Visam savs laiks. Arī burtiņu apguvei!

24. Oct 2011, 12:46 taschinka taschinka

Pāris dienas atpakaļ mēs mammas apspriedām,diskutējām,kad tad bērns sāk izrādīt interesi par būrtiem,kad tos īsti sākt mācīt.Viens jau 1,6 gadu vecumā esot mācējis,cits 2 gadu vecumā,bet piemēram mans dēls tikai tagad 3,2 gadu vecumā tā pa īstam sāka izrādīt inetersi.Tas notika pāris dienas atpakaļ,tā nejauši.

 

Puzles burtiņus dēlam uzdāvināja  uz otro dzimšanas dienu.Viņam tie ļoti patika,jo varēja izjaukt un atkal salikt,un būtini tik krāsaini,ka prieks.Sākumā Maikliņš mācījās tos pareizi salikt pa vietām.Vēl viņš taisīja māju un garažu mašīnām no šīs puzles.Vēlāk iepatikās vienkārši lidināt pa gaisu,bet mācīties būrtus vēl nebija interese.

 

Bet te pēkšņi vienu dienu paņēma to puzli ar burtiniem,salika vienā rindā,kā tādu vilcienu un prasīja,kas tas,kas tas par burtiņu.Es Dēlam nosaucu katru burtiņu un atbilstoši kādu vārdu uz tā burta.Maiklam iepatikās šī nodarbe,jo bija mammas burtiņš,tēta un pašam savs arī.

Otrā dienā izvilka burtiņus un sāk rādīt,tas ir tas,tas ir tas.Es biju tādā šokā,pamatīgi izbrīnīta,ka vienas dienas laikā iemācījās jau vairākus burtiņus.Tā īsti jau nemaz nemācījāmies,tik nosaucu,dēls atkārtoja un atcerējās.

Tagad zina šādus burtiņus: "I","R","D","S","N","H","L","T","M","Z","J","O","U","V","E","C","X","Y","F","A".

 

Vēl tik dažus burtiņus jāiemācās.Maiklam ļoti patika,kad katram burtiņam saucu atbilstošu vārdu,bet ne jebkuru vārdu,tādu,kas tuvs.Piemēram "S" tēta vārdiņš Sergejs,"T" tētis,"L" lelle,"N" mammas vardiņš Nataša utt.

 

Tā kā visam savs laiks.Nevajag salīdzināt,ka viens bērns māk 1,6 gadu vecumā,bet mans vēl nemāk.Kad parādās interese,tad arī ir laiks mācīties,bet noteikt caur rotalām.Man jau šķiet,ka 3 gadi ir atbilstošs vecums,kad mācīties burtiņus,ātrāk gan tomēr nē,tad ir citas tam vecumam atbilstošas nodarbes.

 

Protams, var bērnam piedāvāt,pastāstīt,parādīt un ja tomēr viņam būs šī vēlēšanās,tad tik uz priekšu.Bet mācīt tik tādēļ,ka es tā gribu,vai tādēļ,ka cits jau māk,tas ir nepareizi un nevajadzīgi.

Man ar dēlu ir diezgan vienkārši ko mācīties,ko darīt.Viņam ir viegla galva,ātri iegaumē.Ja ir interese,tad noteikt iemācās.

 

Nu jau māk šos burtiņus,jau labu laiku māk līdz 10 skaitīt,pazīst 26 mašīnas markas,kas, manuprāt, ir diezgan neparasti un ļoti daudz.Dzied dziesmiņas,skaita dzejoļus,gan īsus,gan garākus,gan latviešu,gan arī krievu valodā.

 

Tā kā būsim pacietīgi,gaidīsim no bērniem šo signālu,ka ir gatavs,ir interese.Neskriesim vilcienam pa priekšu!Labāk brauksim kopā!