Spoguļa rādīšana bērnam. Psihologa viedoklis

Spoguļa rādīšana bērnam. Psihologa viedoklis

10. May 2011, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien radās karstas diskusijas par to, vai bērnam līdz gada vecumam vajadzētu vai nevajadzētu rādīt spoguli. Pēc eksperta viedokļa Māmiņu klubs vērsās pie psiholoģes, mg.psych. Diānas Zandes.

 

1

psiholoģe, mg.psych. Diāna Zande

 

 

Laiks iet uz priekšu, bet mīti paliek un mūsdienās ir visai spēcīga maģiskā domāšana, piemēram, ievērojot diētas "ēd,cik gribi, un vājē!". Tas pats attiecas arī uz bērnu audzināšanu un arī uz šo gadījumu, kad tantes un vecmāmiņas iesaka nerādīt bērnam spoguli.


Mēs, pieaugušie, ticam dažādām šasumām un mītiem, neizvērtējot loģiku, balstoties tikai uz emocijām un jūtām, radot polārus spriedumus- spgulī skatīties ir labi vai spogulī skatīties ir slikti.

 

Apsverot šādas iespējas, mums ir jāapdomā, kur šī māņticība ir cēlusies un vai ir zināms kāds māņticības "upuris", piemēram, vai ir kāds bērns, kurš palicis bez zobiem; kāds bērns, kurš nav iemācījies runāt tādēļ, ka bieži skatījies spogulī vai, nedod Dievs, bērns nokļuvis viņsaulē tikai tāpēc, ka skatījies spogulī.

 

Šādos brīžos, iespējams, vecvecāku un citu senču gudrību un māņticību vadīti, mēs kļūstam kā bērni un ticam visiem iedomu stāstiem. Ja cilvēks nedaudz racionālāk palūkotos uz šo jautājumu, saprastu, ka tam nav reāla pamata.

 

Jā, agrāk bija nekvalitatīvi spoguļi, kuros raugoties bērna attēls patiešām varēja izskatīties izkropļots un bērnam bija jāsafokusē skatiens, lai ieraudzītu sevi. Bet tā kā tagad spoguļi ir kvalitatīvi, tad arī šis apgalvojums var tikt viegli "apgāzts".

 

Māņticība ir radīta, lai mēs no kaut kā kādu pasargātu. Bet, iespējams, ka cēlonis, kāpēc agrāk šāds mīts vai pieņēmums bija radies, sen ir beidzies, bet mēs tam joprojām ticam.

 

Līdzīgi ar māņticību ir ar mazuļa pūriņa, ratu, gultiņas un citu preču iegādi pirms dzemdībām. Ne jau ratu vai grabulīša iegādes dēļ dzemdību laikā notiks sarežģījumi. Jā, protams, ja daudz kas būs iegādāts mazulim, tas būs sāpīgāk, ja nu (tfu,tfu,tfu) kas notiktu, bet tas noteikti nepasargā un neko negarantē.

 

Ja palūkojas plašāk, mēs joprojām braucam ar mašīnu un ar autobraukšanu nav saistīta maģiskā domāšana, lai gan tajā pašā laikā autonegadījumi notiek katru dienu. Iespējams, ka fizioterapeiti būtu ļoti priecīgi, ja tiktu izdomāts maģiskais pieņēmums, ka bērni, piemēram, līdz 6 mēnešu vecumam nedrīkst braukt ar mašīnu, sēžot autosēdeklītī, jo, kā zināms, ilgstoša sēdēšana autosēdeklītī mazulim var bojāt mugurkaulu.

 

Es ieteiktu šādos māņticību gadījumos- vienalga, vai tas ir saistīts ar matu griešanu/krāsošanu grūtniecības laikā, matu griešanu mazulim līdz 1 gada vecumam, spoguļa rādīšanu, pūriņa iegādi pirms dzemdībām- apdomāt visu racionāli un saprast: "Vai ir vērts baidīties no tā, no kā es baidos?"

 

Cilvēka ticība padara viņa dzīvi atšķirīgu. Ticēt vajag, bet ar jēgu, izvērtējot, vai tikai gadījumā vakardienas ticībā kaut kas nav mainījies!

 

Uzdod savu jautājumu Māmiņu kluba speciālistiem ŠEIT!

20. Jul 2010, 22:08

Ak Dies, ko tik neizdomā 😃 Es nemaz nezināju, ka nedrīkst rādīt spoguli...Mums mazā ļoti cītīgi skatās spogulī, smaida....
Un runājot par to, ka nedrīkst pūriņu gādāt ar šķiet muļķīgi 😀 Man ar patika staigāt 0pa veikaliem, izvēlēties smukas lietas mazajai, mierīgi un bez steigas.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 20. Jul 2010, 15:24

aniya, atkal man Tev jāpiekrīt šodien 😃 Man viss jau bija sagādāts aptuveni tad, kad bija atlikušas 2 nedēļas līdz dzemdībām. Tiesa, gultiņu vīrs salika iepriekšējā dienā pirms mazo vedām mājās no slimnīcas, bet vispār man ĻOOOOOTI patika staigāt pa veikaliem un iegādāt visu nepieciešamo 😀