Mīti par rotavīrusa infekciju

Mīti par rotavīrusa infekciju

30. Nov 2009, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir slimības, piemēram, gripa, kas raksturīga vairāk ziemas periodam, taču vēdera vīrusi ir slimības, kuras nešķiro – labs laiks vai slikts.

 

Viens no izplatītākajiem mītiem par rotavīrusu un citām zarnu infekcijām ir – ka tās ir sezonālas. Taču tā nav – ar vēdera infekciju var saslimt kā ziemā, tā vasarā.

 

Rotavīruss ir infekcija, ar kuru var inficēties kontaktu ceļā un gaisa pilienu veidā, piemēram, atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, tiek inficēta arī apkārtējā vide. Padomājiet, cik daudz infekciju ir sabiedriskās vietās – spēļu laukumi, lielveikalu rati, letes!

 

Tāpēc arvien vairāk vecāku izvēlas savus bērnus vakcinēt pret rotavīrusu. Vakcīnas aizsardzība ir virs 90% pret visiem rotavīrusu tipiem, kas pazīstami Eiropā. Turklāt – tā nav pote tradicionālā izpratnē – mazais saņem vien divus pilienus aiz vaidziņa un – nekādu adatu.

 

Vakcīna satur novārdzinātu rotavīrusa infekciju. Tā nonāk zarnu traktā, aktivizē imūnsistēmu, organisms nerada antivielas, lai tad, ja gadījumā organismā nonāk īstais vīruss, neradītu klīniskas pazīmes. Atkārtota rotavīrusa ievade nepieciešama, lai izveidotos spēcīgāka imūnsistēma pret rotavīrusu.

 

Vakcīnu var saņemt mazuļi vecumā 2, 4 un 6 mēnešu vecumā. Šāds ierobežojums ir tādēļ, ka visbiežāk bērni ar šo infekciju saslimst tieši pēc pusgada vecuma sasniegšanas. Līdz tam lielākā daļa bēbīšu tiek zīdīti un ar mātes pienu saņem specifisku olbaltumvielu, kas pasargā no nepatīkamās saslimšanas. Savukārt pēc sešu mēnešu vecuma pastāv liela iespēja, ka bērniņš rotavīrusu jau ir pārslimojis, tāpēc vakcinācijai vairs nav nozīmes.

 

Ja nu tomēr gadās saslimt ar rotavīrusu, ārstēšana jāsāk mājās nekavējoties. Īpaši bīstams rotavīruss ir bērniem, kuriem ir pārtikas alerģijas. Šai infekcijai ātri attīstās klīniskās pazīmes, piemēram, atūdeņošanās, kā dēļ 58 % mazo slimnieku jāārstējas slimnīcā.

 

Lai tā nenotiktu bērnam pastiprināti jādod dzert sāļus saturošs šķīdums vai, ja tāds nav pieejams, nesaldināta tēja vai ūdens, kā arī jāievēro diēta.

 

Ja esat nolēmuši vakcinēt savu mazo pret rotavīrusu, jāatceras, ka bērnam, līdzīgi kā pirms citu pošu veikšanas, ir jābūt veselam. Tāpat vakcināciju nevajadzētu veikt uzreiz pēc ēšanas, lai izvairītos no tā, ka mazais vakcīnu atgrūž un tā kļūst neefektīva.

 

Lai gan vakcīnas uzdevums nav pasargāt no saslimšanas ar rotavīrusu, tā pasargā mazo no smagas saslimšanas, klīniskām slimības izpausmēm, iespējas nonākt slimnīcā, kā arī nevajadzīgiem pārdzīvojumiem gan vecākiem, gan bērniņam.

 

1

Uzzini vairāk par agrīnu aizsardzību pret rotavīrusu!

***

Pastāsti arī Tu, kā jūs tiekat galā ar dažādām kaitēm, iesūtot ziņu šeit!

07. Jul 2010, 22:34

Kā var bērnu nelaist smilškastē??? lusy nevajag jau pārspīlēt😉 Nevajag tik slimīgi tirit māju, tad ari viss ir kārtībā!!! Neesmu ar hloru tirijusi māju , neuzskatu, ka to vajag var arī ar ūdeni izmazgāt un speciālajiem grīdas līdzekļiem un viss ok!

06. Jul 2010, 23:25

Ko nozīmē apzinīgs vecums - skola? Tad Tev jāstāv tam bērnam visu laiku klāt un jāsaka- tur neej, to neņem, to neaiztiec, to nedari, šito arī nē... Piekrītu, ka jāmāca, ka rokas jāmazgā, bet ir vecums, kad bērns nesaport tavu- nebāz rokas mutē.

16. Feb 2010, 11:52

tik daudz jau foršu bilžuku.....😀😀😀