Trešdien atklās sabiedrības informēšanas kampaņu bērnu traumatisma samazināšanai un ZPNS novēršanai

Trešdien atklās sabiedrības informēšanas kampaņu bērnu traumatisma samazināšanai un ZPNS novēršanai

13. Nov 2012, 10:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešdien, 14. novembrī, plkst. 11.00, Māmiņu klubā, Vīlandes ielā 1, 2. stāvā norisināsies preses konference par Veselības ministrijas sabiedrības informēšanas kampaņu bērnu traumatisma samazināšanai un zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma novēršanai. Konferencē tiks informēts par minēto problēmu aktualitāti, situāciju Latvijā, kampaņas ietvaros izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem un plānotajām aktivitātēm.

Informatīvā kampaņa ir vērsta uz sabiedrības izpratnes veicināšanu par bērnu vecumā līdz 4 gadiem traumatismu, kā arī, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu (ZPNS), minēto problēmu cēloņiem un riskiem. Tās mērķis ir informēt par bērnu traumatisma un ZPNS novēršanas iespējām.

Statistikas dati liecina, ka bērnu traumatisms Latvijā salīdzinoši ar citām valstīm ir ļoti augsts. Bērniem galvenais traumu iemesls ir nedroša vide un nepietiekama vecāku atbildība. Bērni vecumā līdz 4 gadiem 75% gadījumu traumas gūst mājās. Izplatītākie traumu veidi ir lūzumi, vaļējas brūces, sasitumi un zilumi, apdegumi un applaucējumi, smadzeņu satricinājumi un cita veida brūces.   

Līdzīgi kā citās valstīs arī Latvijā pirmajā dzīves gada laikā viens no diviem tūkstošiem bērnu mirst ar ZPNS. Joprojām nav noskaidroti konkrēti cēloņi, kas izraisa šo traģisko notikumu, taču ir zināmi riska faktori, kas varētu izraisīt šos cēloņus. Tomēr sabiedrībā informētība gan par ZPNS, gan par preventīvajiem pasākumiem riska faktoru novēršanā ir nepietiekoša.  

20121111122343-29657.jpg