Mediķi: Nepietiekamas pieaugušo uzmanības dēļ brīvdienās daudzi bērni guvuši īpaši smagas traumas

Mediķi: Nepietiekamas pieaugušo uzmanības dēļ brīvdienās daudzi bērni guvuši īpaši smagas traumas

05. May 2012, 13:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvadītajās brīvdienās ātrās palīdzības mediķu brigādes devušās sniegt palīdzību un slimnīcās nogādājušas vairāk nekā desmit bērnus, kuri guvuši ļoti nopietnas un smagas traumas mājās, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta(NMPD) pārstāve Ilze Bikša.

 


NMPD mediķi norāda, ka šajā nedēļas nogalē bērnu traumu bijis daudz un īpaši smagas, turklāt lielākā daļa no tām radusies tieši pieaugušo nepietiekamas uzraudzības un modrības dēļ - bērni guvuši nopietnus ķermeņa apdegumus gan no saules, gan verdoša ūdens, izkrītot pa logu un ciešot no suņu kodumiem.

 


Svētdien ātrās palīdzības mediķi slimnīcā ar smagām traumām nogādāja kādu piecu gadus vecu zēnu no Jūrmalas, kurš bija izkritis pa trešā stāva logu. Par šo gadījumu mediķi ziņojuši policijai.

 

Savukārt Latgalē divus gadus vecs zēns guvis ļoti plašus, smagus ķermeņa apdegumus, uzraujot sev virsū katlu ar verdošu ūdeni. Mazuli uz Rīgas slimnīcu vakar pārveda specializētā NMPD Operatīvās medicīnas daļas bērnu reanimācijas brigāde. Nopietni applaucējies arī viņa lielākais brālis - trīs gadus vecs zēns, kurš arī nogādāts slimnīcā.

 

Zemgalē plašus vēdera, krūškurvja, augšstilbu apdegumus guvis pusotru gadus vecs zēns, kurš uzrāvis sev virsū tējkannu ar verdošu ūdeni.  Vidzemē applaucējusies četrus gadus veca meitene, kura sēdēja klēpī vecmāmiņai, kura savukārt tajā brīdī dzērusi karstu tēju. Vakar ātrās palīdzības brigāde bija izsaukta arī pie divus gadus vecas meitenītes Rīgā, kurai mediķi konstatēja ļoti plašus, nopietnus ādas apdegumus no saules un nogādāja slimnīcā.

 

Negadījums vakar noticis Pierīgā, kur piecus gadus vecai meitenītei ar zāles pļāvēju norauti vairāki kājas pirksti. Ātrās palīdzības mediķi bērnu nogādāja Mikroķirurģijas centrā. Vakar Mikroķirurģijas centrā nonāca arī četrus gadus vecs zēns no Zemgales, kuram bija uzbrucis no ķēdes norāvies suns un sakodis galvu, plecus, muguru un daļēji noplēsis ausi. Kādam citam septiņus gadus vecam zēnam Rīgā kaimiņu suns sakodis vēderu, tāpēc bērns nogādāts slimnīcā.

 

Nedēļas nogalē dažādas traumas sadzīvē guvuši arī citi bērni - Zemgalē pieaugušo strīda laikā trīs mēnešus vecai meitenītei acīs un sejā trāpījusi piparu gāze. Rīgā trīs gadus vecs zēns nogādāts slimnīcā nopietnā stāvoklī karstuma dūriena rezultātā. Savukārt Kurzemē nopietnus savainojumus guvusi kāda sešus gadus veca meitene, kura, lēkājot pa batutu, uzkritusi uz batuta karkasa metāla stieņa.
NMPD mediķi aicina vecākus vairāk domāt par to, kā savu bērnus pasargāt no nelaimēm. Pieaugušiem jāprot pamanīt bīstamas situācijas, vēl pirms nelaime notikusi.

 

Kā liecina mediķu novērojumi, mazi bērni applaucējumus nereti iegūst, sēžot klēpī pieaugušajam, kurš dzer karstu kafiju vai tēju - bērns nejauši pagrūž krūzīti, tā saturu uzlejot vai uzraujot sev virsū.  Tāpēc svarīgi ir neturēt bērnu klēpī brīdī, kad pieaugušie dzer kafiju vai tēju.

 

Tāpat mediķi aicina pieaugušos nenovietot traukus ar karstu saturu bērniem pieejamās un viegli aizsniedzamās vietās. Bērns var piekļūt katliem, tējkannām, kafijas krūzei vai zupas šķīvim uz plīts vai plaukta un noraut tos vai arī, pavelkot galdautu, uzraut sev virsū.  Smagi applaucēties var arī tad, ja vāroša vai karsta šķidruma trauks tiek novietots bērnam pieejamā vietā - uz grīdas vai krēsla, bērns tajā var iekrist, iekāpt, uzgāzt to sev virsū.

 

Savukārt atrašanās saulē īpaši bīstama ir maziem bērniem - viņiem karstajās dienās ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Bērni nedrīkst ārā uzturēties bez galvassegas, tāpat jāuzmanās, lai bērni nepārkarstu, guļot ratiņos. Bērns var pārkarst, arī guļot smacīgās un karstās iekštelpās. Nekādā gadījumā nedrīkst arī bērnus vienus pašus atstāt mašīnā.

 

Alina Lastovska

LETA