Sāks sodīt vecākus, kas atstājuši bērnus pie ūdens bez pieskatīšanas

Sāks sodīt vecākus, kas atstājuši bērnus pie ūdens bez pieskatīšanas

19. Apr 2011, 12:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka vecākiem par bērnu nepieskatīšanu, tostarp arī pie ūdens, brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 latiem var piemērot tikai tad, ja bērns ir septiņus gadus vecs vai jaunāks.  


«Iznāk, ka deviņgadīgais drīkst peldēties jūrā bez vecāku uzraudzības,» avīzei Diena atzina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta – Riekstiņa, komentējot gadījumu, kad Kolkā jūrā uz piepūšamā matrača tika iepūsts septiņus gadus vecs puika. Viņu izglāba kaimiņš – 18 gadus vecais Edgars Šteins. Jau ziņots, ka arī vakar jūrmalā no noslīkšanas tika izglābts divus gadus vecs bērns, kas pludmalē bija kopā ar māti. Viņu atdzīvināja glābēji.


L. Rieksta-Riekstiņa uzskata, ka būtu lietderīgi rosināt izmaiņas likumā, nosakot, ka vecākus var sodīt arī, ja vecāks par septiņiem gadiem bērns ir atstāts bez uzraudzības un tas ir radījis draudus bērna veselībai un dzīvībai. Inspekcija strādājot pie izmaiņu formulējuma un pamatojuma. Savukārt atbildīgā Labklājības ministrija gan šādu soli vērtē piesardzīgi. Inspekcijas ierosinājums noteikti tikšot apspriests no visām pusēm.


«Jautājums ir - vai tiešām vecākiem līdz 18 gadu vecumam būtu jāuzmana bērni? Tad jau bērniem būtu jādzīvo siltumnīcā, tiktu atņemta viņu bērnība. Es pati bērnībā gāju peldēties, kaut arī vecāki man to liedza,» savu viedokli pauda ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa. Grūti arī būtu izlemt, līdz cik gadiem noteikt jaunās normas «griestus» - vai tie būtu 12 gadi vai pat visi 18 gadi.

 

Diena.lv