VM: Pediatru iekļaušana primārās veselības aprūpes sistēmā dos vecākiem lielākas izvēles iespējas

VM: Pediatru iekļaušana primārās veselības aprūpes sistēmā dos vecākiem lielākas izvēles iespējas

21. Sep 2010, 15:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 No nākamā gada 1.janvāra par primārās veselības ārstu varēs būt pediatrs, kas veic ģimenes ārsta funkcijas mazajiem pacientiem, un šādas izmaiņas dos vecākiem lielākas izvēlēs iespējas - reģistrēt bērnu ģimenes ārsta praksē vai pie pediatra, kurš specializējies tieši bērnu veselības aprūpē.

 

Šādu Veselības ministrijas (VM) viedokli biznesa portālam "Nozare.lv" pauda ministrijas Komunikāciju nodaļas pārstāvis Oskars Šneiders.

 

"Bērnu veselības aprūpe nenoliedzami ir prioritāte. Paplašinot iespējas izvēlēties - reģistrēt bērnu pie ģimenes ārsta vai pediatra -, vecāki varēs izraudzīties, viņuprāt, labāko speciālistu saviem mazuļiem. Īpaši būtiski tas ir zīdaiņiem un bērniem līdz trīs gadu vecumam. To apliecina rindas slimnīcu uzņemšanas nodaļās, kur vēršas vecāki ar bērniem, kuru veselības problēmas būtu risināmas primārās veselības aprūpes līmenī. Tādēļ, meklējot risinājumus bērnu veselības aprūpes uzlabošanai, tika izstrādāts priekšlikums atļaut dibināt pediatru prakses, ar kurām valsts slēgtu tādus pat līgumus kā šobrīd slēdz ar ģimenes ārstiem," uzskata veselības ministre Baiba Rozentāle (TP).

 

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācija iebilst pret pediatru iekļaušanu primārās veselības aprūpes sistēmā, izsakot protestu pret kardinālām primārās veselības aprūpes politikas izmaiņām bez nopietnas izvērtēšanas un diskusijām.

Ģimenes ārsti uzskata, ka pašlaik un pārskatāmā nākotnē divu atsevišķu un paralēlu tīklu - ģimenes ārstu un pediatru - veidošana Latvijā nav racionāla, bet elitāru un tikai izredzētajiem pieejamu pakalpojumu veidošana ir neētiska.

Jau ziņots, ka 22.decembrī Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos.

 

Noteikumu projektā paredzētas normas, kuras nosaka pediatra veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, proti, par primārās veselības aprūpes ārstu var būt pediatrs, kas veic noteikumos paredzētās ģimenes ārsta funkcijas, savukārt Veselības norēķinu centrs slēdz līgumu ar pediatru, ja pediatrs iesniedzis centrā rakstisku iesniegumu, kurā izteicis vēlēšanos strādāt par pediatru centra apstiprinātajā un ar attiecīgo pašvaldību saskaņotajā pediatra darbības pamatteritorijā.

 

Anta Blumberga
Nozare.lv
23.12.2009.