Lai palīdzētu bērnam izaugt

Lai palīdzētu bērnam izaugt

09. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai bērnam palīdzētu izaugt, nepieciešamas gan fiziskas aktivitātes, gan pilnvērtīgs uzturs un salds miegs, papildus arī vecāku vērība, lai nepalaistu garām mirkli, kad bērna auguma un svara neatbilstība viņa vecumam, iespējams, liecina par kādu saslimšanu, piemēram, par diagnozi mazs gestācijas vecumam.

Ar terminu mazs gestācijas vecumam medicīniski saprot bērnu, kura svars un/vai augums, sasniedzot noteiktu grūtniecības nedēļu, ir mazāks, nekā tam vajadzētu būt. Piedzimstot šie mazuļi var būt gan fiziski, gan neiroloģiski nobrieduši, tomēr tajā pašā laikā mazāki un ar pazeminātu ķermeņa masu, ja salīdzina ar citiem tā paša vecuma zīdaiņiem.

Kopš 2006. gada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas aprūpē ir 106 bērni, kuriem noteikta šī diagnoze. Iemesli, kādēļ bērns piedzimst mazs savam gestācijas vecumam, ir dažādi un komplicēti, jo attīstības procesu ietekmē iedzimtība, mātes vecums, uzturs un slimības grūtniecības laikā, medikamentu lietošana, apreibinošu vielu lietošana, smēķēšana un citi apstākļi.

Simptomi, kas novērojami gandrīz katram bērnam ar diagnozi mazs gestācijas vecumam:

  • mazs svars piedzimstot
  • lēns augšanas temps līdz 3 gadu vecumam, kas turpinās arī vēlāk
  • svara neatbilstība auguma proporcijām
  • maza muskuļu masa jeb muskuļu tonuss

Labā ziņa ir tā, ka 9 no 10 bērniem, kuri piedzimstot bijuši mazi savam gestācijas vecumam, panāk savus vienaudžus attīstībā un līdz 3 gadu vecumam piedzīvo augšanas lēcienu. Bērniem, kuri augšanas lēcienu nepiedzīvo, arī var palīdzēt izaugt, uzsākot augšanas hormona terapiju.

Mājas lapā www.EsAugu.lv var meklēt papildu informāciju par bērna augšanu, kā arī par diagnozi mazs gestācijas vecumam – simptomi, diagnostika, iemesli, ārstēšana un kas būtu jādara vecākiem, ja viņu ķiparam noteikta šī diagnoze (piemēram, pirmais solis ir pārliecināties, vai bērns ir nomērīts un nosvērts pareizi).

www.EsAugu.lv radīts ar mērķi vecākiem atgādināt, ka nemitīgi jāseko līdzi bērna augšanas rādītājiem, tas ir, svaram un augumam attiecībā pret bērna vecumu. Kopš 2012. gada projektā EsAugu.lv iesaistījušās Latvijas slimnīcas, kas, sekojot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas piemēram, aicina apzināties augšanas traucējumu savlaicīgas diagnostikas lielo nozīmi veiksmīgas ārstēšanas procesā.