Dodamies drošības ceļojumā kopā ar Džimbu

28. Sep 2012, 12:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas un tēti noteikti piekritīs, ka pasaule reizēm mēdz būt draudīga mūsu bērniem, tieši tādēļ mūsu uzdevums ir pēc iespējas labāk viņiem iemācīt kā justies drošiem un sevi aizstāvēt. Kopā ar Māmiņu Kluba aktīvajām māmiņām un viņu bērniem devāmies ciemos pie Džimbas, kura mājvieta ir centrā "Dardedze".

Džimba- starpnieks starp bērnu un pieaugušo pasauli

“Džimba ir drošības tēls un starpnieks starp bērnu un pieaugušo pasauli, lai lietas par personisko drošību būtu vieglāk uztveramas,” stāsta Džimbas nodarbību vadītāja Dace Miškina.

Džimbas drošības ceļojums ir programma, kas paredzēta bērniem, sākot no 4 gadu vecuma un kuras mērķis ir mācīt bērniem personiskās drošības iemaņas saskarsmē ar citiem cilvēkiem - pazīstamiem, svešiem, vienaudžiem un pieaugušajiem.

Ceļojums pie Džimbas sākas ar īpašo drošības apmetnīšu uzvilkšanu, tad katrs bērns tiek pie sava ceļojuma koferīša un laiks braucienam ar īpašo Džimbas vilcienu. Lai ceļojums veiksmīgi sāktos, nepieciešama Džimbas pase un ceļojuma biļete.

Kas notiek Džimbas drošības ceļojumā?

Pie Džimbas iespējams iemācīties 8 drošības noteikumus, kurus vieglāk atcerēties, ja pirms tam ir salikta puzle, taču tad gan laiks apciemot Džimbas darbnīcu un apgūt drošībai nepieciešamās zinības. Viss sākas ar personisko lietu iepazīšanu, ar kurām mēs ikdienā nemēdzam dalīties.

Tāpat ļoti svarīgi bērniem stāstīt par to, ka katram mums ir savs ķermenis, kurš pieder tikai mums. Mēs ikdienā dalāmies ar apskāvieniem, bučām, mēs mīļojam un glāstām savus mazuļus, tie visi ir labie pieskārieni, taču ir arī sliktie.

Tāpēc vienmēr der atcerēties, ka bērns var sevi aizstāvēt, meklējot palīdzību pie pieaugušajiem un pastāstot par to citiem, jo sliktie noslēpumi vienmēr ir jāizstāsta. Taču, ja pāri dara vienaudži, ir iespēja skaidri ļaut noprast, ka tā darīt nevajag.

Džimba saka arī, ka pēc izskata ir grūti pateikt, kādi katram cilvēkam ir nodomi – tieši tāpat kā ar ābolu: no ārpuses tas ir šķiet gards un sulīgs, taču iekšpusē tas var būt tārpains. Tāpēc ir uzmanīgi jāskatās, ko cilvēki saka, dara vai liek mums darīt.

Džimbas mājā ir teātris,  stāstu istaba, kurā rotaļu veidā iemācīties, kas ir droši un kas nē un Džimbas personiskā istaba, kurā tiek atkārtotas apgūtās zināšanas.

Un tomēr viss sākas ģimenē – mēs māmiņas un tēti esam tie, kuriem pirmajiem jāuzsāk visas svarīgās sarunas ar saviem bērniem, jo nav mūsu mazajiem lielākas autoritātes par mammu un tēti.

Tāpēc būsim atklāti, pārvarēsim savu biklumu, radīsim droši vidi saviem bērniem un tad arī pasaule nešķitīs tik baisa, jo drošība sākas mājās.

Cik maksā drošības ceļojums?

Katra bērna līdzdalības maksa programmā ir 0,80Ls. Pārējās programmas izmaksas sedz Karnegī Sociālo Iniciatīvu FondsZviedrijā.

Kur notiek Džimbas drošības ceļojums?

Džimbas drošības ceļojums notiek Centrā „Dardedze”, Cieceres ielā3a, Rīgā.

Kā pieteikties drošības ceļojumam?

Lai pieteiktos uz „Džimbas drošības ceļojumu”, ir jāpiezvana uz Centru „Dardedze” pa tālruni             67600685      un jāvienojas ar programmas koordinatoriem par praktiskas dabas  jautājumiem un laiku, kad varēs apmeklēt programmu.

Vai ir kādi pasākumi arī ģimenēm?

Jā, Centrs “Dardedze” ir izstrādājis unikālu, interaktīvu programmu “Džimbas ģimenes rīts” vecākiem un bērniem vecumā no 3 līdz 10 gadiem par personiskās drošības un saskarsmes ar apkārtējiem jautājumiem.

Džimbas ģimenes rīti notiks vienu reizi mēnesī, katra mēneša pēdējā sestdienā no plkst. 11.00 - 13.30. Tajos kopīgu un noderīgu laiku var pavadīt vienlaicīgi 3-4 ģimenes (kopā ne vairāk kā 15 cilvēki). Lai pieteiktos Ģimenes rītam, lūdzam, vecākus zvanīt uz centru “Dardedze” pa tālruni            67600685      , vai rakstīt uz info@centrsdardedze.lv.

Programmu Latvijā finansē Zviedrijas organizācija "Carnegie Social Innitiative fund", ģimeņu vienīgās izmaksas ir LVL 5.00 par ģimeni, neatkarīgi no tās lieluma. Vairāk lasiet www.dzimba.lv

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv


www.dzimba.lv

Noskaties video un uzzini,kā notiek Džimbas ceļojums!