Kas ir cista un kā tā var ietekmēt mazuli?

Kas ir cista un kā tā var ietekmēt mazuli?

22. Jan 2011, 21:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir cista un ko tā var nodarīt, ja atrodas mazuļa galviņā?

 

Jautājums:

Kas īsti ir cista, un ja tā ir galviņā zīdainim vai tas var kaitēt ? Vai ar laiku var pazust? Kkādu iespaidu tas atstāj uz bērniņu, jo cistas jau ir dažādas..

 

1

 

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:

Cista— patoloģisks dobums orgānos vai audos ar dažādu saturu un sienām. Cistas lielums un sienas biezums atkarīgs no lokalizācijas, attīstības mehānisma, pastāvēšanas ilguma u.tml.

 

Izšķir īstenās cistas (sienas iekšpuse izklāta ar epitēlija vai endotēlija šūnām) un pseidocistas (sienu veidotie audi, kuros attīstās cista, vai saistaudi). Pēc izcelšanās veida cistas iedala vairākos pamattipos.

 

Retences cista veidojas dažādos dziedzeros, ja sekrēta izdalīšanās traucēta un tas sakrājas izvadkanālos vai tieši audos, pakāpeniski veidojot dobumu. Pie retences cistas pieder olnīcu cistas, krūts dziedzeru cistas u.c. Ramolīcijas cistas rodas, uzkrājoties šķidrumam pēc audu atmiekšķējuma vai sabrukuma. Parasti tās veidojas galvas smadzenēs un muguras smadzenēs.

 

Parazitārā cista ir dažādu lentveidīgo helmintu attīstības stadija (ehinokokoze, cisticerkoze). Audzēja cista rodas, ja audzējā (piem., dziedzeraudu audzēja) veidojas dobums, kurā sakrājas šķidrums (cistadenoma, cistveida limfangioma). Piedzimtā cista veidojas augļa audu attīstības traucējumu dēļ.

 

Klīniskā  aina atkarīga no cistas veida, lokalizācijas, lieluma. Ja pievienojas infekcija, cista var sastrutot un tās saturs var iekļūt blakusorgānos vai ķermeņa dobumā.

 

Ārstēšana. Ja cista nerada traucējumus, speciāla ārstēšana nav nepieciešama. Ja cista rada kāda orgāna funkcijas traucējumus, nepatīkamu sajūtu, sāpes vai arī, ja draud komplikācijas, cistu pilnīgi izoperē vai lieto citas ķirurģiskas metodes (iekšējo vai ārējo drenāžu). Cistas mēdz arī uzsūkties.


Vārdu sakot, nepieciešama pastāvīga novērošanās pie speciālista.

 

Uzdod savu jautājumu bērnu ārstam arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!