"Mans bērns pret mani izturas tāpat kā pret apkārtējiem!"

"Mans bērns pret mani izturas tāpat kā pret apkārtējiem!"

09. Jul 2012, 15:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda Māmiņu kluba māmiņa ir nobažījusies,ka viņas dēls izturas pret mammu tāpat kā pret jebkuru citu. Vai tas ir normāli,ja bērnam nav ciešāka saikne ar mammu?Komentē psiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

Dēlam ir 10 mēneši, viņam patīk sabiedrība, bet vai tas ir normāli,ka bērnu var atstāt kaut kaimiņienei, viņam nav ne mazākās sajūtas,ka pietrūkst mamma! Viņam 24h nav vajadzīga mamma, viņš dara ar citiem to pašu,ko ar mani! Es esmu kopā ar viņu caurām dienām,taču pret mani viņš izturas kā pret jebkuru!

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Parasti bērnus līdz 6 mēnešu vecumam var nomierināt jebkurš, un vairums mazuļu labi jūtas arī ar svešiem cilvēkiem, ja viņi ir mīļi un mierīgi. Vecumā ap 7 - 10 mēnešiem mazuļi sāk baidīties no svešiem, ja viņiem izveidojušās ciešas piesaistes attiecības ar mammu un tas izpaužas kā "mammas vajāšana". Lai cik nogurdinoša nebūtu šāda uzvedība, tas norāda, ka bērns attīstās pavisam labi!

 

Dažreiz mazuļi mammu sāk uzmanīt vēlāk, vēl daži - tā arī turpina "draudzēties" ar ikkatru. Svarīgi, lai mammas vajāšanas posms bērnam būtu bijis 9 ap gadu tas parasti ir). Dažreiz mazulis no dzimšanas nemitīgi ir dažādu cilvēku sabiedrībā, un tad viņam var veidoties apjukums - kurš tad īsti ir manējais? Un tas nebūt nav labi, jo mazulis ir gatavs doties līdzi jebkuram! Faktiski, būtu labi, ja Jūs pavērotu savu mazo - vai tiešām ir tā, kā rakstāt - vinam vispaar nav ne mazākās ''mammas pietrūkšanas'' - ?

 

Visticamāk, ka viņš ir draudzīgs ar citiem pieaugušajiem, kad viss ir labi. Bet , ja mazulim sāp? Vai kas trūkst? Vai tad arī viņš meklē atbalstu pie jebkura? Vai tomēr, pie Jums? Vai ir kādi brīži, kad viņš dod skaidru priekšroku Jums?

 

Ja mazulis jūtas drošs ikdienā, bet meklē mammu sāpju un "briesmu" brīžos, un kaut kādā vecumā arī uzmana mammu, lai nepazūd, tad jau viss ir kārtībā!

 

Nav īsti labi, ja mazulis gandrīz vienmēr, visur un nekādi neparāda, ka mamma nav būtiska, bet Jūsu gadījumā tā nemaz nav. Jā, un ir arī tā, ka sabiedrība mazuli interesē un , ja mamma labi jūtas radu pulkā, tad mazulis arī var būt daudz draudzīgāks, nekā, ja mamma ir nemierīga.

 

Faktiski, Jūsu jautājums ir par piesaistes attīstību un par temperamenta dimensiju, ko sauc par tuvošanos / izvairīšanos. no Jūsu aprakstītā, šķiet, ka mazulim ir augsta "tuvošanās" - tas nozīmē, ka viņš droši dodas izpētīt lietas un cilvēkus. Ja tā ir, tad būtiski būtu apzināties, ka viņam vairāk vajadzēs izskaidrot, ka dažreiz ir vērts nogaidīt, pirms "ienirt piedzīvojumos". Jā, bet tas jau būs tad, kad bērniņš runās. Par piesaisti runājot, kā jau teicu, svarīgi, lai bērns, kad viņam sāp, ir nogurums, bēdas, meklētu pieaugušo, nevis nomierinātos pats, bez cilvēku palīdzības.

 

Ja tā ilgstoši nav ( mazulis "pats tiek galā"), tad būtu labi, ja mammas varētu pakonsultēties, kā sekmēt to, ka mazulis vairāk paļaujas uz mammu vai tēti. Bet to nevar aprakstīt internetā, šādā situācijā vajadzīga klātienes tikšanās. Veiksmi!

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .