Uztura speciāliste: āboli kā mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa

Uztura speciāliste: āboli kā mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa

26. Feb 2010, 11:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āboli ir ne tikai garšīgi, bet tie arī palīdz saglabāt labu veselību. Uztura speciāliste Natālija Petruhina stāsta par labajām un vērtīgajām ābolu īpašībām mazuļa ēdienkartē, kā arī, kā tos saglabāt ziemai.

 

Kādas ir ābolu labās īpašības?

 

Āboli ir vērtīgs C vitamīna avots, kas palīdz aizsargāt no dažādām slimībām. Visvairāk C vitamīna ir ‘Antonovkā’ un ‘Baltajos Dzidrajos’.

 

Ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Tie satur daudz šķiedrvielu, kas palēnina cukuru izvadi no organisma, tādejādi palīdzot uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs. 

 

Āboli nomāc histamīna veidošanos un izdali, tāpēc tas ir vērtīgs produkts alerģiskiem bērniņiem.

 

 

Īstais laiks āboliem

 

Tā kā āboli ir samērā maigi augļi, tos droši var sākt dot bērniņam reizē ar pirmo piebarojumu. Tomēr jāievēro, ka pavisam maziem bērniem ābolu vajadzētu sarīvēt vai izcept krāsnī, saspaidīt un tad dot mazulim, nepievienojot cukuru vai citus saldinātājus.

Cukuru var pievienot āboliem, ja tiek gatavota maltīte 1,5- 2 gadīgiem bērniem.

 

 

Labākā ābola izvēle

 

Viennozīmīgi gardākais ābols ir tas, kas ir no paša dārza. Turklāt šos ābolus, kas ir no paša dārza, var nemizot. Izrādās ābola mizā ir ļoti daudz vitamīnu un šķiedrvielu, kā arī regulē cukura daudzumu organismā. Lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, ēd ābolus ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs:

 

Atceries, ka veikalā pirktie āboli ir jāmizo. Ja nav iespēja dabūt mūsu pašu ābolus, tad Natālija Petruhina iesaka izvēlēties ābolus no valstīm, kas ir tuvākas Latvijai, piemēram, Lietuvas vai Polijas. Jo spīdīgāks ābols, jo vairāk apsmidzināts tas ir, tāpēc šādus ābolus labāk neizvēlēties.

 

 

Ābolu sagatavošana ziemai

 

Ir ļoti daudz ideju, kā sagatavot ābolus lietošanai ziemai. Galvenais nosacījums – glabāt tos sausā, vēsā vietā, lai neveicinātu pūšanas procesus. No āboliem var gatavot ievārījumu, ko ziemā pasniegt kopā ar pankūkām; tos var savārīt biezenītī vai arī gatavot kompotus.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kā jūs gatavojat ābolus?

03. Aug 2011, 14:14

Savu vecvecmamu