Speciālisti par pandēmisko gripu, bērniem un grūtniecēm

Speciālisti par pandēmisko gripu, bērniem un grūtniecēm

22. Jul 2010, 11:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien LR1 radio raidījumā "Māmiņu Klubs" notika diskusija par grūtnieču un bērnu kā riska grupu iespējamo aizsardzību pret pandēmiskās gripas vīrusu.

 

Sarunā piedalījās Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska un Latvijas Infektoloģijas centra epidemioloģe Raina Nikiforova, komentārus sniedza Veselības ministrijas sabiedrības veselības departamenta vadītāja Inga Šmate un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece, kā arī pediatre Anna Birka.


Cik nopietns stāvoklis ar jaunās gripas vīrusa izplatīšanos bērnu un grūtnieču vidū šodien ir Latvijā?


Kā atzīmē epidemioloģe Raina Nikiforova, Latvijā ir 136 gadījumi saslimšanas gadījumu. Slimo visi - gan pieaugušie, gan bērni, tomēr pēdējā laikā iezīmējas tendence, ka slimo vairāk tieši bērni un skolēni.


Sazinoties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāvi Romēnu Namnieci, Māmiņu Klubs noskaidroja, ka katru gadu ziemā palielinās gripas slimnieku skaits, kas ietekmē slimnieku skaitu arī slimnīcā.


BKUS Torņkalna filiālē nav neviena cūku gripas gadījuma, bet Gaiļezerā ir uzņemti 4 pacienti, kuriem ir cūku gripas forma. Kā katru gadu, šajā laikā tiek ierobežota plānveida pacientu plūsma, lai būtu iespējams uzņemt visus pacientus ar gripas saslimšanām. Romēna Namniece iesaka, ja ir tuvākajā laikā ir paredzēta pieņemšana vai manipulācijas BKUS, pirms vizītes vecākiem vajadzētu zvanīt uz slimnīcu pa tālruni 67064499, lai precizētu, vai plānveida manipulācijas var notikt.


Kā atšķirt sezonālo gripu no H1N1 gripas?



Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska stāsta, ka klīniskās izpausmes praktiski neatšķiras. Gan pandēmijas gripai, gan sezonālai gripai ir raksturīgs :


- akūts sākums, 1 stundas laikā parādoties pirmajām pazīmēm;

- galvassāpes;

- kaulu laušana;

- paaugstināta temperatūra;

- klepus;

- niezoša sajūta kaklā,

- retos gadījumos arī vemšana un caureja.


Mazi bērni nemāk runāt un paziņot vecākiem par tādiem simptomiem kā kaulu laušana vai sāpoša galva, ,tāpēc vecākiem bērni ir rūpīgi jānovēro.


Slims bērns ir karsts, nemierīgs, raudulīgs, ir sausa mute, sasārtusi āda, bērns mēdz būt šļaugans.


Tomēr gripa var noritēt arī bez temperatūras, jo tās intensitātes pakāpes ir dažādas - no vieglas līdz smagai.


Vienīgais veids, kā pārbaudīt, vai ir notikusi inficēšanās ar jauno pandēmijas gripu, ir laboratoriska analīžu pārbaude. Šī brīža analīžu rezultāti liecina, ka pārsvarā cirkulē jaunais gripas vīruss un saslimšanā ar sezonālo gripu reģistrēti vien daži gadījumi.


Kā atzīmē Līga Kozlovska, svarīgi noteikt gripas veidu ir tāpēc, ka pandēmijas gripa aptver lielāku cilvēku skaitu un gadījumi mēdz būt no viegliem līdz ļoti smagiem, skarot īpaši riska grupas - bērnus, grūtnieces, hroniskos pacientus un cilvēkus ar vāju imunitāti.


Vakcinācija pret H1N1


Kā zināms, šobrīd vakcinācija pret pandēmisko gripu Latvijā nav pieejama, lai gan vīruss strauji izplatās.


Veselības ministrijas pārstāve Inga Šmate norādīja, ka šīs nedēļas Imunizācijas padomes sēdē tika precizētas riska grupas, kurām būtu nepieciešama vakcinācija.


Tās ir grūtnieces un cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Ja vakcīna tiks iepirkta un nonāks Latvijā, šie cilvēki, kas sastāda riska grupas, personīgi tiks uzaicināti vakcinēties. Šobrīd neiesaka vakcinēt visu populāciju.


Diskusijas māmiņu vidū izraisījušas ziņas par iespējamām blakusparādībām no t.s. "cūku gripas" vakcinācijas. Eiropā ir pieejami vairāki pretgripas pošu veidi. Nav zināms, kura ražotāja vakcīna nonāks Latvijā un cik tā būs droša, piemēram, grūtnieču un bērnu vakcinācijai?


Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska mierina vecākus: "Jā, pētījumi par vakcīnas efektivitāti nav veikti, jo vakcīna tika ieviesta paātrinātā kārtībā, tomēr jāsaka, ka 3-4 gadus pasaulē cirkulē putnu gripa, kas ir arī viens no ģenētiskā materiāla cūku gripai (H1N1 vīruss ir putnu gripas, cūku gripas un cilvēka gripas sajaukums). Zināms, ka ir izgudrota vakcīna pret putnu gripu, kas ir izgājusi pilnu vakcinācijas pārbaudes ciklu, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka vakcīna pret pandēmisko gripu darbojas.".


Jaunās gripas vakcinācijas drošību ir apstiprinājusi gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas zāļu aģentūra. Ir trīs firmas, kas Eiropā ražo un izplata apstiprinātas vakcīnas – Baxter, GlaxoSmithKline un Novartis. Šajā nedēļā notikušajā Valsts Imunizācijas padomes sēdē tika pieņemts lēmums ieteikt Veselības ministrijai un valdībai konkursa kārtībā iepirkt vakcīnas pret jauno gripu. Konkursa kārtībā arī tiks noskaidrots, kuras firmas vakcīna būs pieejama Latvijā.


Lai gan Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalniņš ir minējis, ka vakcīnu sastāvā esošā viela skvalēns var izraisīt centrālās nervu sistēmas traucējumus, epidemioloģe Raina Nikiforova stāsta, ka skvalēns pretrgripu vakcīnās ir jau vairākus gadus, vienkārši neviens tam nav iepriekš pievērsis īpašu uzmanību.


Pasaules Veselības organizācija ir izvērtējusi riskus, tas, vai vakcinēties ir katra paša cilvēka ziņā, liekot uz svaru kausiem mirstību vai dažas blakusparādības.


Imunitāte


Izrādās, ka ar cūku gripu ir līdzīgi kā ar parasto gripu- katru gadu ir nepieciešama revakcinācija, jo vīruss mainās, turklāt, ja bērns ir vakcinēts pret parasto gripu, būtu nepieciešama arī H1N1 gripas vakcinācija organismā, jo parastā gripa aizsargā tikai pret konkrēto gripas veidu. Turklāt pat šajā gadā var mainīties cūku gripas vīruss un var notikt mutācija.


H1N1 gripas ārstēšana


Ģimenes ārste Līga Kozlovska norāda, ka jaunās pandēmijas gripas ārstēšanai nav specifiskas ārstēšanas. Ja ir aizdomas par gripu, tad to sāk ārstēt ar pretvīrusa līdzekļiem uzreiz, kad ir skaidrs, ka tā ir gripa. Epidemioloģe Raina Ņikiforova bilst, ka daudzi gadījumi pāriet bez ārstēšanas un cilvēks var pat nezināt, ka ir bijis saslimis ar jauno gripu.


Profilakses pasākumi



Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska stāsta, ka veselai ģimenei ir svarīgi turpināt uzturēt veselību, dzīvojot veselīgu dzīvesveidu un stiprinot imunitāti ar pastiprinātu šķidruma uzņemšanu, sabalansētu pārtiku, ķiplokiem, sīpoliem, dzērvenēm.


Mājās svarīga ir telpu vēdināšana un ikdienu veikt mitro tīrīšanu, dezinficējot virsmas, jo gripas vīruss ir nenoturīgs pret tīrību.


Protams, nedrīkst aizmirst arī roku mazgāšanu, kas ir svarīgs ikdienas higiēnas priekšnoteikums, jo tā kā gripa ir gaisa pilienu infekcija, mēs varam ar rokām pārnēsāt šo vīrusu. Ja lieto sejas maskas, tas neizslēdz saslimšanas iespējamību, jo sejas maskas aizsargā vien pret lielajiem gaisa pilieniem.


Cilvēki profilakses nolūkos mēdz lietot tādu līdzekli kā remantadīnu, tomēr, kā atzīst epidemioloģe, remantadīns iepriekšējā gadā pret cirkulējošo gripas vīrusu N3N2 nav palīdzējis.


Profilakses pasākumi bērniem


Pediatre Anna Birka Māmiņu Klubam stāsta, ka par imunitātes stiprināšanu bērniem laikus jādomā jau vasarā vai agrīnā rudenī, tomēr ir pasākumi, ko var darīt arī tagad, piemēram, lietot polivitamīnus, stiprināt veselību, mazgāt rokas, nestaigāt pa lielveikaliem, sabiedriskiem pasākumiem, lietot tautas līdzekļus.


Viens no vērtīgākajiem tautas līdzekļiem pret vīrusiem visai ģimenei ir sarīvētas dzērvenes ar medu, ko var lietot uzturā. Laiks no saldētavām izņemt arī saldētās ogas, kas noglabātas ziemai.


Ikdienā bērnam, atnākot mājās, vajadzētu pārģērbties, regulāri izskalot kaklu un degunu ar sālsūdeni, profilaktiski var lietot arī Oscilloccinum graudiņus, mežrozīšu sīrupu, propolisu, bišu peru pieniņu.


Būtiska bērna veselības stirpināšanai ir arī pietiekama šķidruma uzņemšana. Pediatre Anna Birka ir diezgan demokrātiska šajā ziņā - ja bērns ir slims un ir jāuzņem šķidrums, noderēs pat limonāde.


Topošās māmiņas un gripa H1N1


Pasaules Veselības organizācija īpašu uzmanību velta grūtniecēm. Topošās māmiņas ir riska grupā, jo saslimšana ar pandēmisko gripu 2. un 3. grūtniecības trimestrī norit 10 reizes smagāk kā saslimšana ar parasto gripu.


Pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām topošajām māmiņām būtu jābūt pirmajām, kuras vajadzētu vakcinēt. Īpaši ieteikumi vakcinēties grūtniecēm, kurām ir kādas fonas saslimšanas, piemēram, nieru slimības.


Pasaules Veselības organizācija ir devusi atzinumu, ka pretgripas vakcīnas ir drošas un arī efektīvas grūtniecēm.


Informācijas avots: "Māmiņu Kluba" radio raidījums, LR1, 11.novembris.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesi

Jā, mēs absolūti jums pievienojamies, jo esam pauduši arī savu viedokli (šorīt 900 sekundēs), ka tikko notiks jau konkrētas pārrunas, kuru vakcīnu iegādāsies, ka mums ir jazina absolūti precīzi, kas tā par vakcīnu, kādi pētījumi, kādas blakusparādības utt.

Mēs noteikti sekosim tam visam līdzi, gan radio, gan TV , gan internetā, kā arī prasīsim viedokļus ārstiem.

Šobrid tā ir tāda viedokļu apmaiņa pa tukšo, jo nav zināms (vēlreiz atkārtoju) KAD un pie KĀDAS vakcīnas Latvija vispār tiks.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Homeopātu viedoklis ir viennozīmīgi PRET vakcināciju, tas ir visiem zināms. Bet protams, labprāt palūgsim sagatavot piemēram homeopātei Ingunai Vecvagarei materiālu. Tas viss ir atkarīgs, kādu ārstēšanās veidu cilvēks izvēlas - vai viņš ārstējas regulāri pie homeopāta vai izvēlas iet pie sava ģimenes ārsta. Tradicionālā medicīna un homeopātija ir divas dažādas ārstēšanas tehnikas, un cilvēka paša ziņā ir izvēlēties, kam viņš tic un pievienojas.
Grūtnieču dienās mums parasti viesojas ārsts - homeopāts un ārsts - ginekologs - lai var salīdzināt viedokļus, bet tālāk jau tā ir katra paša atbildība, ko viņš izvēlas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesis
10:27

Vienā raidījumā nevar atbildēt uz tik daudziem jautājumiem, un jūs nebijāt vienīgais, kas kaut ko jautāja. Es domāju, ka ja jūs uztrauc visi šie svarīgie jautājumi, jūs jebkurā laikā varat sazināties ar savu ģimenes ārstu vai uzdot jautājumus Veselības ministrijas dienestiem, jo Māmiņu Klubs, pat ne ārsti, nevar atbildēt par vakcīnām - tā šobrīd ir aktuāla diskusija visur medijos, neviens nezina, kādas vakcīnas vispār būs pieejamas.