Vējbakas

Vējbakas

25. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vējbakas (varicella) – tā ir infekcijas saslimšana, pārsvarā ar to slimo bērni, tai raksturīgs ir drudzis, kā arī izsitumi uz ķermeņa, kas izskatās kā mazi pūslīši, kas būtu pildīti ar ūdeni. 2008.gadā tika uzsākta valsts apmaksāta 15 mēnešu vecu bērnu vakcinācija pret vējbakām.

 

Vējbaku cēloņi

 

Vējbaku ierosinātājs ir herpes grupas vīruss. Šis vīruss ātri izplatās slēgtās telpās pa gaisu pilienu veidā un ir iegūstams caur acīm un augšējiem elpceļiem.

 

Infekcijas avots ir paši šīs infekcijas nēsātāji, infekcija ir lipīga pirmās divas dienas, kā arī izsitumu parādīšanās laikā, kā arī jāatceras - lai inficētos ar šo vīrusu, nav jābūt tiešam kontaktam ar slimnieku: vīruss izplatās pa gaisu, tāpēc iekļūt tas var arī kaimiņu dzīvokļos. Un tomēr - tas nav noturīgs ārā, tāpēc no citiem infekcijas nēsātājiem ārpus telpām ir reta iespējamība iegūt šo vīrusu. 

 

Vīrusa īpašības:

  • tas satur DNS;
  • tas deaktivizējas 50-52 grādu temperatūrā 30 minūšu laikā;
  • vīruss ir jūtīgs pret ultravioleto starojumu;
  • vīruss ir izturīgs pret zemām temperatūrām.

 

Vējbaku simptomi

 

Inkubācijas periods ilgst no 11 līdz pat 23 dienām (vidēji 14 dienas). Saslimšana sākas ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, kas gandrīz vienlaikus parādās ar izsitumiem uz ādas, galvas matainās daļas utml., izsitumu vairošanās process parasti ir 3-4 dienas, bet gadās arī, ka tas ir garāks. 

 

Sākumā izsitumi ir nelieli, kā mazi pleķīši, bet tie ļoti ātri (dažu stundu laikā) pārvēršas par pūslīšiem. Pēc 1-3 dienām pūslītis pārsprāgst un sāk izžūt, pakāpeniski pārvēršoties par krevelīti, pēc kuras nokrišanas rētas parasti nepaliek. 

 

Tā kā visi vējbaku izsitumi uzreiz neparādās, bet to parādīšanās noris pakāpeniski, vienlaikus uz ādas ir iespējams redzēt tos dažādās attīstības stadijās.

 

Pastāv tipiskas  (viegla, vidēji smaga, smaga) un atipiskas vējbaku formas.

 

Vieglas formas vējbaku gadījumā slimnieks jūtas apmierinoši. Ķermeņa temperatūra dažkārt ir pat normāla, retāk tā paaugstinās līdz 38°. Izsitumu ir visai mas, un izsitumu rašanās process ilgst 2-4 dienas. 

 

Vidēji smagai formai raksturīga neliela intoksikācija, paaugstināta ķermeņa temperatūra, diezgan daudz izsitumi un nieze. Izsitumu rašanās process ilgst 4-5 dienas. 

 

Smagai vējbaku formai raksturīgi ir ļoti daudz izsitumu uz ādas, mutes dobumā, uz acīm, dzimumorgāniem. Ķermeņa temperatūra augsta, ir slikta dūša vai pat vemšana, slikta apetīte, bezmiegs, un, protams, arī bērna nemiers, spēcīgas niezes gadījumā. Izsitumu rašanās process ilgst 7-9 dienas. 

 

Vecuma īpatnības 

 

Pieaugušajiem vējbakas var noritēt ļoti smagi, tās var būt kopā ar pneimoniju vai pat encefalītu. 

 

Īpaši bīstamas vējbakas ir grūtniecēm, jo, ja ar vējbakām izslimo agrīnā grūtniecības stadijā, pastāv varbūtība, ka auglim vēlāk tiks konstētas pataloģijas vai pat nāve. Bet grūtniecības beigās vējbakas var pat ierosināt priekšlaicīgas dzemdības, vai - bērnam var būt iedzimtas vējbakas. Katrs gadījums ir individuāls, bet grūtniecības laikā ar vējbakām slimojošām māmiņām prognozes ir nopietnas. 

 

Zīdaiņiem līdz 2 mēnešu vecumam vējbakas ir ļoti reti, un pat, ja tādas tomēr ir, tās noris ļoti vieglā formā. Kopumā bērniem vecumā no 2 mēnešiem līdz 1 gada vecumam slimība noris smagāk, reizēm pat ar dažādiem sarežģījumiem, kā, piemēram, otīts, pneimonija, piodermija utt.

 

Māmiņu klubs