Pirmais astoņu krāsu plūsmas citometrs Latvijā

Pirmais astoņu krāsu plūsmas citometrs Latvijā

10. Oct 2011, 18:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, 8. decembrī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca saņēma vērtīgu dāvinājumu no Pētera Avena Labdarības fonda – plūsmas citometru un reaģentus, kas būtiski uzlabos dažādu profilu pacientu diagnostikas un ārstēšanas iespējas.


Plūsmas citometrija ir īpaša tehnoloģija, kas ļauj noteikt molekulas dzīvā šūnā. Diagnostikai ir svarīgas tās molekulas, kuras atbild par šūnu izmainītu darbību, t.sk. par ļaundabīgu pārveidošanos. Šī tehnoloģija ļauj vienlaikus noteikt daudz molekulu vienā šūnā un izmeklēt daudz šūnu (līdz dažiem miljoniem). Metode ir relatīvi ātra, jo rezultātus var iegūt jau dažu stundu laikā. Plūsmas citometrija visvairāk tiek izmantota asins šūnu izpētei, diagnosticējot asins un imūnās sistēmas slimības ar praktisku pielietojumu onkoloģijā, orgānu pārstādīšanā, kā arī reimatisku slimību un infekciju diagnostikā.

 

Pēc esošām starptautiskām prasībām, lai diagnoze būtu droša, šūna ir jāraksturo pēc astoņām molekulām vienlaikus (citometrijā to sauc par “krāsām”). Līdz šim Latvijā diagnostikai bija pieejami tikai četru krāsu citometri, kas nav pilnībā atbilstoši Eiropas profesionālo asociāciju noteiktajiem standartiem. Jauniegūtais aparāts pagaidām ir vienīgais Latvijā, bet Lietuvā un Igaunijā līdzīgi citometri tiek izmantoti jau vairākus gadus. Jaunais citometrs atbilst mūsdienīgas diagnostikas un ārstēšanas prasībām, tas ir vismaz 10 reizes jūtīgāks par četru krāsu aparātiem, ar to var noteikt pat vienu ļaundabīgi izmainītu šūnu starp 10 000 normālām šūnām.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir ļoti pateicīga par Pētera Avena Labdarības fonda vērtīgo dāvinājumu - astoņu krāsu plūsmas citometru. Šī ierīce ļaus būtiski uzlabot diagnostikas un ārstēšanas iespējas pacientiem ar dažādām onkoloģiskām un imunoloģiskām saslimšanām. „Dāvinājums ir arī valstiski nozīmīgs, jo ar tā palīdzību būs iespējams operatīvi veikt kritiski svarīgus izmeklējumus uz vietas Latvijā, tādējādi ietaupot dažādus resursus, kā arī iegūstot tik ļoti dārgo laiku, kas daudziem pacientiem var būt izšķirošs slimības iznākumam”, uzsvēra Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja p.i. Andis Lācis.

 

Pētera Avena Labdarības fonda prezidents Pēteris Avens: „ Palīdzības sniegšana smagi slimiem bērniem ir viena no mūsu fonda galvenajām prioritātēm. Mūsu fonds Krievijā ir palīdzējis tūkstošiem bērnu - ne tikai lielpilsētās, bet arī visattālākajos Krievijas reģionos. Mani senči no tēva dzimtas nāk no Latvijas, es jūtu ar šo zemi dvēseles tuvību un tāpēc nolēmu arī šeit dibināt savu Labdarības fondu. Ļoti ceru, ka manam aicinājumam atsauksies arī vietējie pārtikušie ļaudis un dos savu artavu slimu bērnu atbalstam. Īpaši tas vajadzīgs krīzes laika, kad daudzi jo daudzi slimojošu bērnu vecāki sastapušies ar smagām finanšu problēmām. Šī dāvana – tas ir tikai sākums mūsu sadarbībai ar Bērnu slimnīcu. Pateicos Bērnu slimnīcas vadībai, ārstiem, visiem mediķiem un mūsu fonda patronesei Lilitai Zatleres kundzei”.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas klīniskās laboratorijas ārsts Sergejs Ņikuļšins skaidro: „Citometrs Bērnu slimnīcā tiks izmantots divos virzienos, proti, asins un imūnās sistēmas slimību (leikožu, imūndeficītu, iedzimtu slimību) diagnostikā, jo ar citometra palīdzību var droši spriest, vai šūnas ir normālas vai izmainītas, un izmaiņu gadījumā, uzstādīt precīzu diagnozi. Otrs virziens būs leikožu ārstēšanas kontrole, jo leikožu ārstēšana mainās atkarībā no tā, vai ļaunās šūnas pietiekami ātri izzūd no asinīm un kaulu smadzenēm. Katrs pacients jākontrolē 3-10 reizes ārstēšanas laikā, ja ļauno šūnas skaits mainās, attiecīgi mainās arī ārstēšanas taktika”.