dermatīta saasinājuma fāzē.