Zāļu valsts aģentūra: vakcīnu guvuma un riska attiecība joprojām vērtējama pozitīvi

Zāļu valsts aģentūra: vakcīnu guvuma un riska attiecība joprojām vērtējama pozitīvi

21. Nov 2011, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinot interesēties par gripas vakcīnām, nepieciešamību vakcinēties dažādām sabiedrības grupām, Māmiņu klubs vērsās pie Zāļu valsts aģentūras, lai noskaidrotu, cik drošas ir vakcīnas.

 

- Vai šobrīd pieejamās pandēmiskās gripas potes ir drošas? Vai ir bijušas kādas sūdzības par blakusparādībām? Cik daudz?


Pandēmiskās gripas vakcīnas Latvijā nav pieejamas, jo līdz šim brīdim neviens ražotājs nav paziņojis Zāļu valsts aģentūrai par izplatīšanas uzsākšanu.

 

Pirms vakcīnu apstiprināšanas lietošanai (reģistrēšanas) tām tiek veiktas kvalitātes, efektivitātes un drošuma pārbaudes. Ar pandēmiskajām gripas vakcīnām ir veikti  klīniskie pētījumi dažāda vecuma pacientu grupās. Tomēr pētījumi neizslēdz jaunu blakusparādību konstatēšanu pēcreģistrācijas periodā, kad vakcināciju veic plašam pacientu lokam. Eiropas Zāļu aģentūra, kura reģistrējusi Eiropā pieejamās pandēmiskās vakcīnas, pagājušā gadā saņēmusi blakusparādību ziņojumus, tai skaitā par nervu sistēmas traucējumiem, anafilaksi (smagām alerģiskām reakcijām), tomēr tieša pandēmiskās gripas vakcīnas saistība ar šīm blakusparādībām vēl nav pierādīta. Ir saņemti arī ziņojumi par vakcīnas neefektivitāti. Šo vakcīnu guvuma un riska attiecība joprojām vērtējama pozitīvi.

 

Eiropas Savienības dalībvalstīs pieejamas šādas centralizēti reģistrētas pandēmiskās gripas vakcīnas: Arepanrix, Celvapan, Focetria, Humenza, Pandemrix.

 

Zāļu valsts aģentūra ir saņēmusi 5 ziņojumus par Latvijā reģistrētām sezonālās gripas vakcīnām (laika periodā no 2004. gada līdz 2006. gadam). 4 ziņojumi ir par pieaugušiem pacientiem; 1 – par bērnu.

 

Ziņojumos pieminētās blakusparādības izpaudušās kā imūnās sistēmas traucējumi (piemēram, dažādas smaguma pakāpes alerģiskas reakcijas), vispārēji traucējumi (piemēram, drudzis) un reakcijas ievadīšanas vietā, skeleta-muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumi (piem., muskuļu vai locītavu sāpes). Visas ziņotās blakusparādības dažiem vakcinētajiem pacientiem bija novērotas jau klīnisko pētījumu laikā un pieminētas reģistrēto vakcīnu zāļu aprakstos.