Mazākā atdarināšana – uzmanības trūkums!

Mazākā atdarināšana – uzmanības trūkums!

12. Apr 2012, 17:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par ko liecina tas, ka vecākais bērniņš sāk regresēt, atdarinot mazāko brālīti vai māsiņu? Kādēļ viņš tā rīkojas un kāda šajā procesā ir vecāku loma? Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

 

Bērns pievērš uzmanību


„Tas, kas vecākiem ir jāsaprot, redzot, ka viņa vecākais bērns regresē, pirmkārt, ir tas, ka tas ir neapzināts process. Otrkārt, šis ir veids, kā bērniņš parāda to, ka viņam šobrīd ir gūti, viņš ir stresā un pārmērīgi satraukts, un tas ir labi, ka viņš to parāda! Ja bērns to izrāda, mēs šīs izmaiņas ievērojam.

 

Ja vecākais bērniņš ir mazs, viņam vēl nav tāda iztēle, lai spētu saprast, kā būs, kad viņam būs mazāks brālītis vai māsiņa. Viņš to saprot – būs baigi forši, mēs ar brālīti varēsim spēlēties. Bērns domā: „O, mēs varēsim kopā spēlēt futbolu!” un tad piedzimst viens, kas brēc, kuru nedrīkst aiztikt, jo ne tā tu ņem pareizi, ne šitā, bet vecāki nemitīgi apsauc: „Klusu, brālītis guļ”, „Nenāc, es tagad brālīti baroju”, vai arī „Vēlāk, man tagad nav laika, tu neredzi, esmu tagad aizņemta?”

 

Tajā pat laikā, ja mamma teiktu: „Nāc šurp, es tevi ļoti mīlu un tagad ar tevi parunāšos,” vienalga, lai cik laba mamma viņa būtu, viņai vairs nav tik daudz laika. Tagad tas jādala starp diviem bērniem! Vecākajam bērniņam, sevišķi tad, ja viņš līdz šim ģimenē bijis viens, tas ir milzīgs zaudējums.

 

Vai vainīgi vecāki?

 

Nevar teikt, ka pie tā, ka vecākais bērniņš regresē vienmēr būtu vainīgi vecāki. Tā vienkārši ir dzīves situācija! Vecāku atbildība sākas tad, kad viņi neievēro, ka vecākajam bērnam ir grūti, vai arī viņi uz to sāk reaģēt neadekvāti, liekot viņam būt lielajam un saprast. Tomēr bērns var nesaprast vai nezināt un viņam var būt grūti!

 

Tāda normāla reakcija šādā situācijā ir nevis sākt sevi vainot par to, ka esi slikta mamma, jo tavs vecākais bērniņš sācis regresēt, bet vienkārši sev teikt: Aha, bērns rāda, ka viņam ir grūti un mēs kā vecāki varētu apdomāt, kā savam vecākajam bērnam palīdzēt!”

 

 

Jau drīzumā lasi, kā vecākiem rīkoties, lai veltītu pietiekami daudz uzmanības vecākajam bērnam, vienlaikus rūpējoties par zīdainīti!

 

 Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Kāda bija tava vecākā bērniņa reakcija uz jaunākā ienākšanu ģimenē?