Kādai jābūt bērna reakciju intensitātei?

Kādai jābūt bērna reakciju intensitātei?

02. Aug 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par to, kas ir temperaments, kādas ir normālas bērna reakcijas un, kādai jābūt reakciju intensitātei, sīkāk pastāstīs psiholoģe Diāna Zande, kas Māmiņu Kluba Vecāku skolā vada "Bērnu psiholoģiskās audzināšanas" lekciju ciklu.

Cik intensīva vispār ir bērna reakcija?

1) Ir bērni, kuri reaģē ļoti strauji, intensīvi, un uz kādām izmaiņām var reaģēt pat ar pēkšņu ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, kas sasniedz pat 40 grādus.

2) Vāja intensitāte. Bērns pat uz temperatūras paaugstināšanos var reaģēt mierīgi.

3) Mēreni intensīva reakcija.

Nomierināšanās

"Cik ātri bērns atgriežas pie iepriekšējās uzvedības? Ir bērni, kuri ātri noskaišas un ātri arī nomierinās, bet ir arī tādi bērniņi, kuriem nomierināšanās process būs ilgs," stāsta psiholoģe.

Diāna Zande skaidro, ka "Parasti par "neērtiem" bērniem uzskata tos, kuri ilgu laiku nespēj nomierināties, bet ātri atkal var "uzvelkties". Vecākiem parasti gribas, lai viņu bērns būtu ar mēreni intensīvu reakciju, jo tad, ja viņš mēreni reaģē un ātri nomierinās, vecākiem ir krietni vieglāk.

Tomēr bērnus, kā zināms, tāpat kā vecākus – neizvēlas." viņa uzsver.

Reakcijas regulējošie mehānismi

"Bērniņš piedzimst ar spēju reaģēt, bet bez spējas sevi regulēt. Pirmajā dzīves gadā bērns vairāk atrodas mammas rokās un viņa ir tā, kura mazo nomierina. 

Savukārt, bērnam paaugoties, viņš mācās sevi nomierināt pats," stāsta psiholoģe Diāna Zande. 

"Tādēļ pēc 2-3 gadu vecuma bērniem ir daudz jāniķojas, jo šādi, smadzenēm nobriestot, viņiem attīstās pašregulācijas spēja. Smadzeņu daļas, kas palīdz sevi nomierināt un noregulēt, attīstas līdz pat skolas vecumam!"

Diāna Zande uzdod jautājumu: "Kāpēc 6 gadus vecu bērnu vēl nav jēgas sūtīt skolā", un pati atbild: "Jo viņam vēl nav attīstījušies pašregulācijas mehānismi, tādēļ skolā viņam ir grūti!

Bērniņā ir daudz, dažādu reakciju, bet nav pilnveidojušies reakcijas regulējošie mehānismi, kas viņam palīdzētu sevi līdzsvarot."

Kas ietekmē reakciju intensitāti? "Arī miegs un tas, cik ātri vai lēni bērniņš nogurst dienas laikā pirms diendusas, ir ļoti saistīts ar temperamentu," paskaidro psiholoģe.

Kādās situācijās tavs bērns reaģē mierīgi, un kādās nespēj ilgstoši nomierināties?

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ MK VECĀKU SKOLAS NODARBĪBĀM PIE DIĀNAS ZANDES!