Mazulis ceļas kājās un nevēlas rāpot

Mazulis ceļas kājās un nevēlas rāpot

12. Nov 2010, 14:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja bērns ceļas kājās un nevēlas rāpot? Vai tiešām var izlaist šo attīstības posmu? Konsultē fizioterapeite Kristīne Baranova.

Māmiņa jautā:

 

Ko darīt, ja bērniņš pāragri vēlas celties kājās, bet vēl nerāpo?

2

Atbild fizioterapeite Kristīne Baranova:

 

Precīzi būtu jāpavēro, ko dara bērns. Līdz 3 mēnešu vecumam bērniņam ir attīstītas jaundzimušā refleksi. Viens no tiem ir arī rāpošanas reflekss- ja uzliekam zīdaini uz vēdera un pieliekam pie pēdiņām plaukstas, viņš rāpos. Ar laiku šie refleksi pazūd, lai atkal mazais pakāpeniski tos apgūtu kā prasmes pirmā dzīves gada laikā.

 

Tātad tas nozīmē, ka bērns nevar izlaist rāpošanas posmu, kas ir minēts šajā māmiņas jautājumā, jo māte Daba to ir ielikusi bērna attīstībā.

 

Es ieteiktu pavērot, vai mājās ir sakārtota vide, lai bērns varētu attīstīties atbilstoši savam vecumam. Iespējams, mēs kā vecāki atnākam mājās, apsēžamies uz dīvāna pie TV un tā arī pavadām visu vakaru. Bērnam ir interese, ko vecāki dara uz dīvāna un viņš ceļas pie dīvāna stāvus, nevis rotaļājas, rāpojot pa grīdu.

 

Vecākiem vajadzētu nokāpt no dīvānā uz grīdas, salikt spilvenus, kastes, un kopā ar bērnu padarboties. Ja arī šajā gadījumā bērns nekādi nav pamudināms rāpot, tad, iespējams, vaina ir jāmeklē citā lietā un būtu ieteicama konsultācija pie fizioterapeita.

 

Fizioterapeites Kristīnes Baranovas nodarbības Māmiņu Kluba Vecāku skolā! Piesakies!

06. Nov 2010, 10:44

Man arī bērns vispirms līda uz vēdera, tad piecēlās kājās (domāju, ka tā arī nerāpos), bet pēc dažām nedēļām sāka arī rāpot.