Smilšu spēļu terapija mazajiem pirkstiņiem

Smilšu spēļu terapija mazajiem pirkstiņiem

23. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai būvēt smilšu pilis un rakt tuneļus nozīmē jau nodarboties ar smilšu terapiju? Kādēļ ir nepieciešams terapeits, ja mazuļi smilšu kastē izspēlējas uz nebēdu? Par smilšu terapiju stāsta smilšu terapeite Maija Biseniece.

Latvijā smilšu spēļu terapija ir ienākusi no Šveices, kur tās idejas autore ir Dora Kalfa. Viņa savā metodē apvienoja Junga dzīļu psiholoģiju ar tālo austrumu filozofijas idejām un ar terapeitiskās smilšu spēles autores angļu bērnu ārstes un terapeites Mārgretas Lovenfeldes metodi. Latvijā smilšu spēles terapija ir jau no 1994. gada.

Kas ir smilšu spēļu terapija?

Bērns nav pieaugušais un viņš neies pie psihologa un nerunās par savu problēmu, bet viņš var  „runā” caur spēli un caur to, ko viņš dara – caur darbību. Tādēļ smilšu spēļu terapeiti sniedz bērnam vidi, lai viņš caur simboliem un caur darbību varētu „runāt” par to, kas viņām sāp un līdz ar to meklēt sāpēm un problēmām risinājumu, un mainīt savu uzvedību. Pie smilšu terapeite vecāki var vest savus mazuļus jau no trīs gadu vecuma, tomēr šī metode lieliski ir piemērota arī pieaugušajiem. Minimālais apmeklējumu skaits būtu desmit reizes.

Kā izskatās smilšu spēļu kabinetā?

Smilšu spēļu terapijas kabinetā ir divas smilšu kastes – viena ar sausām, otra ar slapjām smiltīm. Bērns var brīvi izvēlēties, kādas smiltis viņš konkrētā dienā vēlās. Tad speciālistam kabinetā ir ļoti liela kolekcija ar visdažādākajām figūriņām, kas ataino pasauli mums apkārt.  Šajā kabinetā noteikti ir vairāk par 200 figūriņām un to galvenais kritērijs ir, lai figūras būtu no visām dzīves sfērām: gan praktiskām, gan garīgām. Nodarbības laikā bērns būvē savu pasauli smilšu kastē un pēc tam stāsta stāstu, par to, kas viņam ir izveidojies.

Kad bērnam nepieciešama smilšu terapija?

Biežākās problēmas ir:

-          Agresīva uzvedība,

-          bailīga uzvedība,

-          uzvedības traucējumi,

-          izmaiņas dzīvē,

-          dažādas traumatiskas situācijas,

-          enurēze,

-          visi pārējie gadījumi, kad dvēselē kaut kas sāp.

Ko dara terapeits?

Vecākiem varētu rasties jautājums-  ko tad dara terapeits, ja bērns no sākuma spēlējas smilšu kastē un tad vēl pats stāsta, kas tad viņam ir sanācis?

Smilšu spēļu terapeits vēro, tas ir viņa galvenais uzdevums, otrs uzdevums ir klausīties, ko bērns stāsta par to, ko ir izveidojis smilšu kastē.

Tomēr brīžam tas būs terapeita stāstījums par to, ko bērns ir izveidojis, lai rādītu viņam pareizo ceļu. Taču terapeits neiejaucas, nekoriģē un nenorāda kā būtu „pareizi”.

Vislabākais ir ļaut bērnam pašam izpausties un saskatīt, ko bērns vēlas paveikt.  Mazajam pašam jāļauj sajust un izdzīvot. Smilšu spēļu terapeits:

-          seko

-          gaida

-          novēro

-          dod bērnam drošu telpas izjūtu.

 

Māmiņu Klubs