Pārkaršana saulē – kā to konstatēt un novērst?

Pārkaršana saulē – kā to konstatēt un novērst?

05. Aug 2014, 16:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna āda un organisms ir jūtīgs gan pret saules stariem, gan karstumu. Kādas pazīmes liecina pa to, ka bērniņš saulē uzturējies pārāk ilgi un kā rīkoties, ja tā gadījies, atklāj Māmiņu Kluba eksperte, dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Pārkaršanas pazīmes

Par to, ka bērniņš saulē uzturējies pārāk ilgi, liecina paaugstināta ķermeņa temperatūra un ādas apsārtums, piemēram, sārti vaigi, ko vecāki dažkārt maldīgi uzskata par bērna veselīguma rādītāju. Vairumam bērnu šī ir pirmā pazīme, pēc kuras noteikt, ka viņš pārkarsējies.

Vēl par to var liecināt arī bērna uzvedība. „Ja bērniņš ir nemierīgs un slikti guļ, iespējams, ka dienas laikā viņš pārāk ilgi uzturējies saulē un ir pārkarsējies,” skaidro dermatoloģe.

Atceries!

Tad, ja ārā ir karsti un dodaties pastaigā, noteikti vajadzētu nodrošināties ar ūdeni vai zāļu tēju, ar kuru ik pa brītiņam bērnu padzirdīt. Tā pasargāsi viņa organismu no šķidruma zuduma un līdz ar to arī sliktas pašsajūtas dehidrācijas dēļ.

Bērniņš pārkarsējies: ko darīt?

Ja redzi, ka tavam bērnam paaugstinās ķermeņa temperatūra, dot viņam padzerties vai nu ūdeni vai vēsu tēju.

Tomēr pirmā rīcība pārkaršanās, tātad, paaugstinātas ķermeņa temperatūras gadījumā, ir atvēsināšana! „Lai bērnu atvēsinātu, vari samitrināt palagu vai dvielīti un ar šādu, aukstu un valgu auduma gabalu, pārklāt viņa ķermeni. Mazam bērniņam vari sagatavot vanniņu ar vēsu ūdeni, kas būs patīkama un mazuli veldzēs,” iesaka Džuljeta Ulmane.

Lai samazinātu paaugstināto temperatūru, bērnam var iedot arī kādu no medikamentiem tās samazināšanai.

Tomēr dermatoloģe apgalvo, ka katru gadījumu ir jāvērtē individuāli. „Jāskatās, kāda ir konkrētā situācija! Ja bērns pēc dažām stundām jūtas labi, tad nav jāceļ trauksme, bet, ja vecāki jūt, ka bērniņam labāk nekļūst – temperatūra un apsārtums nemazinās, tad tomēr ir jāvēršas pie ārsta vai jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība,” uzskata Džuljeta Ulmane.

Māmiņu Klubs

Kāda ir tava pieredze – kā tu esi palīdzējusi savam bērniņam pārkaršanas gadījumā?

Liene Krúza Liene Krúza 05. Aug 2014, 22:21

mans puisitis parkarsa jau maija,pirmaja karstuma vilni.vinam bija 2menesi un 2nedelas.Tad mes braucam uz pilsetu pie dakteres.Mugura bija vien gaiss bodijs,isam rocinam.Ar kondicionieri parak neaizravamies. Uz sedeklisa sedzu gaisu autinu,lai saule nespid virsu. Bet masina pavaditas 40minutes darija savu,vakara konstateju,ka vinam ir augsta t,39 un ta mes cinijamies 4dienas. atros nesaucu,jo vins nejutas tik slikti-eda,guleja.Pec zalitem t kritas,tad strauji celas augsa.apslauciju ik pa laicinam ar mitru draninu.aizvedu pie gimenes arsta. tagad ir maciba,karstaja laika vispar nevedu ara,vai tikai totala ena,un ar pamperiti vien..