Nestabilitāte ģimenē var radīt bērnos stresu

09. May 2011, 23:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja ģimenē ir neveselīgas attiecības, bērnam var būt uzvedības traucējumi vai papildus stress.

 

Analizējot attiecību ietekmi uz bērniem, 234 ģimenes ar 6 gadus veciem bērniem tika novērotas 3 gadus, apskatot arī ģimeniskās attiecības ģimenē.

 

Pētījuma vadītāja Meliss Sturge- Apple atzina: "Ģimenes var būt atbalsta avots bērniem, bet tajā pašā laikā ģimene var izrādīties arī bērna stresa, izklaidības un uzvedības problēmu cēlonis."

 

Pētījumā tika atklāts, ka noskaņojums un attiecības ģimenē ir cieši saistīts ar bērnu spēju iejusties skolā, kas sliktu attiecību gadījumā var novest pie agresīvas uzvedības vai pat depresijas un noslēgtības. Tāpat tika noskaidrots, ka bērni no ģimenēm, kurās bieži notiek dažādi strīdi un pārlieku liela bērnu kontrolēšana, ir nemierīgi, viegli aizkaitināmi un grūtības pielāgoties vienaudžiem.

 

Pētnieku komanda identificēja 3 atsevišķus ģimenes profilus- laimīga ģimene, ģimene ar nelielām problēmam un konfliktu ģimne. Laimīgā un saliedētā ģimenē ir harmoniska bērnu attīstība, emocionāls siltums un ciešas, bet tajā pašā laikā brīvas attiecības starp pieaugušajiem un bērniem.

 

Līmeni zemāk jeb ģimenēs, kurās ir siltas attiecības, ir diezgan maza nojausma un sajūta par to, kā būt ģimenei kā komandai. Šajās ģimenēs ir nepārtraukta cīņa par varu, iejaukšanās bērnu privātajā dzīvē, kontrolēšana, kas arī rada stresu bērnos.

 

Nesaistītas ģimenes ir trešais profils, kas var tikt uzskatīts par nelaimīgas ģimenes profilu, jo attiecības šajās ģimenēs ir aukstas, nepersoniskas.

 

Lai gan pētījums tika veikts ar mērķi noskaidrot, kā "nelaimīgās ģimenes" ietekmē bērnu uzvedību un attīstību, pētījumu autori brīdia, ka tas nav vienīgais iemesls, kāpēc bērniem rodas psiholoģiskas problēmas, piemēram, dzīvošana kriminālā rajonā, draudzēšanās ar problemātiskiem bērniem un ģenētiskā ietekme, kas tāpat atstāj ietekmi uz to, kā bērns attīstās.

Avots: www.eworldpost.com

 

Kā Tu raksturotu savas ģimenes attiecības?