Sandra Lase: mūsu uzdevums ir ieaudzināt bērniem pasaules kultūru

Sandra Lase: mūsu uzdevums ir ieaudzināt bērniem pasaules kultūru

10. Sep 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko dod grāmatu lasīšana, ko - multfilmu skatīšanās? Par to Rīga Radio ēterā savu viedokli pauda psiholoģe Sandra Lase un režisors,  2 bērnu tēvs Uģis Olte.

Ja tev būtu iespēja veidot stāstus bērniem, kādi tie būtu?

Režisors Uģis Olte aizdomājoties stāsta, ka viņa stāsti būtu „ar detaļām daudzām.”, turpinot – „Ja man būtu jāizlemj – tie būtu smieklu stāsti, ļaundari tajos būtu ar cilvēciskām vājībām, būtu daudzas lietas, kurām pieķerties, un  - būtu labas beigas.”

Režisors godīgi atzīst, ka apbrīno vecākus, kas par spīti visam cenšas bērnus no visa pasargāt, jo viņam tomēr šķiet, ka dozēšanai īsti nav jēgas, jo bērns neizvairīsies no informācijas gūzmas, kaut kad līdz viņam tā tik un tā nonāks.

Māmiņu Kluba speciāliste Sandra Lase uzsver, ka „galvenais, lai tas viss būtu līdzsvarā, tāpēc ir svarīgi tomēr piedomāt pie tā, ko bērniem ļaujam skatīties”.

Ko dod grāmatu lasīšana, ko multfilmu skatīšanās?

Sandra Lase pauž savu viedokli: „Lasītais vairāk attīsta tēlu uztveri, tēlu uzbūves izpratni. Bet manuprāt, ir jābūt gan vienam, gan otram – ir jābūt gan skatītam, gan lasītam. Mēs taču arī paši pēc uztveres atšķiramies.”, piebilstot, ka bērniem lasīšana būtu jāuztver kā vērtība, jo lasot bērni mācās formulēt domas, tiek bagātināta valoda, un uzsver, ka svarīgi šeit ir tas, cik ļoti lielā cieņā grāmatas ir ģimenē.

Un arī režisoram Uģim Oltem ir kas piebilstams -  „Man šķiet, ka svarīgi, lai bērnam pirms lasīšanas ir jau kaut kāda pieredzes bagāža, lai viņš jau būtu piedzīvojis viskaut ko un spētu iztēloties viskaut ko, lai viņam ir ieroses, no kurām ņemt izpratni par tēliem.”

Kā rīkoties vispār mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, ko ņemt vērā bērna audzināšanā, kad visapkārt tik milzīga loma ir tehnoloģijām – telefoniem, planšetdatoriem, internetam utt.?

Reizēm planšetdatora vietā ir jāpiedāvā kas cits, jo, ja tiek aizliegts - rodas konflikts, tāpēc vecāku uzdevums ir būt ar izdomu, un veikt „maiņas” procesu.

„Mums ir uzdevums pasaules kultūru bērniem ieaudzināt. Nevajag bērnu nodalīt no apkārtējās pasaules. Visu var un vajag lietot, bet ar mēru.” – tā nobeigumā aicina Sandra Lase.

Tavās mājās biežāk tiek lasītas pasakas, vai skatītas multfilmas?

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!