Rozentāle: vakcīnu pret 'cūku gripu' jātirgo brīvajā tirgū

Rozentāle: vakcīnu pret 'cūku gripu' jātirgo brīvajā tirgū

27. Jul 2010, 20:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā kā pašlaik pasaulē pieejamās vakcīnas pret jaunās gripas vīrusu A/H1N1 jeb "cūku gripu" ir nepilnīgi eksperimentāli pārbaudītas un saslimšanu skaits Latvijā ir tālu no epidēmiskā sliekšņa, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzskata, ka vakcinācija pret šo vīrusu būtu jāatstāj pašu iedzīvotāju ziņā un vakcīna jātirgo brīvajā tirgū.

 

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" ministre pirmdien skaidroja, ka šādu nostāju ir saskaņojusi ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem un to plāno paust arī Eiropas veselības ministru sanāksmē Briselē 1.decembrī.

 

Ministre intervijā vairākkārt uzsvēra, ka "cūku gripa" nav bīstamāka par jebkuru citu gripas vīrusu un "panikai nav ne mazākā pamata", jo gan jaunā gripas veida, gan sezonālās gripas izplatība Latvijā šobrīd vēl ir tālu no epidemioloģiskā sliekšņa. "Šobrīd pat nevar teikt, ka ir paaugstināta saslimšana ar augšējo elpceļu infekcijām," situāciju raksturoja ministre.

 

Rozentāle prognozēja, ka sezonālās gripas uzliesmojums, visticamāk, gaidāms pēc jaunā gada.

 

Ministre norādīja, ka "cilvēkam ir vienalga, ar kādiem burtiem apzīmē vīrusu, ar kuru viņš saslimis", un saslimšanas gadījumā jārīkojas tāpat kā jebkurā elpceļu saslimšanas gadījumā. Viņa arī uzsvēra, ka slimnīcas Latvijā ir gatavas uzņemt visus slimniekus, kuriem varētu būt nepieciešama hospitalizācija.

 

Skaidrojot Latvijas nostāju jautājumā par vakcīnas pret jauno gripu iegādi, Rozentāle norādīja, ka pasaulē pieejamie četri vakcīnas veidi esot riskanti, jo tie izmēģināti uz salīdzinoši neliela cilvēku skaita – tikai 600 cilvēkiem. Tāpēc Eiropā un pasaulē iedzīvotāju attieksme pret vakcināciju esot ļoti dažāda – piemēram, Kanādā cilvēki masveidā steidz vakcinēties, savukārt daudzviet Eiropā attieksme pret nepārbaudīto vakcīnu ir rezervēta.

 

Tādēļ izveidojusies situācija, ka tās valstis, kuras pirms laika, maksājot "lielu naudu", vakcīnas iepirka, tagad nespēj tās izlietot, savukārt citām valstīm vakcīnas trūkst, jo tirgū tā nav pieejama. Ministre skaidroja, ka Eiropas veselības ministru sanāksmē tiks apspriestas iespējas, kā risināt šo situāciju, dodot iespēju vakcīnu" nopirkt valstij no valsts".

 

Jau ziņots, ka pagājušajā pirmdienā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā mira ar jaunās gripas AH1N1 vīrusu saslimusi 56 gadus veca sieviete, kļūstot par pirmo "cūku gripas" upuri Latvijā. Kopumā šobrīd Latvijā reģistrēti 386 saslimšanas gadījumi ar A/H1N1, un saslimušo skaits pakāpeniski pieaug.

LNT/ DELFI

16. Nov 2009, 20:27

Ja grib, lai vakcinējas..Bet domāju, ka nav vērts..

16. Nov 2009, 16:32

Es 100% esmu pārliecināta,ka vakcīnas ir bizness. Es nemūžam neļautu potēt sevi un savus bērnus. Un censtos atrunāt sev tuvos no vakcinācijas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Neko nevar saprast! Tikko Imunizācijas padome, kas ir zem Veselības ministrijas, nosprieda par vakcīnas iepirkšanu un piedāvāšanu riska grupam vakcinēties bez maksas, bet te izskan, ka tomēr iespējams, potes būs jāpērk pašiem iedzīvotājiem.