Parūpējies par mazuļa miedziņu!

Parūpējies par mazuļa miedziņu!

16. Jul 2010, 20:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos bērniņa dzīves mēnešos lielākais viņa draugs ir miega pele, jo miedziņā viņš pavada lielāko diennakts daļu. Tā tam jābūt, jo mazulis miedziņā aug.

 

Tas, ka jaundzimušie tikai ēd un guļ, nav gluži patiesība, taču nav arī mīts. Lai gan zīdainīši pavada laiku arī nomodā, vērojot un iepazīstot lielo, jauno pasauli sev apkārt, lielāko dienas daļu viņi zīž māmiņas krūti vai čuč. Tieši miedziņā visstraujāk notiek mazuļa augšana un attīstība pirmajā dzīves gadā. Iedomājies, jaundzimušie var nogulēt pat 20 stundu diennaktī! Taču kopumā ņemot, mūsdienās bērni guļ mazāk nekā agrāk, tas saistīts ar mūsu pašu straujo dzīves ritmu.

 

Psiholoģe Diāna Zande piezīmē, ka tas ir ļoti interesanti, jo, ja uzreiz pēc dzemdībām mazulis gulēs pat 20 stundas diennaktī, tad mēneša beigās tās var būt tikai 14 stundas, kas liek secināt par strauju miega laika samazināšanos. Tas, ka bērniņš tikai gulēs un ēdīs, ir viena no mammu ilūzijām. Jau pirmajā mēnesī bērns sāk pavadīt laiku nomodā, kas pakāpeniski palielinās.

 

To, vai mazulis čuč pietiekami, jūs varat pateikt pavisam vienkārši – pēc tā, kā bērniņš ēd un cik omulīgs viņš ir nomoda periodos.

 

Ja jaundzimušais iemieg pie krūts, tas nekas, bet, ja bērniņam ir jau 5 vai 10 mēneši un iemigšana iespējama vien pie krūts, tad māmiņa ir kā piesieta bērniņam. Domājot par šādu variantu, var iemācīt lietot māneklīti, kas var aizvietot māmiņu. Māneklītis būs noderīgs arī gadījumos, kad bērniņš zīž pirkstu. No vienas puses tas ir labi, ka viņš atklāj savus pirkstus, jo iepazīst pasauli, bet bērnu, kas zīž pirkstu, ir ļoti grūti no tā atradināt.

 

Jaundzimušajiem parasti patīk, ja no pakaviņa tiek izveidota tāda kā ligzdiņa. Tādā bēbītis jūtas silti un droši, līdzīgi kā pavisam nesen māmiņas puncī. Ja runā par gulēšanas pozām, bērniņš noteikti jāgulda uz sāna nevis muguras, lai izvairītos no mazuļa aizrīšanās, ja nu gadījumā līdz ar atraudziņu atnāk atpakaļ pēdējā ēdienreizē saņemtais pieniņš. Turklāt katrā miega reizē uz cita sāna, lai bērniņš zina, ka ir iespējams gulēt uz abiem sāniņiem.

 

Piedzimstot mazulim, ikdienas skaņas nav jāpārveido vai jāpieklusina, jo bērns ļoti labi pieskaņojas mājas dabiskajam troksnim, kas ir normālas sarunas, suņu rejas, kastroļu šķindoņa. Ja bērns būs pieradināts iemigt pilnīgā klusumā, viņš šādu gulēšanu vēlēsies arī pieaugušā vecumā.

 

Tā kā jaundzimušajiem ir ļoti svarīgi sajust māmiņas siltumu, liela daļa bēbīšu vismierīgāk čuč māmiņai blakus. Tomēr speciālistu viedokļi dalās. No vienas puses šādi mazulis saņem tik nepieciešamo drošības sajūtu, no otras – pastāv zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma risks. Lai gan vecākiem tik ļoti patīk, ka mazais guļ starp viņiem, jāievēro 2 svarīgas lietas:

 

-         nebarot miegā, jo šādi krūts var nejauši aizspiest degunu;

-         neguldināt bērnu starp vecākiem, jo šādi bērniņam ir ļoti karsts.

 

Ļaujiet savam bērniņam ierausties pie sevis gultā, ja naktī viņu izbiedējis slikts sapnītis, lai mazais sajūt, ka māmiņa un tētis viņu sargā. Saldu dusu, mazulīt, un lai krāsaini sapnīši!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv