Nedrošās rotaļlietas un vielas, ko tās satur

Nedrošās rotaļlietas un vielas, ko tās satur

02. Aug 2011, 12:02 avene* avene*

Mazuļi, īpaši paši mazākie bērni mantiņas  iepazīst tieši caur muti. Bieži vien tādējādi  mazuļa organismā var nonākt veselībai un dzīvībai bīstamas vielas.

 

Eiropas Savienība ir aizliegusi izplatīt rotaļlietas, kuru sastāvā ir ftalāti – bīstamas vielas, kas ir kancerogēnas, var izraisīt saindēšanos un alerģiskas reakcijas. Mazi bērni ir visneaizsargātākā grupa, bet ftalāti ir atrodami ļoti plašā ikdienas preču klāstā. Arī rotaļlietās.

 

Vielas, ko satur bīstamās rotaļlietas ir:

 

Ftalāti ( Diethylhexylphthalat DEHP, Dibutylphthalat (DBP), Diisononylphthalat DINP, Butylbenzylphthalat (BBP), Diisodecylphthalat (DIDP)) – vidi saindējoši.

 

Bīstami veselībai, auglībai. Bojā aknas, nieres, plaušas, īpaši ietekmē zēnu sēkliniekus attīstības stadijā. Izraisa audzējus, kancerogēni. Ftalāti organismā nonāk caur ādu, elpošanas ceļiem, ar pārtiku, bērna mutītē – pagaršojot rotaļlietu.

 

Organotīni (Triphenyltin,  Dibutyltin,  Tributyltin) – atrodami bērnu rotaļlietās, krāsās, autiņbiksītēs, vannas rotaļlietās, vinila paklājos utt. Kancerogēni, izraisa audzējus, reproduktīvās un imūnsistēmas bojājumus. 

 

Mākslīgais muskuss (HHCB, Musk xylene, AHTN, Musk ketone) – izraisa audzējus, reproduktīvās sistēmas un attīstības traucējumus. To izmanto gan rotaļlietās, gan tīrīšanas un  kosmētiskajos līdzekļos, kā arī audumos. 

 

Brominētie liesmu novērsēji (HBCD, PBDEs, TBBP-A) – uzkrājas gan vidē, gan organismā, izraisot audzējus, attīstības, nervu un reproduktīvās sistēmas traucējumus. Tiek pielietoti gan būvniecībā, gan rotaļlietu ražošanā, kā arī audumu, mēbeļu, paklāju un elektrisko iekārtu izgatavošanā. 

 

Bisfenols – A – atrodams ūdens pudeļu, nagu laku un rotaļlietu sastāvā. Izraisa attīstības, reproduktīvās un imūnsistēmas traucējumus. Nonilfenols – gumijas un auduma lellēs, izraisa endokrīnās sistēmas bojājumus. Toksīni – alerģiju izraisošas, indīgas un toksiskas vielas, kas sastopamas koka rotaļlietās (krāsā ar ko tās pārklātas vai izmantotajā līmē). Toksīnus nesatur nelakotas rotaļlietas.

 

 

Rotaļlietas, kurām marķējumā ir zīmīte CE (rotaļlietas, kas ražotas saskaņā ar Eiropas Savienībasdirektīvu prasībām), skaitās potenciāli mazāk bīstamas. Diemžēl, marķējumā netiek norādītas vielas, no kurām ir izgatavota rotaļlieta. Tiesa, ir ražotāji, kas norāda, ka rotaļlieta nesatur veselībai un videi bīstamas vielas. Tomēr – pagaidām veikalu plauktos grūti atrast rotaļlietas, kurām būtu Eiropas savienības ekomarķējums.

 

Informācijas ieguves avots www.ekozeme.lv

 

Vai Tava mazuļa rotaļlietas ir drošas?