Uzmanību!! Pretgripas līdzeklis izraisa blakusparādības bērniem

Uzmanību!! Pretgripas līdzeklis izraisa blakusparādības bērniem

02. Aug 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk nekā pusei britu skolnieku, kas lietojuši zāles pret jauno H1N1 gripu, tās izraisījušas blakusparādības. Šīs zāles pieejamas arī Latvijas tirgū.

 

Vairāk nekā pusei bērnu pretgripas līdzeklis izraisījis blakusparādības, tā vēstī The Daily Mail, balsoties uz britu Veselības Aizsardzības aģentūras ziņojumu (Health Protection Agency).

 

Aģentūras pārstāvji izpētījuši antivīrusu preperāta “Tamiflu” iedarbību gripas infekcijas epidēmijas agrīnajā stadijā, kad šis līdzeklis profilaktiskos nolūkos tika izdalīts lietošanai visiem tiem skolēniem, kas bija nonākuši saskarē ar jauno gripu saslimušajiem bērniem.

 

Preperāta “Tamiflu” iedarbības izpētes rezultātā tika ieteikts Lielbritānijas valdībai nerekomendēt šī medikamenta lietošanu profilaktiskos nolūkos aizsardzībā pret t.s. cūku gripu.

 

Blakusparādības no šī medikamenta radās  vairāk nekā 50 % skolēnu. Bērniem, kuri bija lietojuši pretgripas zāles “Tamiflu”,  tika novērots nelabums, vemšana, vēdersāpes un miega traucējumi.

 

Piemēram, Japānas valdība ģimenes ārstiem nerekomendē ieteikt šo vīrusu preperātu bērniem vecumā no 10 – 19 gadiem, jo tika novērots, ka tas izraisa neiropsihiskas blakusparādības kā apziņas aptumsums un murgi. Tomēr nav pierādīta tieša saistība starp “Tamiflu” lietošanu un šiem neiroloģiskajiem traucējumiem, ziņo Lielbritānijas Veselības ministrija un farmaceitiskā kompānija “Roche”, kas ražo “Tamiflu”.

 

The Daily Mail

Lenta.ru