Pilna gulta rotaļlietu saldam miedziņam

Pilna gulta rotaļlietu saldam miedziņam

22. Feb 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Patiesībā, māmiņu uztrauc ne tikai tas, ka bērns daudz ko ņem līdzi gultā pirms miega, bet tas, ka bērns naktī pamostas un ilgstoši raud, ja nevar kādu no līdzpaņemtajām lietām atrast. Šajā gadījumā tās ir ne tikai rotaļlietas, bet pat tējas pudelītes, vairākas sedziņas. Situācijā ieviest skaidrību palīdzēs psiholoģe Diāna Zande.

JAUTĀJUMS

Mazajam ir 1,11 mēn.  – gandrīz 2 gadi, tātad. Baroju mazo jau no 1 mēneša ar piena maisījumu Aptamil. Baroju ilgi. Līdz 1 gada un 8 mēnešu vecumam. No piena maisījuma ļoti veiksmīgi atradināju, palika vēl tējas pudelīte, kuru viņš ņem pie sevis gultā, kur dzerot iemieg. Patiesībā uz iemigšanas laiku viņam līdzi vajag visu ko – te 2 bērnu sedziņas grib, te krūzīti, vafelīti, konču, kādu rotaļlietu. Viņš tās pat neizmanto, vienkārši tur pie sevis cieši klāt.

Mazais ir mīlēts, lutināts, princis mājās, un bļaušana ir reti – pa dienu, bet vakaros..

Aizmieg bērns mūsu gultā, starp mums abiem pieaugušajiem. Pēc tam viņu pārnesam uz viņa gultu, no kurienes viņš, ja naktī pamostas, atceļo atpakaļ. Ja ir pamodies un sakreņķējies, noteikti meklēs visas lietas, ko pirms miega būs gultā līdzi paņēmis. Ja lietas uzreiz neatrodas, bērns bļauj tā, ka viņu ilgi nevar nomierināt.

Atbild psiholoģe Diāna Zande: 

Tas, ko māmiņa nosauc par problēmu, ir gluži veselīga situācija. Gulēšana ar mantu vai pat vairākām šajā vecumā ir absolūti normāla lieta! Daži bērni piekrauj pilnu gultu un pašiem tajā atliek vien stūrītis.

Bērniem šādas mīļmantiņas palīdz mazināt trauksmi brīžos, kad mammas nav klāt, kad jāiemieg, kad ir jauna vide. Ar laiku mīļmantiņas aizmirstas, bet ir bērni, kuri vēl līdz tīņa gadiem labprāt guļ kopā ar savu īpašo mantu. Tajā nav nekā slikta. Pudelīte savā ziņā arī palīdz nomierināties - tas ir kā rituāls, kas rada drošību. Svarīgi, lai tā pudele ir ar tīru ūdeni, nevis suliņu, kas var sekmēt zobu kariesa attīstību.

Māmiņas ģimenē ienākusi māsiņa, un tas ir ļoti sarežģīts laiks vecākajam bērnam. Viņš vairs nesaņem to uzmanības devu, ko iepriekš, turklāt, šobrīd viņam sākas divgadnieka "gājieni", kas arī ir grūti gan pašam bērnam gan pieaugušajiem.

Bļaušana šajā vecumā ir dabiska, dusmu lēkmes arī . Tās mazināsies ar laiku, bet ir svarīgi bērnam gan sniegt mīļumu gan pamazām ierādīt arī robežas. Mazuļa gulēšanas ieradumus var censties mainīt, katru vakaru viņu noliekot savā gultiņā, pirms tam sniedzot daudz fiziskas tuvības un miera, nepāstimulējot mazuli. Bērnam nav jāaizmieg spēlējoties, viņam jāaizmieg noteiktā rituālā, kuru veido vecāki- ēšana, mazgāšanās, pasaciņa vai samīļošanās, bučiņa, klāt pasēdēšana utt.

Bērni ne vienmēr paši spēj iemigt, bet to viņiem vieglāk izdarīt, ja ir izveidots rituāls, kas katru vakaru ir pēc iespējas nemainīgs. Māmiņa raksta, ka mazais ir mīlēts, lutināts, princis mājās - arī mīlētiem bērniem nepieciešamas skaidras robežas, un tās veido vecāki.

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.