Rotaļāšanās. Vai šī nodarbe paredzēta tikai mazuļiem un bērnudārzniekiem?

Rotaļāšanās. Vai šī nodarbe paredzēta tikai mazuļiem un bērnudārzniekiem?

07. Oct 2011, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienam bērnam patīk rotaļāties, bet vai pastāv kāds noteikts vecums, kad viņam to būtu jābeidz darīt? Uzzini, ko par spēlēšanos stāsta psiholoģe Diāna Zande, arī Māmiņu Kluba semināru pasniedzēja! 

 

Sadarbības lomu spēles bērni sāk spēlēt ap trīs gadu vecumu, kad viņi iejūtas mammu un tētu, ārstu un pacientu lomās. Šādas lomu spēles bērni ļoti aktīvi izspēlē līdz skolas sākumam un aktuālas tās var būt arī vēl pirmajā klasē.

 

Tas, ka bērns spēlējas ar rotaļlietām ir brīnišķīgi! Arī tas, ja pirmajā klasītē viņš uz skolu ņem līdzi spēļmantas, nav nekas slikts. Vienīgi šajā gadījumā vajadzētu pavērot, kādas ir bērniņa attiecības ar klasesbiedriem!

 

„Vecākiem jābūt uzmanīgiem tad, ja bērns uz skolu ņem līdzi rotaļlietas, viens pats ar tām spēlējas un vairās rotaļāties kopā ar klasesbiedriem. Būtiski pievērst uzmanību tam, vai bērniņam ir draugi!

 

Tad, ja viņš draudzējas ar citiem un pārējie pieņem tavu bērnu, nav nekas slikts, ja arī desmitgadīgai meitenei patīk spēlēties ar lellēm. Turpretī, ja bērniņš ir izveidojis savu sapņu pasauli, kurā norobežojas un it kā paslēpjas, tas nav veselīgi arī trīs un četros gados,” skaidro Diāna Zande.

 

Speciāliste uzskata, ka nav tāds vecums, kurā bērnam vajadzētu beigt spēlēties, vienīgi vecākiem jāskatās, vai viņš savā rotaļu pasaulē neslēpjas no realitātes un komunikācijas ar citiem bērniem.

 

„Piemēram, ar lego var spēlēties arī 16 gados! Tas noder bērna prasmju attīstīšanai, bet vienlaikus tā arī ir rotaļlieta. Arī kuģu modelēšana vai tērpu šūšana lellēm ir rotaļāšanās, bet kādai meitenei tā iespējams pārtaps dizaineres profesijā un nebeigsies nekad. Tāpat arī zīmēšana ir rotaļa, bet tas, ka bērns zīmē taču ir normāli gan desmit, gan sešpadsmit gadu vecumā!

 

Rotaļāties nevajag pārstāt nekad, jo rotaļa ir prieks, radošums un spontanitāte. Arī mēs pieaugušie spēlējamies ar rotaļlietām. Mūsu rotaļlieta ir dators, pie kura tik sirsnīgi pieejam un dažkārt uzspēlējam kādu spēlīti. Drēbju pielaikošana un iepirkšanās, savukārt, ir sieviešu pārģērbšanās spēle, bet papildus tam, ir arī cilvēku izspēlētās, savstarpējo attiecību rotaļas visas dzīves garumā!

 

Tātad, ja bērns prot socializēties ar saviem vienaudžiem, ir pilnīgi normāli, ka viņš rotaļājas ne tikai bērnudārzā, bet arī jau sasniedzis skolas vecumu,” tā psiholoģe.

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Vai tavs bērniņš labprāt spēlējas kopā ar saviem vienaudžiem?