Miesas sods- vai to vajag?

Miesas sods- vai to vajag?

07. Aug 2011, 13:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja viens no vecākiem atbalsta miesas sodu lietošanu, un uzskata par vēlamu, bet otrs ir pret tādu audzināšanas metodi?

1

Stāsta Gunārs Trimda,  psihiatrs Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tālr.28603764:

Parasti miesas sodus atbalsta tie vecāki, kas paši bērnībā ir pērti, ja vien viņi paši apzināti nemēģina rīkoties pretēji. Vecāki per bērnus, jo dusmojas un nezin kā ar bērnu atrast kopēju valodu. Bērni tad klausa baiļu dēļ, kas vēlāk pāraugs dusmās. Būs pierādījums, ka uzvar spēcīgākais, ka tā var izpaust dusmas un atrisināt konfliktu. Bērnam zudīs pašdisciplīnas, paškontroles iemaņas. Ja bērni tiek pērti, viņi vairāk paļaujas uz ārēju kontroles avotu, tādējādi būs daudz grūtāk kontrolēt savu uzvedību, ja blakus nebūs vecāku. Rezultātā bērns vardarbīgi izturēsies pret apkārtējiem un vēlāk arī pret saviem bērniem ( ” sit, ja esi dusmīgs”), pusaudžu vecumā vieglāk pakļausies vienaudžu ietekmei. Rezultātā bērns biežāk melos, krāps, kļūs nevaldāms, izveidosies zema pašapziņa, būs kauns par sevi, būs bailes paust savus uzskatus un emocijas.

 

Pētījumi atklāj saikni starp pēršanu un depresijas, tieksmes uz pašnāvību rašanos.

 

Pēršana bērnus neiemāca, kā vajadzētu uzvesties nākamreiz, bet tikai parāda, kā nevajadzētu rīkoties :”Ja sitīsi mazajam brālim, es tevi nopēršu.” Pēc pēriena bērns sēžot savā istabā nekad nedomās :”Mjā, kāds gan es varēju būt nelietis! Bet es tagad dabūju labu mācību! Nākamo reizi es pavisam noteikti uzvedīšos labi.” Bērns domās:” Tas nebija godīgi! Vecāki mani nesaprot, es viņus ienīstu!”

 

Pēriens nemainīs uzvedību, jo nebūs kauna sajūtas par padarīto nedarbu, liksies, ka viss jau ir izpirkts. Izveidosies, kā to sauc profesore Selma Fraiberga - ”grāmatveža pieeja”, - bērns ”krās” nedarbus, lai ik pēc kāda laika tiktu nopērts.

 

Cietīs bērna pašapziņa:” Esmu slikts, jo mamma man iesita.”. Perot vecāki bērnam dod vēstījumu: ”Tu esi vājš un neaizsargāts.”

 

Bērni, kuriem sists pa rokām, tajā vietā, lai atņemtu neatļauti paņemto priekšmetu, turpmāk būs pasīvāki un nedrošāki izzinot apkārtējo pasauli.

 

Kā rīkoties vecākiem, ja rodas vēlme bērnu nopērt:

 

  • atzīstat savas dusmas nejūtoties par to vainīgs
  • iespējams, ka dusmu iemesls ir cits,- neatrisināts pagātnes konflikts, strīds ar partneri, neizgulēšanās, finansiālas problēmas. Aiz dusmām visbiežāk slēpjas neapmierinātība, skumjas, sāpes un bailes.
  • mēģināt emocijas noformulēt vārdos: ”Es dusmojos, ja tu činksti.” Sakāt to nopietnā balss tonī un ar stingru sejas izteiksmi. Runājat par bērna uzvedību, nevis viņu pašu..
  • kad ir sajūta pavisam zaudēt savaldīšanos, aizejat uz citu telpu, palūdzat, lai jūsu partneris pārņem situācijas vadību.
  • paklausieties nomierinošu mūziku, enerģiski kustaties, izpildāt dziļās elpošanas, muskuļu atslābināšanās vingrojumus, aprunājaties ar draugu.
  • griežaties pie speciālista.

 

Ja nu jūs tomēr jūtu uzplūdā esat bērnu nopēris, tad tūlīt atvainojaties, ka nopērāt, nobiedējāt un sāpinājāt bērnu. Atgādiniet, ka joprojām mīlat viņu, un apsoliet, ka nākamreiz mēģināsiet savaldīties.

 

Varat runāt paaugstinātā balss tonī, lai novērstu dzīvībai bīstamas briesmas, pēcāk bērnam noteikti izskaidrojot situāciju: ”Ja skriesi uz ceļa, tevi var notriekt mašīna, un tev ļoti sāpēs.” Ja kliegsiet uz bērnu nepārtraukti, radīsies t.s.”selektīvais kurlums”, un bērns gluži vienkārši jūs vairs neuztvers.

 

 

Ja jums rodas vēlme bērnu pērt, padomājat:

 

  • vai jūs bērnībā pēra un kā jūs tad jutāties
  • vai jūs vardarbīgi cenšaties uzspiest savu pieredzi vai arī labāk gribētu pastiept bērnam pretī palīdzīgu roku.
  • vai jums vēlreiz gribas uzsvērt bērna atkarību no jums vai tomēr padarīt viņu pašpārliecinātu un drošu.
  • varbūt jūs vēlaties viņā ”iedzīt” kādus aizliegumus, kurus viņš tomēr pārkāps, tādējādi dodot jums iespēju savu sasprindzinājumu mazināt perot bērnu.
  • vai jūs vēlaties padarīt savu bērnu ”ērtu” iznīcinot viņa individualitāti.
  • vai jums ir vēlme ieraudzīt tikai bērna nedarbus, nevis pozitīvo, ko bērns ir paveicis.
  • varbūt jūs aiz bērna ”audzināšanas” cenšaties noslēpt pats sevi un savas problēmas.

 

Atceraties, ka ”izlādējoties” jūs bērnu ”uzlādējat”, un sakrājušās emocijas agri vai vēlu parādīsies pavisam nevēlamā veidā.

DaceT DaceT 04. Oct 2011, 21:03

Ko tad darīt ja bērns kļūst nevaldāms, un pie sarunas, jebkuras sarunas izliekas ka tevi nedzird un kad uzdod jautājumu vai ir vispār dzirdējis ko viņam saka, viņš nemaz neatbild? Ko darīt ja viņš izturas rupji netikai pret saviem vecākiem, bet arī pret māsām/ brāļiem un pat galīgi svešiem cilvēkiem? Kāpēc bērns mājās ir var teikt pat mežonīgs bet teiksim skolā paibērns? Un tā varētu turpināt mūžīgi...Tas tagad protams nenozīmē ka bērns ir jāsit!!! Bet ja jau vecāki nespēj tikt galā - tad ko vest pie psihologa, psihiatra, psihoterapeita? Un ko piem, tagad vispār skolās tiem bērniem māca? Neko...Ir manāma atškirība starp tiem cilvēkiem kuriem tagad ir teiksim 22-25 gadi un tie kuriem ir 10-18 gadi...Tieši sī jaunā paaudze ir wnk es atvainojos samaitāta - vecākiem ir tik noslogotas dzīvītes ka bērns var darīt jebko lai tik liek mieru - vai spēlēt PS, vai datoru vai dauzīties apkārt pa naktīm, iedzert, uzpīpēt utml...Skolā pirmklasniekam pat neiemāca elementāras ētikas lietas - sasvecināties ar vecākiem cilvēkiem (skolotājiem, paziņām, kaimiņiem) sabiedriskajā transportā atbrīvot vecākam cilvēkam vietu un tamlīdzīgi. Tā vietā tas pats pirmklasnieks tevi aizsūtīs uz vienu attiecīgu vietu! Kā tad ir pareizi uzstādūt robežas un kā tad pareizi bērnam likt saprast ka viņš ir darījis slikti? Es kad biju maza par nedarbiem sēdēju kaktā, nedrīkstēju iet laukā, nedrīkstēju satikt draugus. Bet tagad jau tas saucās gandrīz vai sadistiska izrīkošanās pret bērnu? Man būtu viņam jāļauj augt pašam "savā parciņā" kāds izaugs tāds izaugs? Nu pēc mūsdienu "speciālistu" domām/viedokļiem tā sanāk...Jo bērnam tak jāļauj darīt viss. Man dēliņam ir pieci mēn un man apsolūt nemaz negribas lai viņš izaug par tādu "mežoni" kā vairums.
Un vēlreiz uzsveru ka šis teksts nekādi nenorāda uz to ka bērns būtu jāsit/jāsoda. Es wnk gribu zināt kā TAD BEIGĀS IR PAREIZI????