Pasargā mazuli pret sezonālo gripu vakcinējoties!

Pasargā mazuli pret sezonālo gripu vakcinējoties!

06. Sep 2010, 17:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada aukstajos mēnešos mums rūpīgāk jāuzmana savi mazie, lai viņus pasargātu no saslimšanas. Pēdējā laikā mēs to vien dzirdam, ka atkal kāds ir saslimis ar jauno jeb cūku gripu, taču jāatzīst, ka arī sezonālā gripa nekur nav pazudusi.

 

Pediatre Vizma Meikšāne, kā infekcijas perēkļus, kur varētu saķert iesnas un saslimšanas, min poliklīnikas, veikalus un citas sabiedriskas vietas.

 

Mēs varam savu bērnu imunitāti stiprināt, dodot viņiem dzērienus, kuri saturētu C vitamīnu – dzērveņu, upeņu vai smiltsērkšķu sulu. 1 tējkarote tīras sulas sajaukt ar 200 mililitriem ūdens un lūkot, lai dienas laikā mazais to izdzer. Ieteicams arī ikdienā gatavotam ēdienam pievienot svaigu sīpolu.

 

Vakcinācija

 

Bērnus vakcinēt pret sezonālo gripu ir iespējams jau no 6 mēnešu vecuma. Īpaši par vakcinācijas iespēju būtu jāpadomā tiem vecākiem, kuru bērniņi sirgst ar kādu hronisku saslimšanu, gripa varētu šo saslimšanu saasināt, piemēram, sirds kaites, nieru slimības, vielmaiņas slimības.

 

Ja esat nolēmuši mazo vakcinēt pret sezonālo gripu, tad, lai to darītu, mazajam ir jābūt pilnīgi veselam. Kā stāsta pediatre, vismaz 2 nedēļas bērnam jājūtas labi, nedrīkst būt temperatūra, labi jāēd, labi jāguļ, bērniņš nedrīkst klepot, šķaudīt, nevar būt arī izsitumi- tātad pilnīgi vesels bērns.

 

Noteikti pirms vakcinācijas ģimenes ārstam bērns ir jāizmeklē, lai zinātu, ka viņš patiesi ir vesels un vakcinācija pret sezonālo gripu nesakrīt ar poti, kas paredzēta pēc vakcinācijas kalendāra. Starp šīm potēm ir jābūt vismaz mēneša intervālam. Ja mazulim ir gadiņš, tad šajā vecumā gripas vakcīnu ievada 2 reizes – katru reizi pa pusei devas, kas ir paredzēta pieaugušajam.

 

Ja mazais jūtas labi, saņem pilnvērtīgu uzturu, nav tāds, kurš bieži slimo, tas liecina par stipru bērna imunitāti un mazais varēs pārlaist ziemu nesaslimis, ja nesaskarsies ar gripas vīrusu.

 

Noskaties TV sižetu par sezonālo gripu ŠEIT!

13. Dec 2009, 13:36

Mēs joprojām par NEvakcinēšanu