Vai pusaudzi var mainīt?

Vai pusaudzi var mainīt?

13. Sep 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai pusaudzi var mainīt? Šāds jautājums ik pa laikam varētu ienākt jebkura pieaugušā prātā, ja pienācis brīdis, kad bērns pārtop pieaugušā cilvēkā. 2012. gada 13. septembrī plkst. 18.30 RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolā tiks runāts tieši par to – ko darīt ar mīļo, bet spuraino pusaudzi?

Mēģinot atrast iespējas, kā labvēlīgā gaisotnē sadzīvot ar pusaudzi, jāizprot bērna personības attīstības process, bet pēc tam – pusaudža vecuma īpatnības. Attiecību skolas lekcijā, kas notiks 13. septembrī, pastiprināta uzmanība tiks vērsta arī uz svarīgākajiem aspektiem, kas nosaka personības veidošanos dažādos vecuma posmos. Tie visi ietekmē to, kāds būs pusaudzis.

Pusaudžu vecums cilvēka psihes attīstībā ir viens no būtiskākajiem posmiem. Psihei jātiek galā ar dažādiem uzdevumiem – iekšējiem (pieņemt savas fiziskās izmaiņas, identitāti) un ārējiem (atpazīt un izvēlēties savu piederību jaunām sociālām grupām, saprast un pieņemt dažādās sabiedrības normas). Tas nav viegli, uz ko norāda arī statistika, – gandrīz katrs piektais pusaudzis sastopas ar psihiskiem traucējumiem, un pats nespēj ar tiem tikt galā. Tuviniekiem tas ir jāapzinās.

Attiecību skolas lekcijas mērķis būs noskaidrot, kā runāt ar pusaudzi. Kā pasargāt no nevēlamiem ieradumiem un riska uzvedības? Kā sniegt savu atbalstu un palīdzību pusaudzim pieņemamā veidā? Kā izprast pusaudža „neizprotamās” jūtas un emocijas?

Turpinot lekciju ciklu par pusaudžiem, vairāku nedēļu garumā tiks izrunātas arī vēl tādas tēmas kā Kad bērns ir pieaudzis?, Kā runāt ar pusaudzi?, Kā saprast pusaudža emocijas? un Uzvedības problēmas pusaudzim.

Plašāka informācija par Attiecību skolu un iespējām pieteikties: www.psihosomatika.lv, info@psihosomatika.lv, 67625655. RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolas informatīvais atbalstītājs ir ziņu portāls Apollo.lv.