Veicinās bērnu ar īpašām vajadzībām savlaicīgu ārstēšanu

Veicinās bērnu ar īpašām vajadzībām savlaicīgu ārstēšanu

08. Aug 2010, 15:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai palīdzētu vecākiem laicīgi atklāt, vai viņu bērniem nav funkcionālās attīstības traucējumu un, iespējams, nepieciešama īpaša aprūpe vai ārstēšana, nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" sācis izstrādāt metodiskās vadlīnijas darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām.

 

Kā informē rehabilitācijas centra valdes loceklis Aivars Vētra, diagnozes "funkcionēšanas ierobežojumi" noteikšanu vadlīnijas piedāvās trīs līmeņos - vecākiem, primārās aprūpes speciālistiem un specializētajām rehabilitācijas iestādēm pēc iespējas vienkāršākā un uztveramākā formā.

 

Vecākiem tiks dota iespēja pašiem vērtēt bērna funkcionālās attīstības atbilstību citiem līdzīga vecuma bērniem un laikus vērsties pie sava ģimenes ārsta, pediatra vai bērnu ķirurga, kurš, balstoties uz šo novērtēšanas instrumentu, varēs "aizdomīgos" bērnus nosūtīt tālākai specializētai novērtēšanai, stāsta Vētra.

 

Vadlīnijas paredz arī individuāla rehabilitācijas plāna izstrādi bērna vecākiem, ģimenes ārstam vai pediatram, skolotājiem, pašvaldību sociālajiem dienestiem un citiem, kas nodrošinās noteiktu bērna attīstības etapu mērķu sasniegšanu - pašaprūpes nodrošināšanu, skolas gaitu uzsākšanu septiņu gadu vecumā kopā ar vienaudžiem, patstāvīgas pieaugušā dzīves uzsākšanu, 18 gadus sasniedzot.

 

Vadlīnijas top Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) finanšu instrumenta finansēta projekta "Nacionālais daudzfunkcionālais atbalsta centrs bērniem ar īpašām vajadzībām" laikā, kas tiek īstenots, lai izveidotu daudzfunkcionālu atbalsta centru bērniem ar īpašām vajadzībām.

 

Vadlīniju mērķis būs radīt instrumentu agrīnai - vecumā līdz trim gadiem - Latvijas bērnu funkcionēšanas attīstības traucējumu identifikācijai ģimenes ārstu, pediatru un citu speciālistu praksē un tālākai padziļinātai funkcionēšanas novērtēšanai centrā un tā sadarbības partneru iestādēs.

 

Gan projekta "Nacionālais daudzfunkcionālais atbalsta centrs bērniem ar īpašām vajadzībām" laikā, gan pēc tam "Vaivaru" Agrīnais bērnu atbalsta centrs nodrošinās tālākizglītības programmas realizāciju.

 

Agrīnais bērnu atbalsta centrs būs arī nacionālas nozīmes kompetences centrs visiem speciālistiem, kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Centrā tiks ierīkotas divas nodaļas - plaša spektra funkcionālās novērtēšanas un rehabilitācijas nodaļa un optimāla stacionāra nodaļa, kurās bērnu ar īpašām vajadzībām vecāki varēs saņemt konsultācijas ambulatori rehabilitācijas pakalpojumu stacionārā.

 

Jau ziņots, ka projekts tiek īstenots, izmantojot EEZ finanšu instrumenta finansējumu, tā kopējās izmaksas - 764 700 eiro (537 431 lats), no tiem 114 705 eiro (80 615 lati) rehabilitācijas centra un Latvijas partneru līdzfinansējums. Projekta partneri ir Veselības ministrija, Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība un Rīgas Stradiņa universitāte. Projektu plānots ieviest līdz 2011.gada aprīlim.

 

Projekta laikā "Vaivaros" tiks izveidots daudzfunkcionāls atbalsta centrs bērniem ar īpašām vajadzībām.

LETA