Pasaku terapija: kas ir jāzina vecākiem

Pasaku terapija: kas ir jāzina vecākiem

01. Oct 2010, 00:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Instrukcija vecākiem, kā izmantot pasaku terapiju

 

1. Pasaka bērnam ir jālasa Tev, nevis bērnam pašam tas ir jādara, pat tad, ja mazais prot lasīt! Tas ir ļoti svarīgi mijiedarbības procesam starp vecākiem un bērnu.

 

2. Lasot grāmatu, cieši skaties, kā bērns klausās pasaku.

 

3. Ja nepacietīgs un nemierīgs bērns, klausoties pasaku, nomierinās, tas liecina par pareizu pasakas izvēli.

 

4. Ja mierīgs bērns sāk niķoties, tas nozīmē, ka tēma bērnam ir ļoti būtiska vai arī pasakas forma bērnam ir grūti uztverama. Iespējams arī trešais variants: tēma ir tik „sāpīga”, ka pat tās pieminēšana izrausa sāpīgas atmiņas un noraidījumu.

 

5. Lasīšanas laikā palūdz bērnu izteikt savu viedokli par pasakā lasīto. Iespējams, viņš papildinās pasakā lasīto vai tieši otrādi- izmainīs sižeta līniju, izsakot savas domas.

 

6. Beidzot pasakas lasīšanu, noteikti tā ir jāapspriež.  Šī ir Tava iespēja izpausties, uzdodot bērnam jautājumus, kas vien ienāk prātā, kā arī dalieties arī ar savām domā un sajūtām. Diskusijai var izmantot jautājumus, kurus vienmēr apspriežat pēc pasakas lasīšanas.

 

7. Bērnam ir jādod iespēja pateikt visu, ko viņš domā. Tas nozīmē, ka jūs nedrīkstat noliegt vai apspiest viņa viedokli. Nelieto vārdus: „pareizs”, „nepareizs”, „tiesības”, bet sakiet tikai „man šķiet” vai „viņa vietā es vēlētos .. Bērnam vajadzētu skaidri zināt, ka neviens viņu nenosodīs par viņa izteikumiem.

 

8. Vedinot bērnu diskusijai par stāstu, paužot savu viedokli, nepieciešams, lai visus vadības „grožus” nodotu bērna rokās. Līdz ko viņš vēlas ko teikt, pārtrauciet runāt un uzklausiet viņu. Jo tieši viņam ir svarīgi runāt par savām grūtībām. Vislabāk būtu tad, ja viņš pats uzdotu jautājumus un Tu godīgi uz tiem atbildētu.

 

9. Nav vērts ar varu piespiest diskusijai. Ja bērns ir noguris, tas nozīmē, ka ilgstoša emocionāla aktivitāte viņam ir par grūtu vai arī pati tēma nav viņam pa spēkam. Mēs, pieaugušie, spējam nogurt no 30 minūšu gara emociju pārdzīvojuma vairāk nekā no veselas dienas darbošanās. Pamatprincips brīvam dialogam- abu pušu, vecāku un bērnu, vēlmju īstenošana.

 

Sagatavots pēc grāmatas:  "Лабиринт души: Терапевтические сказки". Под ред. Хухлаевой О.В., Хухлаева О.Е.”

Irina Dēdela

Psiholoģe, bērnu psiholoģe, grupu psihoterapeite

Tālrunis  29841502

08. Jan 2010, 20:12

labs raxtins, tagad zināšu paverosu savejo😀