Kāpēc daži bērni neaug un neattīstās?

Kāpēc daži bērni neaug un neattīstās?

13. Mar 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir bērni, kas neaug un neattīstās pēc ārstu norādītajām tabulām. Bieži vien tā nav liela problēma, jo katrs mazulis ir individuāls, tomēr dažreiz bērna neattīstīšanās un nepieņemšanās svarā tiek diagnosticēta jau kā lēnā augšana, kam var būt vairāki iemesli.

 

Tieši tāpēc ir būtiski svērt un mērīt bērnu pirmajā dzīves gadā. Bērna smadzenes pirmajā dzīves gadā izaug tikpat daudz kā visa atlikušā mūža laikā. Ja bērns nesaņem pietiekamu ēdināšanu, tas var atstāt negatīvu ietekmi tieši uz bērna garīgo attīstību un mentālajām spējām.

 

Lielākā daļa bērnu dubultojas svarā līdz 4.dzīves mēnesim. Tie bērni, kas aug lēnāk, parasti šajās ārstu norādītajās auguma un garuma skalās neietilpst. Tieši ar pilnvērtīgas ēdināšanas palīdzību bērnam var nodrošināt optimālu attīstību. Ja tā ir kaut kādu iemeslu dēļ traucēta pirmajā dzīves gadā, tas var atstāt neidzēšamu iespaidu uz attīstību un bērna spējām nākotnē.

 

Kādi simptomi liecina, ka bērns pirmajā dzīves gadā ir nepietiekami saņēmis uzturu jeb iestājusies malnutrīcija:

 

    * bērns nav ieinteresēts apkārtējā vidē

    * izvairās no acu kontakta

    * ir čīkstīgs

    * nesasniedz noteiktos attīstības rādītājus – nesēž, nerāpo, nestaigā tad, kad to pēc vispārējiem rādījumiem vajadzētu noteiktajā attīstības posmā darīt.

 

Iemesli lēnajai augšanai

 

* Sociālie faktori – bērns ir atkarīgs no sliktajiem dzīves apstākļiem, kuros nonākuši vecāki,kas nespēj nodrošināt pamatvajadzības. Piemēram, mātei, kas ir krīzes situācijā,nepietiek piena, viņa pati nav paēdusi, līdz ar to nespēj ēdināt ar krūti arī bērnu, savukārt, piena maisījumiem un specializētajam zīdaiņu uzturam nepietiek naudas. Šādos gadījumos tiek dots bērnam pirmajā dzīves gadā nepiemērots vai ļoti nabadzīgs uzturs, kas nenodrošina smadzeņu attīstību, līdz ar to bērns nespēj augt.

 

* Ir arī dažādas gastroenteroloģiskas saslimšanas, ar ko saskaras zīdainis – tās var būt hroniskas un iedzimtas. Pastāvīga caureja, cistiskā fibroze, aknu slimības, celiakija un citas slimības, kas traucē uzņemt barību un to izmantot augšanai un attīstībai.

 

* Piena olbaltumu nepanesība. Šī problēma liedz uzņemt noteiktas barības vielas un pārtiku,kas satur piena olbaltumu, tādejādi ierobežojot uzturu un līdz ar to arī augšanu.

 

* Dažādas infekcijas-  infekciju slimības, tuberkuloze, urīnceļu infekcijas, arī parazīti. Saslimšanas ievērojami mazina zīdaiņa apetīti un var radīt īslaicīgas vai ilglaicīgas  attīstības problēmas. Tāpēc ļoti būtiska ir zīdaiņu savlaicīga vakcinācija pret infekciju slimībām, jo saslimšana ar tām pirmajā dzīves gada laikā var ļoti negatīvi ietekmēt arī bērna augšanu.

 

  • Metaboliskie traucējumi, kas izraisa organisma nespēju uzņemt un izmantot kalorijas no pārtikas. Bērns nespēj ēst, vemj.

 

Bērna augšanai veltītajā mājas lapā www.esaugu.lv par maza auguma iemesliem minēts:  “0-15 % zēnu novēro konstitucionālu augšanas un dzimumattīstības aizturi, kas ir saistīta ar iedzimtību - vienam vai abiem vecākiem ir mazs augums vai arī bijusi kavēta (lēna) attīstība. Pie dzimšanas šiem bērniem augums un svars ir normāls, bet vēlāk sāk nedaudz atpalikt, kas visbiežāk atklājas pirmsbrieduma vecumā.

 

Meiteņu auguma atpalicību bieži nosaka Ternera (Turner) sindroms, kas ir ģenētiska patoloģija – iztrūkst vai ir bojāta viena dzimumhromosoma.

 

Maza auguma cēloņi var būt arī hondrodistrofijas (iedzimtas kaulu un locītavu slimības), rahīts, nieru, gremošanas trakta, plaušu slimības, hroniskas infekcijas, skeleta, endokrīnās, vielmaiņas, metabolas slimības, sirdskaites. Novēroti gadījumi, kad augšanu ietekmējusi pārmērīga medikamentu lietošana.

 

Jebkurā gadījumā maza auguma bērnam pēc iespējas ātrāk jāveic vispusēja klīniskā izmeklēšana augšanas atpalikšanas iemesla atklāšanai.

 

www.esaugu.lv var atrast arī noderīgu bērna svara kalkulatoru>>

 

 

Uzmanību! Jautā savam ārstam par jauno Abbott specializēto, paaugstinātas kaloritātes piena maisījumu zīdaiņiem pirmajā dzīves gadā, ja ir aizdomas par palēlinātu bērna augšanu un sliktu pieņemšanos svarā. Uzzini vairāk>>


Informāciju apkopoja: Māmiņu Klubs, pēc Kidshealth.org un Esaugu.lv materiāliem