Kāpēc bērna attīstībai uzņemt Omega-3 un Omega-6 taukskābes?

Kāpēc bērna attīstībai uzņemt Omega-3 un Omega-6 taukskābes?

28. Apr 2010, 12:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Omega-3 un omega-6 taukskābes ir ļoti svarīgi uzņemt ar uzturu pietiekošā daudzumā jau pirmajos dzīves gados, tā nodrošinot organisma pilnvērtīgu attīstību. Tās nodrošinās organisma veselību visas dzīves garumā. Svarīgi atcerēties, ka bērnam pirmajā dzīves gadā tauki nodrošina 45-60% kopējā enerģijas daudzuma.


Svarīgākās mums ir omega-3 un omega-6 taukskābes. Jāuzsver, ka šo grupu taukskābes nesintezējas mūsu organismā. Tās mēs varam uzņemt tikai ar uzturu, bet bērni dzīves pirmajos mēnešos – ar mātes pienu vai mākslīgo maisījumu zīdaiņiem.

 

Omega-3 pamata taukskābe ir alfa linolēnskābe. Organismā noritot dažādiem ķīmiskiem procesiem, alfa linolēnskābe pārvēršas garo ķēžu polinepiesātinātās omega-3 taukskābēs, t.i. eikosapentaēnskābē un dokosaheksaēnskābē. Omega-6 pamata taukskābe ir linolskābe, kura organismā pārvēršas par arahidonskābi. Šīs taukskābes ir nepieciešamas sirds un asinsvadu sistēmai, nervu sistēmai, reproduktīvajai sistēmai, kā arī imūnsistēmai.


Zīdainim pirmajā dzīves gadā šīs taukskābes ir ļoti nozīmīgas. Jau grūtniecības laikā topošām māmiņām ir svarīgi ar uzturu pietiekošā daudzumā uzņemt taukskābes, kas ir būtiskas augļa attīstībai. Zinātnieki ir konstatējuši, ka pirms paredzētā laika dzimuša bērniņa mātes organismā taukskābju līmenis ir ievērojami zemāks nekā tām mātēm, kurām bērniņš piedzima paredzētajā laikā. Pēc piedzimšanas bērns taukskābes saņem ar mātes pienu. Jāatzīmē, ka taukskābju saturs pienā ir ļoti atkarīgs no mātes uztura. Lai nodrošinātu pietiekošu taukskābju daudzumu gan auglim, gan zīdainim, kurš saņem mātes pienu, vadošās Eiropas ārstu biedrības rekomendē topošām māmiņām un bērnu barojošām māmiņām 1-2 reizes nedēļā uzturā lietot zivis, kas satur daudz polinepiesātināto taukskābju.

 

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu augļa attīstību, vērtīgās taukskābes tiek saņemtas caur placentu. Tā iemeslu dēļ topošai māmiņai nepieciešams lietot uzturā produktus, kuri pietiekoši daudz satur šīs taukskābes. Jāatzīmē, ka šīs taukskābes ķīmisko procesu rezultātā organismā piedalās dažādu savienojumu (eikosanoīdu) veidošanā, kuri būtiski kontrolē imūno sistēmu. Dokosaheksaēnskābe un arahidonskābe ir īpaši nozīmīgs „būvniecības” materiāls nervu audiem, jo īpaši smadzenēm. Dokosaheksaēnskābe strauji uzkrājās smadzeņu pelēkajā vielā un acs tīklenē tieši pēdējā grūtniecības trimestrī un bērna pirmajā dzīves gadā, kas ir ļoti pozitīvi mūsu bērna garīgai attīstībai.

 

Taukskābju uzkrāšanos galvas smadzeņu pelēkajā vielā saista ar izziņas attīstību. Ko tas nozīmē? Tā ir bērna spēja mācīties un patstāvīgi risināt problēmas. Izziņas attīstības procesā ietver, piemēram, divu mēnešus veca bērna mācības – pētīt apkārtni ar rokām vai acīm, vai piecgadīga bērna mācības – kā risināt vienkāršus matemātikas uzdevumus. Tātad izziņas attīstība ir domāšanas procesa konstruēšana, kas iekļauj spēju atcerēties, problēmu risināšanu, lēmumu pieņemšanu no bērna līdz pat pieaugušam vecumam. Domāšana, valoda, lēmumu pieņemšana, lasīšana ir izziņas funkcijas, kas nozīmīgas mūsu bērnu garīgai un intelekta attīstībai. Ļoti svarīgi, lai šīs taukskābes tiktu saņemtas pietiekošā daudzumā jau pirmajā dzīves gadā, jo tās palīdz nodrošināt psihomotoro un mentālo attīstību bērnam, ko mēs kā vecāki spēsim novērtēt tālākā dzīves posmā.

 

Garo ķēžu taukskābes lielā koncentrācijā ir ne tikai galvas smadzeņu pelēkajā vielā, bet arī acs tīklenē, sevišķi fotoreceptoru šūnās – nūjiņās un vālītēs. Nūjiņas nodrošina redzi tumsā, priekšmetu kontūru un formu uztveri, bet vālītes nodrošina maksimālo redzes asumu, sīku priekšmetu uztveršanu un krāsu redzi dienas gaismā.

 

Mūsu organismā garo ķēžu nepiesātinātām taukskābēm ir arī cita loma piemēram, novērst slimības attīstību, uzturot veselu organismu, samazināt alerģisku procesu attīstības risku un iekaisuma atbildes reakcijas attīstību. Pietiekoši saņemot taukskābes jau agrīnā vecumā tiek ierobežota sirds un asinsvadu slimību attīstību. Pētījumos konstatēts, ka pietiekoša taukskābju daudzuma klātbūtne bērna organismā jau pirmajā dzīvas gadā normāla arteriāla asinspiediena līmeņa nodrošināšanā, kas savukārt novērš kardiovaskulāru saslimšanu attīstību pieaugušo vecumā.

 

Pēdējos divdesmit gados publicēti daudzi raksti par taukskābju nozīmi mūsu organismā, bet to lomas izpratne vēl ir tālu no pilnības. Ir būtiski, lai mazais bērniņš jau agrīni saņemtu šīs taukskābes pietiekoši, jo tas nodrošinās sekmīgi viņa tālāk fizisko un garīgo attīstību. Tas ir ļoti atkarīgs no topošām un barojošām māmiņām, t.i. vai viņas pietiekoši uzņem šīs taukskābes uzturā. Pēdējos gados publicētos pētījumos mazo bērnu māmiņām konstatē pazeminātu taukskābju līmeni, ko saista ar „rietumu tipa” ēšanas paražām. Ir situācijas, ka jaunā bērna māmiņa nevar zīdaini pabarot ar savu pienu, un tad vajadzētu izvēlēties tādu mākslīgo maisījumu, kas pietiekoši satur šīs nozīmīgās taukskābes, piemēram, Similac Advance ar omega-3 un omega-6.

 

Nobeigumā jāuzsver, ka jebkurai uztuvielai ir liela nozīme mūsu organisma attīstībā un pilnveidē. Tikai no mums, vecākiem, ir atkarīgs, cik lielā mērā mēs paši spējam izprast katras uzturvielas nozīmi un iemācīt saviem bērniem uzņemt uzturu pareizās attiecībās, lai viņi pilnvērtīgi attīstas un priecētu mūs ar savām izcilajām zināšanām.

 

Raksta autore: Bērnu gastroenterologs Inita Kaže, BKUS