Lai mazinātu ādas pigmentācijas veidošanos, obligāti jālieto saules aizsargkrēms

19. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir ideāls laiks, lai izbaudītu grūtniecību, jo dārzi ir pilni ogu un augļu, un lutina saulīte. Tieši saulīte ir tā, kura, ja nepietiekami aizsargājam savu ādu, var paveikt arī ne tik labu darbu, gaidību laikā topošajai māmiņai pastiprinot ādas pigmentāciju.

Kā teic dermatoloģe Kristīne Kalniņa, grūtniecības laika 2. un 3. trimestrī daudzas grūtnieces pamana, ka sākusies pastiprināta pigmentācija, lielākoties uz sejas – uz vaigu kauliem, pieres, virslūpas, žokļu līnijas. Pigmentācija rodas hormonālo svārstību ietekmē, taču līdz ar pavasari un vasaru to pastiprina arī intensīvāki saules stari, un gadījumos, ja netiek lietots saules aizsargkrēms, pigmentācija pastiprinās.

Pigmentācija veidojas gan gaišas, gan arī tumšākas ādas īpašniecēm, taču novērojumi liecina, ka izteiktāka pigmentācija raksturīga tieši tumšākās ādās īpašniecēm.

“Pigmentācija bieži rada diskomfortu, taču gada laikā pēc mazuļa piedzimšanas tai vajadzētu pazust, bet ja sieviete sauļojusies intensīvāk un pigments ir vairāk iesauļots, tas var pats no sevis arī nepazust,” uzsver ārste, sakot, ka viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir cenšanās pigmentācijas plankumus “aizsauļot”.

“Tas nozīmē, ka ar solārija, saules, paštonējošu krēmu palīdzību tiek nosauļota āda, lai pigments nebūtu tik ļoti pamanāms, taču rudenī iedegums noies, bet pigments saglabāsies. Jo intensīvāk centīsies ādas toni izlīdzināt, jo pigments kļūs izteiktāks un tas nonāks dziļāk ādā,” stāsta dermatoloģe Kristīne Kalniņa, piebilstot, ka dziļāk iesauļotie pigmenti daudz grūtāk padodas likvidēšanai.

Lai mazinātu pigmentu rašanās iespējamību, ārste rekomendē ievērot nosacījumus:

  • Ikdienā lietot saules aizsargkrēmu, izveidojot to par savas ikdienas paradumu;
  • Nēsāt cepuri;
  • Neuzturēties saulē no plkst. 11.00 līdz 16.00, kad saules stariem ir vislielākā intensitāte;
  • Samazināt ekrānu lietošanu, jo jaunākie pētījumi apliecina, ka arī tie var pastiprināt pigmentācijas veidošanos.

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu?

Ārste mudina izvēlēties plaša spektra saules aizsargkrēmu, kas nosedz gan UVB starus, kuri ne tikai rada iedegumu, bet arī veicina pigmentu plankumu rašanos, gan arī UVA, kas iespiežas cilvēka ādā, veicinot grumbu rašanos. “Saules aizsargkrēmu jālieto, jo tas ir preventīvs pasākums, lai pasargātu sevi no ādas onkoloģiskām saslimšanām, kā arī samazinātu fotonovecošanās procesu,” teic K. Kalniņa, uzsverot – jo vairāk sauļojas, jo vairāk tiek paātrināti novecošanās procesi. Lietojot saules aizsargkrēmu, saules negatīvā ietekme uz ādu tiek bloķēta.

Vēl viens būtisks faktors, kam pievērst uzmanību, izvēloties saules aizsargkrēmu, ir tā saules aizsardzības faktors SPF, kuram jābūt vismaz 30, bet ideālajā gadījumā – 50 –, kas ļaus maksimāli nobloķēt saules negatīvo ietekmi uz ādu.

Protams, aptiekās pieejams ļoti plašs saules aizsardzības līdzekļu klāsts, tāpēc ieteicams izvēlēties sev ērtāko, kas mudinās to arī regulārāk lietot.

Neaizmirsti par bērna aizsardzību no saules

Bērnu āda ir īpaši jutīga, tāpēc mazuļus līdz pusgada vecumam tiešos saules staros nevajadzētu rādīt. “Bērniem ādas laukums pret ķermeņa laukumu ir proporcionāli lielāks, tāpēc bērns ātrāk apdeg, un apdegums arī izveidojas dziļāks,” uzsver dermatoloģe. Šī iemesla dēļ saules aizsargkrēma lietošana bērniem ir obligāta.