Ratiņmammas iesaka, kā māmiņām sagaidīt pavasari labā formā

Ratiņmammas iesaka, kā māmiņām sagaidīt pavasari labā formā

31. Dec 2010, 18:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī ne tikai kukaiņi un meža zvēri mostas no ziemas miega un lien ārā no savām ērtajām guļvietām, bet arī veselīga un vingra ķermeņa tīkotāji arvien vairāk parādās pilsētas ielās spirdzinošam skrējienam vai enerģizējošai sološanai.

 

Arī jaunās māmiņas labprāt dodas garākās pastaigās ar saviem mazuļiem, taču bieži vien pat nenojaušot, cik veselībai un pašsajūtai vērtīga var būt pastaiga ar mazuli ratiņos, ja vien tiek mazliet piedomāts par to, kā pastaigu pārvērst par visa ķermeņa treniņu.



Sākumā gan der atcerēties, ka sportošana jāsāk lēnām un pakāpeniski, tāpat kā mazulis vispirms iemācās velties un rāpot un tikai tad ceļas kājās, tā arī jārīkojas, uzsākot fiziskās aktivitātes. Bērna ratiņi ir lielisks trenažieris, kuru, pareizi liekot lietā, var gūt teicamus rezultātus. Pastaigu jāsāk ar iešanu raitā solī, pakāpeniski iesildot ķermeni. Izrādās, ka ratiņu stumšana ar ātrumu 5,6 km/h par 20% palielina sadedzināto kaloriju daudzumu pretstatā vienkārši iešanai bez ratiņiem tādā pašā ātrumā. Kad māmiņa jūtas iesildījusies, jāapstājas, lai izpildītu spēka vingrinājumus. Tie var būt, piemēram, iesēdieni, pieturoties pie ratiem. Kājām jābūt plecu platumā, vēderam ievilktam, virzot gurnus uz aizmuguri, iesēžas līdz ceļi ir saliekti 90 grādu leņķī. Šis vingrojums lieliski palīdzēs veidot skaistus un tvirtus augšstilbus un dibenu. Vēl viens labs spēka vingrinājums ir izklupieni. Izpildot šo vingrojumu, viena kāja ir priekšā, otra aizmugurē, ar rokām jāpieturas pie ratiem. Ieelpā jāvirza gurnus uz leju, saliecot abus ceļus. Jāapstājas, kad priekšējā kāja ir paralēla zemei. Izelpā jāsasprindzina dibens un augšstilbi, atgriežoties sākotnējā stāvoklī.

Ja uzmanīgi palūkojas apkārt un liek lietā iztēli, tad apkārtējo vidi (kāpnes, soliņus, uzkalniņus) var veiksmīgi izmantot vingrojumu dažādošanai. Starp spēka vingrojumiem iesakām soļot, skriet, lekt vai darīt jebko citu, kas paātrina sirdsdarbību, iedarbina vielmaiņu un liek kalorijām degt. Noslēgumā noteikti kārtīgi jāizstaipās.

Ja tomēr jaunā māmiņa nejūtas ērti un pārliecināti, vingrojot vienatnē, var pievienoties Ratiņmammām, kas apvieno sportot gribošas jaunās māmiņas. Ratiņmammas ir īpaši izstrādāta sporta nodarbība māmiņām kopā ar mazuļiem. Nodarbības laikā mazulis atrodas ratiņos, tas nozīmē, ka mammām ir iespēja sportot ar lielāku intensitāti, sasniedzot labākus rezultātus. 60 minūšu nodarbībā ietverta iesildīšanās, kardiotreniņš, spēka vingrinājumi un stiepšanās. Bez tam, pieredze rāda, ka, vingrojot kopā, nodibinot jaunas pazīšanās, sportošana vairs neliekas kā mokas vai pienākums, bet ir interesants un jautrs pasākums gan māmiņai, gan mazulim.


Ratiņmammu nākamā nodarbība notiks 30.martā plkst. 15 tirdzniecības centrā "Domina Shopping". Pulcēšanās 15 minūtes pirms nodarbības sākuma 2. stāvā pretim Swedbank. Pirmais apmeklējums vienmēr bez maksas. Nodarbības notiek divas reizes nedēļā - otrdienās plkst. 15 un trešdienās plkst. 11. Tiklīdz pazudīs necaurbrienamās peļķes un laiks kļūs patīkami pavasarīgs, Ratiņmammu nodarbības notiks ārā. Vietas un laiki tiks laicīgi izziņoti Ratiņmammu mājas lapā, ņemot vērā māmiņu vēlmes.

 

Rūta Baškevica