Padoms №3: Kāda ir mūzikas loma attīstībā?

Padoms №3: Kāda ir mūzikas loma attīstībā?

02. Aug 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījumi ir pierādījuši, ka mazuļi saprot mūziku, ko trešajā grūtniecības trimestrī viņiem ļauj klausīties māmiņas. Arī pirmajā dzīves gadā bērniņam ļoti svarīgi ir klausīties mūziku, censties kustēties tās ritmā un censties muzikāli izpausties visos iespējamos veidos. 

Vēl ilgi pirms mazulis iemācās sist plaukstiņas, viņš uzzina daudz ko par ritma izjūtu, piemēram, laikā, kad jūs viņu šūpojat rokās un dziediet viņam šūpuļdziesmas. 

Kad mazulis paaugas, apmēram 6-7 mēnešu vecumā, viņam var piedāvāt ritmā sist ar plaukstiņu pa galdu vai pa grabuli. Pirmos mazuļa mūzikas instrumentus var pagatavot pašu rokām - piepildot tukšās kinder oliņas, Actimel jogurta pudelītes vai vienkārši puslitra pudeles ar rīsiem, zirņiem vai kastaņiem. 

Šādi paštaisīti grabuļi bērniem patīk pat daudz vairāk par veikalā iegādājamiem! 

Lai grabuļi būtu pievilcīgāki, tos var apadīt ar košiem diegiem, uzšūt tiem "apģērbu" vai arī tos aplīmēt ar uzlīmītēm. Tas viss atkarīgs no katra paša fantāzijas. 

Ko darīt tālāk? Ieslēdziet mūziku un grabiniet ritmā. Kādu mūziku izvēlēties? Klasiku, bērnu dziesmas, dabas skaņas vai dziesmas, kas radītas pēc Žeļeznovu metodes? Viss atkarīgs no vecāku gaumes.

Eksistē viedoklis, ka ap bērnu kopš dzimšanas ir jābūt visam labākajam, jo tas, kas ir ap viņu pirmā dzīves gada laikā, neapzināti viņa prātā tiek uztverts kā dabīgs un pats pareizākais. 

Konkrētās pieejas autori (starp tiem Massaru Ibuka) piedāvā mazuļiem klausīties klasisko mūziku, vest viņus uz mākslas izstādēm un lasīt klasiķu darbus. 

Bet, ja konkrētās dzīves uztveres jūsu ģimenē nav, iemācīt to bērnam, droši vien, nav vērts. 

Jebkurā gadījumā, jēga būs tikai no tā, kas tiks radīts kopā ar bērna aktīvu dalību. Tāda uztveres īpatnība saistībā ar informācijas uzņemšanu ir bērniem pirmajā dzīves gadā. 

Doktore Treinore, kas pētījusi bērnu muzikālo uztveri, veikusi pētījumus. Viņa uzaicināja māmiņas ar 6 mēnešu mazuļiem pievienoties vienai no divām muzikālajām grupām. 

Viena grupa mūzikas ritmā sita bungas, spēlēja ksilofonu, kustējās taktī (ar māmiņu aktīvu atbalstu).

Otra grupa vienkārši rotaļājās ar klucīšiem, rotaļlietām, laikā, kad mūzika skanēja fonā. 

Rezultātā, kad aktīvajiem bērniem atkal uzlika pazīstamu mūziku, viņi uz to reaģēja ar galvas pagriešanu. Bet tie, kas rotaļājās mūzikas pavadībā, izdzirdot mūziku, kas viņiem iepriekš atskaņota, nepiegrieza tai nekādu vērību. 

Tas ir, modernā metode - vienkārša klasiskās mūzikas klausīšanās īpašu jēgu nesniedz, tai nav nekādas nozīmes mazuļa attīstībā, tajā pat laikā aktīvas, muzikālas nodarbības atstāj pēdas mazuļa attīstībā.

Tāpēc personīgi man patīk Žeļeznovu sistēma, kas paredzēta bērniem no dzimšanas līdz pat skolas vecumam. Bet sīkāk par to, kas tas tāds ir, pastāstīšu citā reizē. 

Avots: žurnāls "Sieviešu noslēpumi. Bērni." nr.11, novembris 2010

Ar mīlestību,

Sabīne Bakilina

JAUNS PROJEKTS: Izaugt kopā ar Huggies® Super Dry

KONKURSS!!!

Iesūti savu īpašo padomu!

Lai šī ideju krātuvīte izdotos patiesi vērtīga, ar redakcijas gatavotiem padomiem vien būs par maz, tāpēc mums būs vajadzīga tava palīdzība.

Ja katrs tajā ieliks daļiņu sevis, pēc tam kopīgi papildinātā rubrika varētu noderēt arī citiem vecākiem un praktiska pieredze taču ir kaut kas neizmērojams!

Tātad četru nedēļu laikā aicinām iesūtīt praktiskus padomus, vēlams ar fotogrāfijām, ko un kā darāt kopā ar bērnu savās mājās, lai palīdzētu mazulim.

Te nu jāsaka, ka vienalga, vai mazulim ir viens mēnesītis, viens gadiņš vai jau divi gadiņi - attīstīties. Jo galvenā doma jau ir un paliek tā pati- ko mēs, vecāki, varam sniegt, ierādīt, iemācīt savam bērnam, lai attīsītu viņa potenciālu!

IESŪT SAVU PADOMU ŠEIT!

Katra māmiņa var iesūtīt vairākus padomus, ieteikumus, blogus! Mēs par to tikai priecāsimies!

BALVU FONDS

Katru nedēļu - veicināšanas balva

Katru nedēļu katrā portālā - www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv - par nedēļas ieguldījumu mūsu ideju krātuvītē (vērtēsim gan aktivitāti, gan kvalitāti) viena māmiņa saņems veicināšanas balvu.

Katru nedēļu tās būs

dažādas galda spēles

no bērnu preču veikala "Princese" (Saharova iela, 8, Rīga)

 

Katru otro nedēļu papildus pasniegsim

masāžas paklājiņu no dizaina studijas Kabinetto

Katru reizi tie atšķirsies pēc savas faktūras

GALVENĀ BALVA

Visi iesūtītie padomi un blogi piedalīsies lielās balvas izspēlē -

mēneša abonementam uz attīstošajām nodarbībām Māmiņu Klubā

Tāpat kāda māmiņa saņems

lielo iepakojumu Huggies® Super Dry autiņbiksīšu,

kas sniegs aizsardzību mazulim līdz pat 12 stundām!

 

Izspēlēsim arī

vienu mobilā alfabēta komplektu

(to var pasūtīt pa e-pastu sabina.bakilina@gmail.com)

Konkurss norisināsies līdz 26.augustam ieskaitot

AUGSIM UN ATTĪSTĪSIMIES KOPĀ!