94% daudzbērnu ģimeņu vecāku, 3+ Ģimenes karšu īpašnieki vēlētos šo karti saņemt arī turpmāk

09. Nov 2015, 09:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“3+ Ģimenes karti" kā pirmo, valsts atbalstīto privilēģiju karti kopš pilotprojekta uzsākšanas  saņēmuši 13 119 daudzbērnu ģimeņu vecāku. 2015.gada decembrī noslēdzas projekta pirmais posms un tiek lemts par veidiem, kā 2016.gadā turpināt nodrošināt karšu izsniegšanu un atlaižu nodrošināšanu. Projekta „Demogrāfisko pasākumu īstenošana Latvijā – daudzbērnu ģimeņu apliecības – Goda ģimenes kartes ieviešana” mērķis ir sniegt priekšrocības dažādu pakalpojumu veidā daudzbērnu ģimenēm (3+), tādējādi samazinot viņu ikdienas izdevumus.

2015. gada septembrī tika veikta kartes lietotāju aptauja par „3+ Ģimenes kartes” lietošanas paradumiem, finansiālo ietaupījumu, kādu daudzbērnu ģimeņu budžetam sniedz kartes izmantošana, kā arī daudzbērnu ģimeņu pārstāvju viedokli par kartes kopējo noderīgumu, kas sasaucas ar projekta izvirzītajiem mērķiem. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 3000 karšu lietotāju - daudzbērnu ģimeņu pārstāvju.

 Aptaujā respondentiem tika lūgts izvērtēt vidējo finansiālo ietaupījumu, kas radies iepriekšējā mēnesī izmantojot šo karti.

Visbiežāk karte tiek lietota preču pirkumiem grāmatnīcās – 64% un apģērba iegādei – 50%. Aptaujā daudzi respondenti arī norādījuši, ka 2015. gada augustā, kad tradicionāli Latvijā daudzas ģimenes veic pirkumus bērniem skolas vajadzībām, iepērkoties grāmatnīcās un izmantojot “3+ Ģimenes karti", viņi spējuši ietaupīt vidēji ap 50 eiro.

20151109091110-27452.jpg

Kopumā dati rāda, ka Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē, kā arī Latvijas lielākajās pilsētās karte tiek izmantota vairākas reizes mēnesī, bet mazāk apdzīvotās pilsētās un novados salīdzinoši retāk. Tas skaidrojams ar respondentu dzīvesvietā vai tās tuvumā pieejamo “3+ Ģimenes kartes” piedāvāto priekšrocību daudzumu, kas, kā savos komentāros norādījuši vairāki respondenti, mazāk blīvi apdzīvotās vietās ir salīdzinoši mazāks nekā, piemēram, galvaspilsētā. Tāpat tas skaidrojams arī ar daudzbērnu ģimeņu nereti ierobežotajām iespējām nokļūt vietās, kur ir pieejams lielāks “3+ Ģimenes kartes” atlaižu piedāvājošo uzņēmumu vai izstāžu skaits.

Ar “3+ Ģimenes karti" pieejamo atlaižu un priekšrocību klāsts projekta īstenošanas gaitā ticis regulāri papildināts. Kopumā atlaides sniedz 150 uzņēmumi, un regulāri pievienojas jaunas preču un pakalpojumu grupas (15 grupas – 2014. gada beigās, 23 grupas – 2015. gada septembrī). Par jaunākajām atlaidēm karšu īpašnieki informāciju iegūst saņemot informatīvu vēstuli reizi mēnesī uz viņu norādīto e-pasta adresi vai apmeklējot projekta mājas lapu Godagimene.lv.

Pētījumā iegūtie dati liecina, ka visbiežāk aptaujātajās ģimenēs kartei pieteicies ir viens no vecākiem – 70 % ģimeņu – un salīdzinoši mazāk jeb 28% ģimenēs karte ir abiem vecākiem. Karti iespējams saņemt arī bērniem.

Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte” izveidota kā pirmā valsts atbalsta sistēma daudzbērnu ģimenēm. 2013. gadā projekta vajadzībām veiktajā pētījumā Daudzbērnu ģimeņu situācija mūsdienu Latvijā tika noskaidrots, ka lielākā daļa aptaujāto daudzbērnu ģimeņu pārstāvju savas ģimenes labklājības līmeni novērtēja kategorijās „viduvējs” vai „starp viduvēju un zemu”. Tāpat tika noskaidrots, ka lielākā daļa Latvijas daudzbērnu ģimenes ar grūtībām spēj iztikt ar viņu rīcībā esošajiem ienākumiem, lai apmierinātu ģimenes vajadzības.

Aptaujāto vecāku  - karšu īpašnieku viedoklis par 3+ Ģimenes kartes noderīgumu arī turpmākajos gados liecina, ka absolūti lielākā daļa jeb 94% respondentu uzskata, ka šāda karte būs noderīga viņu ģimenei arī nākotnē.

Arī 2016.gadā tiek plānots projektu turpināt valsts līmenī, uzticot tā īstenošanu Sabiedrības Integrācijas fondam. “3+ Ģimenes karte tiks iestrādāta Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Ministru kabineta noteikumos tiks noteikta kartes ieviešanas un izsniegšanas kārtība, tādējādi padarot karti leģitīmu un spēkā esošo Latvijas Republikā.

Projekta mājas lapa: www.godagimene.lv

20151109091140-93241.jpg