Matu mazgāšana bez liekas cīņas

Matu mazgāšana bez liekas cīņas

27. Aug 2013, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mati ir mūsu un arī mūsu bērnu greznākā rota, tādēļ par tiem īpaši jārūpējas, tos regulāri mazgājot. Ieteikumos, kā veiksmīgāk izmazgāt zīdaiņa matiņus, dalās Māmiņu Kluba vecāku skolas pasniedzēja, pediatre Anna Birka.

Pavisam maziem bērniņiem nudien parasti nav problēmu ar matu mazgāšanu. Lielākā nepatika pret šo procesu parādās tad, kad bērniņš paaugas -  tad katra mazgāšanas reize izvēršas par īstu cīņu starp vecākiem un bērnu.

Pediatre Anna Birka aicina pieaugušos iztēloties sevi bērna vietā: „Vecāki parasti iedomājas, ka bērns ir citādāks, bet arī viņš ir cilvēks un viņam arī ir savas prasības, savas vēlēšanās un savas bailes, emocijas, jūtas, kuras varbūt mēs ne vienmēr saprotam. Tādējādi būtu labi iedomāties sevi bērna vietā: nu es esmu tagad tāds maziņš un mani ir iesēdinājuši vannā- ko es tagad jūtu, kā es jūtos, ka man tur kaut ko lej uz galvas virsū, palaiž šņācošu dušu, vannas istaba ir liela, apkārt ir cilvēki.”

Bērna mati nesataukojas tik ātri kā pieaugušajiem, tāpēc pilnīgi pietiekami, ja bērna mati tiek mazgāti reizi 7-10. Ja bērni, mazgājot matus, raud, jāpadomā, varbūt ir gadījies, ka acīs ietecējis ūdens vai šampūns un tādā gadījumā mazais sabīstas katru reizi, kad viņam tiek mazgāti mati, jo matu mazgāšana asoicējas ar kaut ko kodīgu.

Tas nozīmē, ka jau kopš pirmās vannošanās dienas mums jādara viss, lai mazulim pati vannošanās patiktu. Un pat tad, ja piedzimstot viņam nav matu, kurus rūpīgi mazgāt, tāpat kopš pirmajām dienām nepieciešams mazulim galviņu skalot, lai mazais pierod, ka uz viņa galvas tiek liets ūdens.

Ļoti būtiski ir izvēlēties tieši mazulim piemērotu šampūnu. Pavisam maziem bērniņiem, kuriem matu vēl nav tik daudz, varam izmantot mazgāšanās līdzekļus, kas paredzēti gan matu, gan ķermeņa ādas kopšanai.

Bet lielākiem bērniem vēlams izmantot īpaši viņiem radītos šampūnus, jo, pirmkārt, tie būs maigi un saudzīgi viņu actiņām – nekairinās tās un neradīs asarošanu. Un, otrkārt, pudelītes atvēršana un aizvēršana var kļūt par patīkamu rotaļu mazajiem pirkstiņiem, kamēr vecāki veikli un it kā nemanāmi izmazgā matus.

Matu mazgāšana kā rotaļa

Tieši rotaļāšanās palīdzēs novērst bērna uzmanību no viņam tik nepatīkamās darbības.

„Pēc sešiem mēnešiem, kad bērns iemācās sēdēt, viņam var piedāvāt rotaļlietas, laisīt pīlīti vai mazgāt matus lellītei, tādējādi nemanot bērnam saslapinot galviņu, paglaudot matiņus, pakasot aiz austiņas, izmazgāt matus. Katra māmiņa pazīst savu atvasi vislabāk un zinās, kas bērnam rada patīkamas emocijas,” iesaka pediatre. „Šādā veidā bērns iemācās, cik forši ir mazgāt galvu, ka bērns pats sāk bāzt galvu ūdenī, liet virsū ūdenī, laist dušu un plunkšķinās. Jo vieglāk vecāki uztvers šo pasākumu, jo mazāk galvassāpes tas sagādās- matu mazgāšana nav jābūt kā cīņai ar sakostiem zobiem.”

Pediatre: galva ir jūtīgā vieta

Ja bērns patiešām ir kreņķīgs ikreiz, kad pienācis laiks mazgāt matus, ieteicams tad to darīt ātri, izmazgājot matus un pēc tam paslavējot par to,cik pacietīgs bērns bijis.

Taujāta, kādēļ bērniem nepatīk, ka uz galvas lej ūdeni un ka mazgā matus, pediatre Anna Birka atklāj: „Bērniem neptaīk, ja viņiem velk galvā cepuri, tāpēc visticamāk tā ir tāda kā aizsargreakcija, jo galva ir jūtīgā vieta- jo pie galvas tik bieži nepieskaras kā pie rokām un kājām, tās apģērbjot. Arī pieaugušajiem galva ir zona, kas ir sargājama, jo tur atrodas visi dzīvībai svarīgie centri.”

Pats galvenais princips, lai matu mazgāšana neizvērstos par asarām piepildītu cīņu starp vecākiem un bērnu, ir visu darīt lēnām un bez stresa- neuztrauksimies paši un nesatrauksim arī savu bērnu. Un, protams, matu kopšanai izmantosim tikai speciāli mazuļiem radītos matu kopšanas līdzekļus, kas nekairinās mazuļa actiņas un līdz ar to neradīs papildus nepatiku pret šo tik ikdienišķo darbību- matu mazgāšanu.

Raudošo mazuļu vecāki, esiet mierīgi, bērniņš paaugsies, šie kreņķi viņam aizmirsīsies un bērniņš bez asarām mazgās matus, bet kamēr tas tā nav, jums jābūt pacietīgiem.

Māmiņu klubs

20130826145423-13717.jpg