Kāds ir piena maisījumu sastāvs?

Kāds ir piena maisījumu sastāvs?

18. Nov 2010, 10:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas pienā ir ļoti daudz sastāvdaļu, kas bērniņam palīdz augt un attīstīties, kā arī vecina bērniņa pierašanu pie dažādiem pārtikas produktiem. Taču ir bērniņi, kuri tiek baroti ar piena maisījumu, tāpēc šie piena maisījumi tiek ražoti pēc iespējas līdzīgāki māmiņas pienam. Tiem tiek pievienotas prebiotiskās vielas, nukleotīdi, arī neaizvietojamās taukskābes omega 3 un omega 6.

 

Kā stāsta BKUS virsārste Ieva Eglīte, ir izpētīts, ka mātes pienā ir tādas vielas kā prebiotikas un nukleotīdi. Mātes pienā esošās prebiotikas veicina labvēlīgo baktēriju izveidošanos zarnu traktā. Tās aizsargā bērniņu pret alerģijām, palīdz atjaunoties un nobriest zarnu traktam. „Nākotnes uzdevums ir – zīdaiņu maisījumiem pievienotās prebiotikas palīdzes izvedot zīdaiņu uzturu tādu, kas palīdzēs zīdaiņus pasargāt nākotnē pret tādām bīstamām slimībām kā cukura diabētu, dažādu infarktu izveidošanos,” atklāj ārste.

 

Ir piena maisījumi, kuriem ir pievienotas arī labvēlīgās baktērijas jeb probiotikas. Probiotikas ir mikroorganismi, kas arī pēc savas definīcijas labvēlīgi ietekmē zarnu traktu un tām ir jābūt zarnu traktā, lai varētu veikt savas funkcijas. Zarnu traktam ļoti būtiska nozīme organismā, palīdz uzsūkt barības vielas, pārveidot, izvadīt, uzturēt bērna organismu veselu.

 

Nukleotīdi savukārt ir tie, kas piena maisījumam nodrošina māmiņas pienam raksturīgo garšu. Tiem nokļūstot bērniņa organismā ir veicami vairāki uzdevumi, ko uzskaita arī Ieva Eglīte: „Pirmkārt, veicināt bērnu imunitātes attīstību, veicināt zarnu gļotādas attīstību, jo tā nepārtraukti nomainās, veicina nepieciešamo vielu rašanos, kas sekmē bērniņa attīstību, kā arī tās izveido labās baktērijas.”

 

Arī piena maisījumos, kuri paredzēti bērniņiem pēc gada vecuma visas šīs vielas ir pievienotas un sabalansētas. Taču gadu vecam bērnam ar piena maisījumu vien nepietiek. Viņa ēdienkartē būtu jāiekļauj pārtika, kas satur ogļhidrātus, olbaltumvielas un taukus. Ogļhidrāti ir atrodami graudaugu produktos, augļos un dārzeņos, savukārt gaļa, zivis, olas un piena produkti satur olbaltumvielas.

 

Bērna uzturā tauki ir ļoti nepieciešami, arī taukskābes, jo tās piedalās daudzu hormonu veidošanas procesā. Bērnu uzturā piemērotāki ir augu tauki. Tās ir augu eļļas, dzīvnieku tauki nav tik piemēroti bērnu uzturam, ar treknu cūkgaļu bērnu uzturā nevajadzētu daudz aizrauties, jo bērni tos nelabprāt ēd, bet ar augu eļļām mēs šos nepieciešamos komponentus varam nodrošināt.

 

Mēs diemžēl dzīvojam laikā, kad bērniem arvien vairāk parādās dažādas pārtikas izraisītas alerģijas, taču tas nenozīmē, ka mazajam jāēd ļoti vienveidīgs uzturs. Mums māmiņām ir jābūt izdomas bagātām, lai pagatavotu bērnam maltīti, kura būtu viņam pieļaujama un tāda, kura viņam labi garšotu.

 

Tajās situācijās, kad bērniņam jau pirmajā dzīves gadā ir atklātas vairākas alerģijas pret pārtiku, mēdz izveidoties situācijas, kad uzturs ir ļoti ierobežots. Mammas baidās jaunus ēdienus uzsākt, ir bailes no alerģijām. „Jāmēģina sabalansēt uzturu tā, lai arī tie būtu skaitliski mazāk produktu, nevis viss pēc kārtas, bet dažādas variācijas. Mammām jābūt ļoti izdomas bagātām, lai no produktu lāsta uztaisītu ēdienus, kas bērnam būtu interesanti ēst,” iesaka Ieva Eglīte.

 

Citādi bērniņiem ar pārtikas alerģijām, kuriem tiek dots ierobežots produktu klāsts, var būt apetītes traucējumi, jo nepārtraukti ir bailes no jauniem ēdieniem.

 

Bērniņš pēc gada vecuma, kuram nav nekādu pārtikas alerģiju, pamazām drīkst nogaršot ēdienu no kopējā ģimenes katla.

 

Similac Gain Advance ar probiotiķiem un prebiotiķiem

21. Feb 2010, 10:52

ļoti interesants sižets par šo tēmu bija šodienas MK raidījumā, citādi piena maisījumu pakām etiķete pilna aizrakstīta, bet par daudz ko nebija skaidrības 😀