Ansis Jurģis Stabingis: Bērnam ir svarīga skaidrība, bet vēl svarīgāka - mīlestība

Ansis Jurģis Stabingis: Bērnam ir svarīga skaidrība, bet vēl svarīgāka - mīlestība

22. Aug 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā organizēt lietas pēc šķiršanās, kā iemācīties sadzīvot ar otru pēc šķiršanās, un vai ir iespējams, ka bērns jūtas vainīgs pie tā, ka vecāki šķiras? Uz šiem jautājumiem Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījumā gatavi atbildēt bija psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis un Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore Līga Austriņa.

Vai var gadīties situācijas, kurās bērns sajūtas vainīgs par to, ka vecāki šķiras?

Ansis Jurģis Stabingis atzīst, - „Protams. Diemžēl, ļoti bieži ir tā, ka vecāku šķiršanās sāpes ir tik lielas, ka viņi paši vaino bērnu.. „. Viens no piemēriem, ko pati raidījuma vadītāja min: „Nebūtu tevis, viss būtu savādāk..”. Un šī frāze liek aizdomāties..

 „Vienīgās reizes, kad Klāvs apjūk, ir, kādi ģimenes svētki. Tētis vai mamma svin dzimšanas dienu, un bērns nesaprot, kāpēc tas otrs nepiedalās. Mēs laikam neesam sasnieguši tādu līmeni vēl, kurā visi draudzīgi svinētos kopā.” pieredzē dalās Līga Austriņa.

Vai tas vispār ir iespējams – jauna ģimene, jaunas attiecības, šķiršanās no iepriekšējās otrās pusītes un tomēr visi kopā sasēžas pie svinību galda?

Psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis uzskata, ka viss „atkarīgs no tā, kas katram ir ģimene, kas pieder pie ģimenes, kas ir ģimenes definīcija kā tāda un kur ir ģimenes robežas. „ minot piemēru, ka citam ģimene ir bijušās sievas bērns, un paša divi bērni.

„Un reizēm tas, kas bērnam būtu labi, būtu stingrība un skaidrība – te ir vecāki, te ir vecvecāki, tad būtu vieglāk dzīvot. Bet dzīvē ir tā – kāds ienāk, kāds aiziet.. Un bērns ir apjucis. Bet no otras puses – bērnam ir svarīga skaidrība, bet svarīgāka – mīlestība.” viņš piemetina.

Vai starp bijušajiem laulātajiem ir iespējama cīņa par to, kurš bērnu mīl vairāk?

„Ir vēlēšanās ļoti censties – sevišķi šķiršanās sākumā.  Censties bijušā vīra acīs parādīt, cik laba mamma es esmu, cik labi man iet vienai.. Tagad tas vairs kaut kā nav.” godīgi atzīst Māmiņu Kluba TV režisore Līga Austriņa.

Kā organizēt praktiskās lietas pēc šķiršanās?

Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore Līga Austriņa dalās personīgajā pieredzē - „Mūsu dzīves modelis arī līdz šim brīdim ir tāds: apmēram 2 nedēļas dēls dzīvo pie manis, un apmēram tādu pat laiku viņš dzīvo pie tēva. Tas gan nav tā strikti noteikts – ja puika grib palikt ilgāk, viņš paliek. Šobrīd tas der.”

Savukārt, psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis atzīst, ka „labi būtu tā, ka viens no tiem, kurš iet prom, sakot – tie ir mani bērni, dzirdētu no otra – tie ir mūsu bērni un nebūtu labi par viņiem strīdēties, nebūtu labi viņus dalīt.. Par to, kāds modelis ir labāks, kur labāk bērnam dzīvot, kā rīkot tikšanās reizes ar otru vecāku, nav viennozīmīgas atbildes. „

Kā tavā gadījumā tika organizētas praktiskās lietas pēc šķiršanās?

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!